Επειδή μπορεί να μην έχουμε την τύχη του Χασάν, προσοχή - Κίνδυνος! Μην πατάτε στον πάγο! - OlaDeka

Επειδή μπορεί να μην έχουμε την τύχη του Χασάν, προσοχή – Κίνδυνος! Μην πατάτε στον πάγο!

Προειδοποιητική πινακίδα από την Αντιπεριφέρεια

Μετά τις συστάσεις της αστυνομίας, έχουμε και την τοποθέτηση προειδοποιητικών χάρτινων πινακίδων από την Π.Ε. Καστοριάς.

Το τελευταίο διάστημα ζούμε ένα σπάνιο φαινόμενο, εκείνο της παγωμένης αλλά και χιονισμένης λίμνης σε όλη της την έκταση. Κάποιοι λένε ότι αυτό συμβαίνει ανά εκατό χρόνια. Όλοι λοιπόν όσοι θα περάσουν δίπλα από τη λίμνη Ορεστιάδα, θα μπούν στον πειρασμό να την …περπατήσουν. Κάποιοι το κάνουν. Βέβαια για αυτούς ισχύει το αχαρτογράφητα νερά όσον αφορά το που και πόσο αντέχει ο πάγος που έχει σχβματιστεί στην επιφάνεια της.

Ιδιαίτερα για τους ανήλικους που είναι λογικό να έχουν μειωμένη την αίσθηση ευθύνης και κινδύνου, το θέμα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό. Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να πει ότι υπάρχει σωστός τρόπος και τεχνική για να θεωρηθεί οποιαδήποτε επιχείρηση πατινάζ και βόλτας πάνω στον πάγο ασφαλής ακόμη και για τους ενήλικους.

Αν συμπέσει μετά το πάγωμα της λίμνης να χιονίσει, τότε όλη η λίμνη φαίνεται σαν μια πεδιάδα χωρίς δέντρα.

Τέτοια ήταν στον καιρό της Τουρκοκρατίας, όταν έφθασε στο Μαύροβο (παραλίμνιο χωριό) με την άμαξά του ένας Τούρκος Κατής (ειρηνοδίκης) της Καστοριάς, ο Χασάν. Θεωρώντας την παγωμένη λίμνη για…πεδιάδα, συνέχισε το δρόμο του κι έφθασε στο μικρό όρμο στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης (στο μέρος που βρίσκεται σήμερα το πάρκο της Ολυμπιακής Φλόγας). Εκεί, όπως συνεχίζει η παράδοση, του αποκάλυψαν πως βάδιζε πάνω σε παγωμένη λίμνη. Κι αυτός, για να ευχαριστήσει και δοξάσει τον Αλλάχ που τον προφύλαξε από πνιγμό, έκτισε στο ίδιο μέρος ένα τζαμί, που ονομάσθηκε Τζαμί του Χασάν – Κατή, όπως κι όλη η γύρω του περιοχή.

Μια άλλη παράδοση,  λέει πως κάποιος χαλβατζής, περπατώντας στην παγωμένη λίμνη, έτυχε να συναντήσει ένα «ρουκάνι» (ρωγμή πάγου) στο δρόμο του, με αποτέλεσμα να τον καταπιεί η λίμνη και να μείνει πάνω στον πάγο μόνο ο ταμπλάς με τον χαλβά.

Επειδή δεν είναι σίγουρο ότι όλοι θα έχουμε την τύχη του Χασάν, καλό θα είναι να προσέχουμε και να χρησιμοποιούμε λίγο περισσότερο τη λογική, παρά το παρορμητικό συναίσθημα.

skylia-trone-xines
Από την άλλη πάνω στην παγωμένη λίμνη, μαίνεται και μια σκληρή πραγματικότητα που επιβεβαιώνει το «ο θάνατος σου η ζωή μου». Αδέσποτα σκυλιά, επιτίθενται σε χήνες της λίμνης η οποία τώρα που είναι παγωμένη είναι προσβάσιμη για τα τετράποδα και γίνεται παγίδα για τα πτηνά.

 

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria