Στα δικαστήρια πάλι η «Εγνατία» για την υπόθεση με τις σήραγγες στη Δ. Μακεδονία - OlaDeka

Στα δικαστήρια πάλι η «Εγνατία» για την υπόθεση με τις σήραγγες στη Δ. Μακεδονία

Κορυφώνεται η δικαστική κόντρα μεταξύ της «Εγνατίας οδού Α.Ε.» και της κατασκευαστικής εταιρείας Αττικάτ, για το κόστος των σηράγγων της Δυτικής Μακεδονίας. Χθες η κατασκευαστική εταιρεία προσέφυγε στο Πολιτικό Εφετείο Θεσσαλονίκης ζητώντας την εξαίρεση δικαστή, καθώς ήταν αυτός που είχε κρίνει την αγωγή της «Εγνατίας» για τις υπερβάσεις στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη. Σε τελικό στάδιο επίσης βρίσκεται η κατάθεση αγωγών – αποζημιώσεων που θα διεκδικηθούν από πρώην στελέχη της Εγνατίας.

Η υπόθεση των σηράγγων της «Εγνατίας οδού» στη Δυτική Μακεδονία έχει πάρει διαστάσεις πρωτοφανούς οικονομικού σκανδάλου, καθώς ήδη στα δικαστήρια έχουν φτάσει προσφυγές της εταιρείας του δημοσίου σε βάρος της κατασκευάστριας για υπερβάσεις ύψους 77 εκατομμυρίων ευρώ. Η «Εγνατία» έχει κερδίσει μία αγωγή, στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, που αφορά την αποπληρωμή των πρώτων σηράγγων, καθώς σύμφωνα και με την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ προϋπολογίστηκαν και κατασκευάστηκαν ως συγκεκριμένης κατηγορίας, πληρώθηκαν ως άλλης κατηγορίας με υπέρβαση ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά την απόφαση η «Εγνατία οδός Α.Ε.» ξεκίνησε τη διαδικασία κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών της Αττικάτ, ενώ αναμένεται και δεύτερη απόφαση από το Εφετείο Θεσσαλίας σε δίκη που έγινε για υπερβάσεις ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται εισαγγελική έρευνα που ζήτησε ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης για τις ποινικές ευθύνες πρώην στελεχών της Εγνατίας οδού Α.Ε. και εργαζομένων της, σχετικά με τις υπερβάσεις στα έργα με τις σήραγγες, οι οποίες πληρώθηκαν. Ο εισαγγελέας ζήτησε να διερευνηθούν οι καταγγελίες των μελών της αμέσως προηγούμενης διοίκησης της Εγνατίας για το παρελθόν της εταιρείας, ειδικά στο θέμα της κατασκευής των σηράγγων και κάτω από ποιες συνθήκες εγκρίθηκε η αποπληρωμή ενός έργου με τέτοιες υπερβάσεις.

Οι αγωγές

Με αφορμή την κίνηση της διαδικασίας κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών της εταιρείας Αττικάτ, η τελευταία ζήτησε την εξαίρεση συγκεκριμένου δικαστή, που ορίστηκε εισηγητής της υπόθεσης στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος δικαστής είχε εκδώσει την απόφαση στην Κοζάνη και δικαίωσε την Εγνατία για τις υπερβάσεις. Χθες συζητήθηκε στο Πενταμελές Εφετείο Διαφορών Δημοσίου Θεσσαλονίκης η αίτηση εξαίρεσης του δικαστή. Η Αττικάτ στην αίτηση αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος δικαστής μεροληπτεί έναντι της εταιρείας, καθώς έχει εκδώσει απόφαση σε βάρος της στην Κοζάνη, επομένως δεν μπορεί να κρίνει το θέμα της κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών. Η «Εγνατία οδός Α.Ε.» αντέκρουσε στο δικαστήριο, ζητώντας να κριθεί η αίτηση απαράδεκτη.

Ο συνήγορος της Εγνατίας οδού Α.Ε. πάντως χθες ανέφερε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία κατάθεσης αγωγών – αποζημιώσεων σε βάρος πρώην στελεχών της Εγνατίας οδού, που ελέγχονται και ποινικά για την αποπληρωμή του έργου των σηράγγων, παρά τις υπερβάσεις – μαμούθ και την πρωτοφανή ζημία του δημοσίου. Είπε συγκεκριμένα στο δικαστήριο πως η ζημία φτάνει τα 76 εκατομμύρια ευρώ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 –Του Κώστα Καντούρη

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria