Ερευνα εργατικού δυναμικού 1981-2015: Μεταβολές στην αγορά εργασίας τα τελευταία 35 χρόνια - OlaDeka

Ερευνα εργατικού δυναμικού 1981-2015: Μεταβολές στην αγορά εργασίας τα τελευταία 35 χρόνια

Η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού είναι η κύρια πηγή στοιχείων για την απασχόληση και την ανεργία. Πρόδρομός της υπήρξε η «Έρευνα Απασχολήσεως», η οποία διεξαγόταν από το 1974 έως και το 1980 και κάλυπτε μόνο τις αστικές και ημιαστικές περιοχές της χώρας.

Το 1981 άρχισε να πραγματοποιείται η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού καλύπτοντας για πρώτη φορά ολόκληρη τη χώρα και ακολουθώντας τις προδιαγραφές παρόμοιων ερευνών στις χώρες μέλη της τότε ΕΟΚ. Μέχρι το 1997, η έρευνα διεξαγόταν το Β’ τρίμηνο κάθε έτους και παρήγαγε αποτελέσματα μία μόνο φορά ανά έτος. Από το 1998 και εξής, η έρευνα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και είναι σχεδιασμένη ώστε να παράγει αποτελέσματα σε τριμηνιαία βάση. Εκτός των στοιχείων για την απασχόληση και την ανεργία, συλλέγονται, επίσης, πληροφορίες που αφορούν δημογραφικά χαρακτηριστικά, επίπεδο εκπαίδευσης και συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 35 ετών διεξαγωγής της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιεύει χρονοσειρές που καλύπτουν, στην πλειονότητά τους, όλο το διάστημα από το 1981 έως το 2015 και αφορούν ένα σημαντικό πλήθος χαρακτηριστικών

Μεταβολές στην αγορά εργασίας τα τελευταία 35 χρόνια, όπως αποτυπώνονται στα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού 1981-2015:

• Η ηλικία του εργατικού δυναμικού αυξάνεται και το α πόλυτο μέγεθός του μειώνεται ακολουθώντας τις τάσεις του πληθυσμού της Χώρας.

• Η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και το ποσοστό απασχόλησής τους αυξάνεται σταθερά.

• Η απασχόληση μετατοπίζεται από την παραγωγή στην παροχή υπηρεσιών και από τα χειρωνακτικά στα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα.

• Η μερική απασχόληση αυξάνεται σταθερά από το 2006. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αδυναμία εύρεσης εργασίας πλήρους απασχόλησης και είναι πιο έντονη στις νεότερες ηλικίες.

• Η ανεργία αυξάνεται σταδιακά έως το 1999, μειώνεται έως το 2008 και εκτινάσσεται κατά την οικονομική κρίση με κορύφωση το 2013.

• Η ανεργία πλήττει διαχρονικά περισσότερο τις γυναίκες και τις νεότερες ηλικίες. Αυτές είναι και οι δύο ομάδες που δοκιμάζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

• Διαχρονικά, η χαμηλότερη ανεργία εμφανίζεται στις νησιωτικές περιφέρειες ενώ η υψηλότερη στις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας.

• Το επίπεδο εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού μετα τοπίζεται σαφώς προς ανώτερες βαθμίδες. Η κατοχή τίτλων ανώτερης / ανώτατης εκπαίδευσης συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας.

Τα ποσοστά ανεργίας ανά περιφέρεια, διαχρονικά, στον παρακάτω πίνακα.

Πηγή:ΕΛΣΤΑΤ

Η έρευνα στο επισυναπτόμενο αρχείο.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο

Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο “Νέα – Ανακοινώσεις”

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria