Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια στο υγραέριο κίνησης η Ελλάδα - OlaDeka

Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια στο υγραέριο κίνησης η Ελλάδα

Δεν υπάρχει σωτηρία για τους κατόχους αυτοκινήτων στην Ελλάδα! Ακόμη και στο υγραέριο κίνησης, που το επιλέγουμε για λόγους οικονομίας, καταφέραμε να γίνουμε η ακριβότερη χώρα στον πλανήτη.

Η  υπερφορολόγηση των καυσίμων χάρισε στη χώρα μας μία θλιβερή παγκόσμια πρωτιά. Σύμφωνα με το διεθνές παρατηρητήριο των τιμών των καυσίμων globalpetrolprices.com, η Ελλάδα πουλά τουγραέριο κίνησης ακριβότερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος στον πλανήτη. Η πατρίδα μας μοιράζεται τη διόλου επίζηλη πρώτη θέση με την Ελβετία, καθώς ένα κιλό υγραέριο κοστίζει κατά μέσο όρο 85 λεπτά του ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι τιμές στις αμέσως επόμενες ακριβότερες χώρες είναι σημαντικά χαμηλότερες, αφού στην Τουρκία η μέση τιμή του κιλού υγραερίου είναι 76 λεπτά και στο Ισραήλ και στη Γαλλία 74 λεπτά. Αξίζει να δείτε και το σχετικό πίνακα που επισυνάπτουμε παρακάτω.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία τιμωρητική πολιτική του ελληνικού κράτους απέναντι σε όσους πολίτες προσπαθούν να ανακουφίσουν τον προϋπολογισμό τους επιλέγοντας μία οικονομικότερη εναλλακτική. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αυξήθηκε από την αρχή της χρονιάς ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη κατά 3 λεπτά, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 8 λεπτά, όμως στο υγραέριο κίνησης κατά 10 λεπτά. Έτσι, παραμένει μεν το υγραέριο μία συμφέρουσα εναλλακτική λύση απέναντι στην πανάκριβη βενζίνη και στο ακριβό πετρέλαιο, ταυτόχρονα όμως μας χάρισε λόγω της υπερφορολόγησής του μία ανεπιθύμητη παγκόσμια πρωτιά.

Εδώ να αναφέρουμε, ότι η μέση τιμή κιλού του υγραερίου κίνησης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 53 λεπτά του ευρώ.

Σε πολύ υψηλή θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η χώρα μας και όσον αφορά στη μέση τιμή της βενζίνης. Συγκεκριμένα μοιραζόμαστε την τέταρτη θέση παγκοσμίως μαζί με την Ολλανδία και το Μονακό με μέση τιμή ανά λίτρο αμόλυβδης τα 1,57 ευρώ. Μπροστά μας βρίσκονται μόνον το Χονγκ Κονγκ με 1,79 ευρώ, η Νορβηγία με 1,77 ευρώ και η Ισλανδία με 1,65 ευρώ. O παγκόσμιος μέσος όρος είναι αυτή την εποχή 95 λεπτά το λίτρο αμόλυβδης.

Στο πετρέλαιο κίνησης τα πηγαίνουμε κάπως καλύτερα και συγκατοικούμε στη 13η θέση της αντίστοιχης παγκόσμιας κατάταξης μαζί με τη Δανία και το Σαν Μαρίνο και με μέση τιμή ανά λίτρο τα 1,30 ευρώ. Εδώ απαρτίζουν την ακριβότερη τριάδα κρατών η Νορβηγία (1,66 ευρώ), η Ισλανδία (1,59 ευρώ) και η Σουηδία (1,47 ευρώ), ενώ η μέση τιμή σε παγκόσμιο επίπεδο για το λίτρο πετρελαίου κίνησης ανέρχεται σε 84 λεπτά του ευρώ.

Βέβαια, οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά ακόμη ακριβότερες, αν τις συσχετίσουμε με την αγοραστική δύναμη των πολιτών της χώρας, η οποία συρρικνώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Να τονίσουμε επίσης, ότι όλες οι χώρες προμηθεύονται με τις ίδιες τιμές στις διεθνείς αγορές το βαρέλι αργού πετρελαίου και το φυσικό αέριο, άρα οι μεγάλες διαφορές στις λιανικές τιμές των καυσίμων ανά κράτος οφείλονται κατά κύριο λόγο στη διαφορετική φορολόγησή τους και δευτερευόντως σε παράγοντες, όπως το κόστος μεταφοράς και διύλισης.

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria