Καταργούν το οφσάιντ, τις κίτρινες και τη... φόρα στα πέναλτι! - OlaDeka

Καταργούν το οφσάιντ, τις κίτρινες και τη… φόρα στα πέναλτι!

Ο νέος επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής της FIFA, Μάρκο φαν Μπάστεν, παραχώρησε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο “SportBILD”, στο οποίο μίλησε για δέκα αλλαγές κανονισμών του ποδοσφαίρου που εξετάζει η FIFA.

Το ποδόσφαιρο που γνωρίζουμε, πρέπει να το ξεχάσουμε, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Μάρκο Φαν Μπάστεν, αναφορικά με τις ριζοσπαστικές αλλαγές που συζητούν στη FIFA.

Oλική κατάργηση του οφσάιντ, αλλαγή της κίτρινης κάρτας με χρονικές ποινές, πέναλτι που εκτελούνται με… φόρα όπως παλιά στις ΗΠΑ, αποβολή αμυντικών για φάουλ όπως στο μπάσκετ, στιγμιαίες αλλαγές, αποτελεσματικός χρόνος μετά το 80’, είναι μερικές από τις αλλαγές που σκέφτεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία!

Ο νέος επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής της FIFA, Μάρκο φαν Μπάστεν, παραχώρησε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο “SportBILD”, στο οποίο μίλησε για δέκα αλλαγές κανονισμών του ποδοσφαίρου που εξετάζει η FIFA και ενδέχεται να φέρουν τα πάνω κάτω σε όσα γνωρίζουμε εδώ και 150 χρόνια!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο άλλοτε μεγάλος επιθετικός, έκανε λόγο για κατάργηση του οφσάιντ εξ ολοκλήρου, για αλλαγή του τρόπου εκτέλεσης πέναλτι μετά από τις παρατάσεις, για μετατροπή της κίτρινης κάρτας σε ποινή χρόνου όπως στο πόλο, για θέσπιση ειδικών κανονισμών σε έναν αγώνα που μπαίνει στο 80′ για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και πολλά ακόμα.

Όλα αυτά, με βλέμμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026, όπου ενδέχεται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά το σύστημα των 48 ομάδων, με ομίλους τριών στην πρώτη φάση και κατάργηση της ισοπαλίας στο τελευταίο παιχνίδι κάθε γκρουπ, ώστε να αποφευχθούν αποτελέσματα που “βολεύουν” τις συμμετέχουσες στον αγώνα χώρες.

Μάλιστα ο Ολλανδός, πλέον, παράγοντας δείχνει να συμφωνεί με αρκετές από τις παραπάνω προτάσεις και ειδικά με την κατάργηση του οφσάιντ: «Χωρίς οφσάιντ, οι επιθετικοί μπορούν να βρίσκονται πίσω από τους αμυντικούς, κάτι που θα το έκανε πιο δύσκολο γι’ αυτούς. Εάν κινηθούν πολύ πίσω, κοντά στην εστία τους, ο επιθετικός θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για σουτ από απόσταση. Αυτό θα κάνει το παιχνίδι πιο ελκυστικό, οι επιθετικοί θα έχουν καλύτερες ευκαιρίες, θα σημειωθούν περισσότερα γκολ. Αυτό θέλουν να δουν οι φίλαθλοι».

Επίσης είναι αρκετά θελκτικό η εκτέλεση πέναλτι με φόρα, όπως είπε ο ίδιος: “Κάθε ομάδα έχει πέντε προσπάθειες. Ο διαιτητής σφυρίζει, τότε ο παίκτης τρέχει από τα 25 μέτρα προς τον τερματοφύλακα. Η ενέργεια πρέπει να ολοκληρωθεί εντός οκτώ δευτερολέπτων. Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να βγει από τη μεγάλη περιοχή και εάν αποκρούσει, τότε όλα τελείωσαν. Αυτό είναι εντυπωσιακό για τους θεατές και ενδιαφέρον για τον ποδοσφαιριστή. Στη συγκεκριμένη διαδικασία, υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες: ο παίκτης μπορεί να ντριμπλάρει, να σουτάρει, να περιμένει την αντίδραση του τερματοφύλακα “.

Οι πιθανές δέκα αλλαγές είναι: Κατάργηση οφσάιντ, ποινή χρόνου αντί κίτρινης κάρτας (οι ομάδες θα παίζουν με παίκτη λιγότερο), πέναλτι με φόρα αντί παράτασης, αποτελεσματικός χρόνος στο τέλος (για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις μετά το 80’), στιγμιαίες αλλαγές, περισσότερες από τρεις αλλαγές, αποτροπή μαζικών διαμαρτυριών (να μιλάει μόνο ο αρχηγός όπως στο ράγκμπι), μέγιστος αριθμός φάουλ (όπως στο μπάσκετ), λιγότερα παιχνίδια τη σεζόν.

Γιώργος Σπανουδάκης

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria