Süddeutsche Zeitung: Για γεωστρατηγικούς λόγους η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει - OlaDeka

Süddeutsche Zeitung: Για γεωστρατηγικούς λόγους η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει

«Για γεωστρατηγικούς λόγους, η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει», τονίζει η Süddeutsche Zeitung και υπογραμμίζει σε σημερινό της άρθρο:

«Την χρειάζεται ως αξιόπιστο εταίρο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και για την υπέρβαση της προσφυγικής κρίσης και παρά τα προβλήματα, η χώρα κινήθηκε πάντα στο πνεύμα ευρωπαϊκής ανάληψης ευθύνης και τυχόν Grexit θα προσέθετε άλλη μια σοβαρή κρίση στην ήδη διχασμένη Ευρώπη. Καλά θα έκαναν λοιπόν οι υπουργοί Οικονομικών να υλοποιήσουν επιτέλους την σαφώς διατυπωμένη υπόσχεσή τους και να βάλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πριν τις εκλογές στην Ολλανδία».

«Στο Eurogroup οι υπουργοί θα πρέπει να υλοποιήσουν τον απαράβατο όρο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, γιατί έρχονται εκλογές και γιατί η ΕΕ χρειάζεται την Ελλάδα στο προσφυγικό.

Εύκολη λύση στο δίλημμα δεν υπάρχει, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν δύο δυνατότητες, υποστηρίζει ο σχολιαστής στο άρθρο της εφημερίδας.

«Η μια είναι επιθυμητή, η άλλη ρεαλιστική. Εάν ήταν στο χέρι των συμμετεχόντων στο ελληνικό παζλ, τότε θα αντικαθιστούσαν το ΔΝΤ με έναν ευρωπαϊκό θεσμό ελέγχου, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ωστόσο το σενάριο αυτό δυστυχώς δεν είναι ακόμη ρεαλιστικό».

Τυχόν αντικατάστασή του Ταμείου θα έπρεπε να περάσει από τη γερμανική βουλή, κάτι που θέλει να αποτρέψει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιας και η αναθέρμανση της ελληνικής κρίσης αποτελεί εσωτερικοπολιτική βόμβα. Εκτός αυτού υπάρχουν και οι εκλογές στην Ολλανδία με το κόμμα του λαϊκιστή Βίλντερς να έρχεται πρώτο.

«Άρα» συμπεραίνει ο σχολιαστής «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Και όποιος το επιθυμεί, πρέπει παράλληλα να δεχθεί και τους όρους του». Η εφημερίδα καταλήγει ότι όποια κι αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις ενώ η πικρή αλήθεια όπως σημειώνει ο συντάκτης είναι πως για την Ελλάδα αποφασίζουν άλλοι.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα αναφέρει και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σημειώνει επίσης ότι στη σημερινή συνάντηση των υπουργών οικονομικών θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της οικονομικής συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πρόγραμμα.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι προς το παρόν, η Ελλάδα δεν έχει άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα και η οικονομία δείχνει ελαφρά σημάδια ανάκαμψης. Ωστόσο λόγο Βρετανίας και Τράμπ , τυχόν αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης θα μπορούσε να κοστίσει τη θέση στον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ .

Μετά τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι το χριστουγεννιάτικο δώρο ήταν μια εφάπαξ καταβολή, η διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών έπαυσε. Γι αυτό και στις αρχές τις εβδομάδας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης άναψε το πράσινο φως για τις βραχυπρόθεσμες ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους, ώστε να μειωθεί το βάρος των επιτοκίων, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria