Τα Σκόπια συνειδητοποιούν ότι πρέπει να ξεχάσουν το όνομα «Μακεδονία» - OlaDeka

Τα Σκόπια συνειδητοποιούν ότι πρέπει να ξεχάσουν το όνομα «Μακεδονία»

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

«Οι Βρυξέλλες μας ζητούν ευρεία κυβέρνηση με συνταγματική πλειοψηφία για να αλλάξουμε το όνομα», ανέφερε σε κεντρικό πρωτοσέλιδό της δημοσίευμα η σκοπιανή εφημερίδα DNEVNIK την Πέμπτη.

Η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις της Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς (Maja Kocijancic), περί ανάγκης ύπαρξης «ευρείας πολιτικής συναίνεσης και ευρέως συνασπισμού», ώστε η ΠΓΔΜ να μπορέσει να αντιμετωπίσει «τις πολλές προκλήσεις που επίκεινται».

Το σκοπιανό δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι μεταξύ των προκλήσεων αυτών, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς συμπεριέλαβε και «την επίλυση των διμερών ζητημάτων».

«Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι εννοούσαν οι Βρυξέλλες όταν για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν τις φράσεις “συνασπισμός ευρείας βάσης” και “συνταγματική πλειοψηφία” για την επίλυση του θέματος του ονόματος.

»Αν και στις τότε δηλώσεις της στην “DNEVNIK” η Kocijancic προσπάθησε να μας πείσει ότι ερμηνεύουμε λανθασμένα τη θέση του θεσμού που εκπροσωπεί, όταν τη θεωρούμε ως υποστήριξη στον σχηματισμό κυβέρνησης ευρέως συνασπισμού με στόχο την αλλαγή του ονόματος, με τις χθεσινές της δηλώσεις ότι η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να λύσει τα διμερή ζητήματα ουσιαστικά διέψευσε τον εαυτό της», σημειώνει το δημοσίευμα σχολιάζοντας προηγούμενες δηλώσεις της Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ίδια εφημερίδα.

«Εν τέλει, οι Βρυξέλλες είπαν συγκεκριμένα ότι υποστηρίζουν τη συγκρότηση ευρέως συνασπισμού για επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για το όνομα, μόλις μία ημέρα μετά τις κατηγορίες για αλυτρωτισμό και εθνικισμό που απηύθυνε προς την “Μακεδονία” ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

»Είναι περισσότερο από σαφές ότι η μοναδική δυνατή λύση είναι να συμφωνήσει η χώρα σε αλλαγή του ονόματός της, καθώς η Αθήνα δεν προτίθεται να υποχωρήσει από τις καθορισμένες κόκκινες γραμμές της.

»Αυτό το επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά ο Τσίπρας.

»Όπως δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες παρόμοια μηνύματα έστελνε, σχεδόν κάθε βδομάδα, ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος.

»Και όλα αυτά ταυτόχρονα με τα μηνύματα των Βρυξελλών για κυβέρνηση ευρέως συνασπισμού», σημειώνει το δημοσίευμα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria