Στο τέλος, η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στο πόκερ - OlaDeka

Στο τέλος, η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στο πόκερ

Ο Libratus, μια εξελιγμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από το Carnegie Mellon University, πέτυχε μια ιστορική πρωτιά, νικώντας τέσσερις από τους κορυφαίους πρωταθλητές του επαγγελματικού πόκερ σε έναν μαραθώνιο 20 ημερών ονόματι «Brains Vs Artificial Intelligence: Upping the Ante» στο Rivers Casino στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ.

Όταν είχαν παιχτεί και τα 120.000 «χέρια» του Heads-up, No-Limit Texas Hold’em, στις 30 Ιανουαρίου, ο Libratus είχε προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του με 1.766.250 δολάρια συνολικά σε μάρκες. Οι δημιουργοί του Libratus- Τουόμας Σάντχολμ, καθηγητής επιστήμης υπολογιστών, και Νόαμ Μπράουν, διδακτορικός φοιτητής επιστήμης υπολογιστών- τονίζουν πως η νίκη είναι στατιστικά σημαντική και όχι απλά αποτέλεσμα τύχης. «Η δυνατότητα της ικανότερης τεχνητής νοημοσύνης για στρατηγικό συλλογισμό βάσει ατελών πληροφοριών έχει πλέον ξεπεράσει αυτήν των ικανότερων ανθρώπων» είπε ο Σάντχολμ.

poker

Το νέο αυτό ορόσημο στην τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει σχεδόν κάθε τομέα στον οποίο οι πληροφορίες είναι ατελείς, με τους αντιπάλους να παραπληροφορύν, λέει ο Φρανκ Πφένινγκ, επικεφαλής του Computer Science Department του School of Computer Science του CMU. Τομείς όπως οι επιχειρηματικές διαπραγματεύσεις, η στρατιωτική στρατηγική, η κυβερνοασφάλεια και ο σχεδιασμός ιατρικής περίθαλψης θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις δυνατότητες λήψης αποφάσεων που διαθέτει μια τεχνητή νοημοσύνη σαν τον Libratus.

«Ο υπολογιστής δεν μπορεί να νικήσει στο πόκερ αν δεν μπορεί να μπλοφάρει» είπε ο Πφένινγκ. «Η ανάπτυξη μιας τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να το κάνει αυτό με επιτυχία είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός επιστημονικά και έχει πολλές εφαρμογές. Φανταστείτε το smartphone σας να είναι κάποια στιγμή σε θέση να διαπραγματευτεί μια καλύτερη τιμή για ένα νέο αυτοκίνητο. Είναι μόνο η αρχή».

Οι επαγγελματίες παίκτες- Ντονγκ Κιμ, Τζίμι Τσου, Ντάνιελ ΜακΌλεϊ και Τζέισον Λες- θα μοιραστούν ένα βραβείο 200.000 δολαρίων, ανάλογα με τις επιδόσεις του καθενός κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Ο ΜακΌλεϊ, από τη Σκωτία, είπε ότι ο Libratus ήταν ένας πιο σκληρός αντίπαλος από ό,τι περίμενε, αλλά και ότι ήταν συναρπαστικό να παίζει εναντίον του. «Όποτε παίζεις εναντίον ενός κορυφαίου παίκτη στο πόκερ, μαθαίνεις από αυτόν» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria