Μεγάλη αποκαλυπτική ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ της Pulse - Άλλαξε το σκηνικό μετά το Eurogroup - OlaDeka

Μεγάλη αποκαλυπτική ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ της Pulse – Άλλαξε το σκηνικό μετά το Eurogroup

Μεγάλη δημοσκόπηση, για λογαριασμό του altsantiri.gr, πραγματοποίησε η Pulse Research, με αφορμή την ολοκλήρωση του Eurogroup της 20ής Φλεβάρη και την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ενόψει της αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να κλείσει το επόμενο διάστημα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.053 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου, η πλειοψηφία των οποίων πιστεύει πως οι δανειστές λειτουργούν ο καθένας ξεχωριστά, ανάλογα με τις επιδιώξεις τους και τα συμφέροντα, ενώ σε ό,τι αφορά στα αντίβαρα των μέτρων που προτείνουν οι δανειστές, η πλειοψηφία επιθυμεί τη μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις εισφορές του ΕΦΚΑ, με το 52% των ερωτηθέντων να δηλώνουν πως οι νέες ασφαλιστικές εισφορές είναι είτε χαμηλότερες (33%), είτε περίπου ίδιες με πριν (19%).

Το σχόλιο της Pulse RC

Μετά το πρόσφατο Eurogroup, την έλευση των θεσμών στην Ελλάδα και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, έχει ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε και να διαπιστώσουμε πως διαμορφώθηκαν οι απόψεις και οι προσδοκίες του εκλογικού σώματος, επί των θεμάτων που τέθηκαν.

Αυτός ήταν ο στόχος της σύντομης αλλά με ικανό δείγμα (1.053 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου) πανελλαδικής έρευνας της Pulse RC, στο τέλος του Φεβρουαρίου. Στα αποτελέσματά της αποτυπώνονται προβληματισμός, στάση αναμονής, αλλά και κάποια θετική προδιάθεση σε αξιόλογη μερίδα του πληθυσμού (μεγαλύτερη από τα συνήθη δημοσκοπικά επίπεδα των κυβερνόντων κομμάτων), εφόσον γίνουν πραγματικότητα δηλώσεις, «στόχοι» και υποσχέσεις που ακολούθησαν το Eurogroup.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι έξι στους δέκα ερωτηθέντες (57%) έχουν την άποψη ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι δανειστές μας, δηλαδή οι Ευρωπαίοι και το Δ.Ν.Τ. λειτουργούν, κυρίως, «ο καθένας χωριστά ανάλογα με τις δικές του απόψεις, επιδιώξεις και συμφέροντα» και μόνον ένας στους τέσσερις (27%) απάντησε… «ως ενιαίο μπλοκ».

Από τις ενδεχόμενες ελαφρύνσεις που ρωτήθηκαν ως πιθανά αντίβαρα στα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές, προτιμότερη (με 56%) αναδεικνύεται η «μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής» και ακολουθεί, με αρκετή διαφορά (στο 20%) η «μείωση ΕΝΦΙΑ με επαναφορά του ΦΜΑΠ».

Αν τελικά «το όριο των ομαδικών απολύσεων δεν αυξηθεί και συγχρόνως επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις», αυτό θα χαρακτηριζόταν «νίκη» της ελληνικής πλευράς από το 30%, ενώ το 9% θα το χαρακτήριζε «ήττα».

«Άξιζε η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση» επιλέγουν σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (47%), αν οι αναφορές που έγιναν μετά το EuroGroup περί «αλλαγής στο μίγμα της πολιτικής» και «τέλος της λιτότητας», γίνουν πραγματικότητα. Αντίθετα, ούτε και σε αυτή την περίπτωση θα άξιζε η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, απαντά ο ένας στους τρεις (34%).

Μια πρώτη προσέγγιση στην άποψη που έχουν οι ελ. επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι για τις νέες εισφορές του ΕΦΚΑ, επιδιώξαμε με το τελευταίο ερώτημα της έρευνας. Το αποτέλεσμα, πάντως, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια πρώτη προσπάθεια με επιφύλαξη, αφού η «βάση» (δηλαδή το πλήθος αυτών που δήλωσαν ελ. επαγγελματίες / αυτοαπασχολούμενοι) είναι προφανώς πολύ μικρότερο (n = 151) από το μέγεθος του συνολικού δείγματος, άρα και το περιθώριο του στατιστικού σφάλματος, μεγαλύτερο: Ο ένας στους τρεις (33%) απαντά ότι οι εισφορές του «έχουν μειωθεί», ένας στους τέσσερις (27%) ότι «έχουν αυξηθεί» και ένας στους πέντε (19%) ότι «είναι περίπου ίδιες». Το 21% δεν γνωρίζει, δεν απαντά ή δεν τον αφορά το ερώτημα.

Δείτε αναλυτικά τις καρτέλες ΕΔΩ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria