Απαγόρευση παιδικών αποκριάτικων στολών με σεξουαλικά - ναζιστικά υπονοούμενα - OlaDeka

Απαγόρευση παιδικών αποκριάτικων στολών με σεξουαλικά – ναζιστικά υπονοούμενα

Περιορισμούς στη διάθεση ή και στην εμπορική προβολή προϊόντων τα οποία πωλούνταν σε παιδικά τμήματα ορισμένων καταστημάτων επέβαλε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Πρόκειται για προϊόντα που είτε είχαν σεξουαλικά υπονοούμενα, είτε προβάλλονταν μέσω αυτών ναζιστικά πρότυπα.

Η απόφαση βασίστηκε στη γνωμοδότηση της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων και προβλέπει τα εξής:

• Δεν θα περιλαμβάνονται προϊόντα, όπως το σακίδιο πλάτης με απεικόνιση γλειφιτζουριού και επιγραφή «Lick it slowly» (γλείψε το αργά) και άλλα παρόμοια, σε καταστήματα παιχνιδιών, σε παιδικά τμήματα καταστημάτων και σε έντυπα, φυλλάδια, e-shops που απευθύνονται σε ανήλικους καταναλωτές και ιδίως σε παιδιά κάτω των 14 ετών. Τέτοια μηνύματα μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά προς το παιδί, εξοικειώνοντάς το με σεξιστικά πρότυπα.

• Δεν θα επιτρέπεται η προβολή προϊόντων, όπως άσεμνες αποκριάτικες στολές που παρουσιάζονται ως παιδικές, σε ιστοσελίδες ή καταστήματα, προκειμένου να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά της ηλικίας αυτής.

• Δεν θα επιτρέπεται η εμπορική προβολή προϊόντων, όπως η παιδική στολή που αναπαριστά τον Χίτλερ, με το αιτιολογικό ότι η διάθεση τέτοιων στολών παραπέμπει σε στάσεις και χειρονομίες άμεσα συνδεδεμένες με εγκλήματα μίσους, όπως ο ναζιστικός χαιρετισμός.

Απαγόρευση των αποκριάτικων στολών που ενισχύουν σεξιστικά στερεότυπα

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων χαιρετίζει και συντάσσεται με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας για απαγόρευση της εμπορικής προβολής προϊόντων σεξιστικού περιεχομένου, όπως αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας σε καταστήματα  και ιστοσελίδες αποκριάτικων στολών.

Ποια η σκοπιμότητα της δημιουργίας και προβολής «σέξυ» αποκριάτικων στολών, όπως νοσοκόμας, γιατρού, χορεύτριας για παιδιά; Ποια η σκοπιμότητα δημιουργίας σακιδίου πλάτης με απεικόνιση γλειφιτζουριού και επιγραφή «Lick it slowly» και άλλων παρόμοιων προϊόντων, σε καταστήματα παιχνιδιών, σε παιδικά τμήματα καταστημάτων, που απευθύνονται σε ανήλικους καταναλωτές και ιδίως σε παιδιά κάτω των 14 ετών;

Πέραν της προφανούς απάντησης που είναι η εμπορευματική εκμετάλλευση του παιδικού σώματος για λόγους κέρδους η παραγωγή, η προβολή και η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων οδηγεί στη διαμόρφωση μιας διαστρεβλωμένης παιδικότητας, προωθεί σεξιστικά στερεότυπα και ενισχύει την έμφυλη βία, στη βάση μιας ακραίας εμπορευματικής καταναλωτικής λογικής.

Η πρόωρη σεξουαλικοποίηση των παιδιών, κυρίως των κοριτσιών  και  η διασύνδεση της παιδικής ηλικίας με το σεξ, μετατρέπει τα παιδιά σε αντικείμενα του σεξουαλικού βλέμματος, παράγει και αναπαράγει βίαιες θεσμίσεις συγκρότησης θηλυκότητας και αρρενωπότητας, έμφυλα διχοτομημένες. Πρόκειται για ορατές και αόρατες στερεοτυπικές συγκροτήσεις που όχι μόνο βλάπτουν την ψυχοσεξουαλική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών  αλλά και αναπαράγουν παγιωμένους άνισους κοινωνικούς  ρόλους και αναμενόμενες σεξιστικές συμπεριφορές  σε μια εποχή μάλιστα που η ρητορική του ρατσισμού,  σεξισμού, της έμφυλης βίας λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Ενδεικτική προς τα παραπάνω αποτελεί η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις  25 Νοεμβρίου 2016 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών σύμφωνα με την οποία: α) το 22% των πολιτών της Ε.Ε. συμφωνεί ότι οι γυναίκες συχνά υπερβάλουν σε σχέση με την παρενόχληση και το βιασμό β) το 17% των πολιτών της Ε.Ε. συμφωνεί ότι η βία κατά των γυναικών συχνά προκαλείται από το θύμα γ) το 27% των πολιτών της Ε.Ε. θεωρεί ότι η σεξουαλική συνεύρεση χωρίς συναίνεση μπορεί να δικαιολογηθεί.

Η ΓΓΙΦ, μέσω  των πολιτικών της και των δράσεών της, ευαισθητοποιεί το κοινό για την αναγκαιότητα άρσης των στερεοτύπων και συνεχίζει την παρακολούθηση της δημόσιας ζωής για τον εντοπισμό και την καταγγελία ανάλογων σεξιστικών πρακτικών.

                                   

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria