Καθάρισμα χιονού στα πεζοδρόμια και υποχρεωτικά χιονολάστιχα από Οκτώβριο ως Μάρτιο - Δείτε τι λέει ο Γερμανικός νόμος - OlaDeka

Καθάρισμα χιονού στα πεζοδρόμια και υποχρεωτικά χιονολάστιχα από Οκτώβριο ως Μάρτιο – Δείτε τι λέει ο Γερμανικός νόμος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ…

Σε συνέχεια των κειμένων μας για την χιονο – υστερία και την…συνήθεια να τα περιμένουμε όλα από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση ψάξαμε και δημοσιεύουμε ρεπορτάζ για το πως ο Γερμανικός νόμος ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τους κατοίκους να καθαρίζουν τα πεζοδρόμια και να ρίχνουν αλάτι μόνοι τους!  Άλλοι λένε ότι το αλάτι στους κατοίκους το παραχωρεί ο δήμος (το άλλο με τον Τοτό;) άλλοι λένε θέλω σε χρόνο ντε τε μαύρο στεγνό δρόμο για να κόβω βόλτες με καλοκαιρινά λάστιχα (εδώ επίσης γελάμε, αφού τα χειμερινά ελαστικά είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ από τον γερμανικό ΚΟΚ και αν σε πιάσουν να οδηγείς χωρίς χιονολάστιχα σε χιόνι ή παγετό, τρως το πρόστιμο σου και point system στο δίπλωμα παρακαλώ)! Διαβάστε με ψυχραιμία:

Σε περίπτωση παγετού και χιονιού, οι οικοπεδούχοι και οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να καθαρίσουν τον πάγο και το χιόνι. Αυτή η υποχρέωση μπορεί να μεταφερθεί από τους ιδιοκτήτες στους ενοικιαστές!

Όταν το χιόνι μετατρέψει το περιβάλλον σε ένα λευκό τοπίο, οι οικοπεδούχοι και ιδιοκτήτες υποχρεούνται να βγουν έξω και μάλιστα από πολύ νωρίς το πρωί. Πρέπει να καθαρίσουν την περιοχή και να ρίξουν αλάτι, ώστε να αποτραπεί πιθανό ατύχημα, ώστε να μην γλιστρήσουν οι περαστικοί και τραυματιστούν, καθώς περνάνε έξω από το σπίτι ή το οικόπεδο. Η υποχρέωση αυτή κατοχυρώνεται από το λεγόμενο καταστατικό καθαρισμού των δρόμων των Δήμων και Κοινοτήτων. “Πολλές φορές υποχρεούνται να το κάνουν οι γείτονες, οι οικοπεδούχοι ή οι επικαρπωτές“, λέει ο Alexander Wiech από την Ένωση Ιδιοκτητών Haus & Grund Deutschland.

Η Υποχρέωση Καθαρισμού Χιονιού πρέπει να αναγράφεται στο Συμβόλαιο Μίσθωσης

Η υπηρεσία καθαρισμού χιονιού μπορεί να μεταβιβαστεί και σε τρίτους, όπως, για παράδειγμα, στους ενοικιαστές. “Οι ενοικιαστές υποχρεούνται να καθαρίσουν το χιόνι και να ρίξουν αλάτι, μόνο εφόσον αυτό έχει συμφωνηθεί ρητά στο συμβόλαιο μίσθωσης“, εξηγεί ο Ulrich Ropertz από τη Γερμανική Ένωση Ενοικιαστών στο Βερολίνο. Δεν αρκεί μια σχετική ρύθμιση στους κανονισμούς του σπιτιού. Σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Περιφερειακού Δικαστηρίου Hamm (Az:. 9 U 38/12), δεν αρκεί ο ιδιοκτήτης να δημιουργήσει ένα “σχέδιο καθαρισμού χιονιού” (Schneeräumplan) και να το ρίξει στα γραμματοκιβώτια των ενοικιαστών.

Εάν σε μια πολυκατοικία οι ένοικοι υποχρεούνται μέσω συμβολαίου μίσθωσης να παρέχουν υπηρεσία καθαρισμού χιονιού, τότε πρέπει, ύστερα από σχετική συμφωνία φυσικά, να καθαρίζουν το χιόνι και να ρίχνουν αλάτι εναλλάξ. “Ο ιδιοκτήτης, ωστόσο, πρέπει να έχει φροντίσει για την παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού και των υλικών“, τονίζει ο Ropertz. Επίσης, οφείλει να ελέγχει τακτικά εάν έχει γίνει σωστός καθαρισμός και εάν έχει ριφθεί αλάτι, διαφορετικά, μπορεί σε περίπτωση ατυχήματος, να του καταλογιστούν ευθύνες.

Το πεζοδρόμιο πρέπει να είναι καθαρό στο διάστημα μεταξύ 7:00 και 20:00

Παρότι το καταστατικό δεν είναι ίδιο σε κάθε Δήμο – μερικά βασικά σημεία είναι σχεδόν παντού τα ίδια. “Το τμήμα του πεζοδρομίου μπροστά από κάθε σπίτι πρέπει να παραμένει καθαρό και προσβάσιμο κατά τις εργάσιμες ημέρες από τις 7:00 μέχρι τις 20:00, ενώ το Σάββατο τις αργίες από τις 9:00 έως τις 20:00″, λέει η Ulrike Steckkönig του Stiftung Warentest. Προσβάσιμο θεωρείται το μονοπάτι στο οποίο η διέλευση μπορεί να γίνει με ασφάλεια και χωρίς κινδύνους. Οι Δήμοι καθορίζουν σε ποιο πλάτος πρέπει να καθαριστεί το πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι. “Συνηθισμένο πλάτος, ανάλογα με το δήμο, είναι τα 0,80 έως 1,50 μέτρα“, εξηγεί η Steckkönig. Σίγουρα πρέπει να είναι σε θέση να περάσουν δύο πεζοί με παιδικό καροτσάκι ή σακούλες με ψώνια, ο ένας δίπλα από τον άλλον. Βέβαια, δεν είναι μόνο το πεζοδρόμιο και η είσοδος των σπιτιών που πρέπει να καθαριστούν από τους ενοίκους. “Το ίδιο ισχύει και για το μονοπάτι που οδηγεί προς τους κάδους σκουπιδιών και τα γκαράζ“, σύμφωνα με δήλωση του Ropertz.

Σε περίπτωση ισχυρών χιονοπτώσεων, απαιτείται επανειλημμένος καθαρισμός

Στην περίπτωση που οι χιονοπτώσεις είναι συνεχείς, ο καθαρισμός και οι ρίψεις αλατιού θα πρέπει να επαναλαμβάνονται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (Az:. VI ZR 49/83), ενώ αν δημιουργηθεί και παγετός επιβάλλεται η άμεση ρίψη αλατιού.

Αυτό βέβαια δημιουργεί πρόβλημα στους εργαζόμενους, αφού δεν μπορούν να κάθονται όλη μέρα και να καθαρίζουν ανά πάσα στιγμή με ένα φτυάρι χιονιού στο χέρι. Επίσης, πρόβλημα είναι και για τους ηλικιωμένους ή τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αφού ούτε αυτοί είναι σε θέση να εκτελέσουν την βαριά σωματική εργασία. “Αυτό βέβαια, δεν ακυρώνει την υποχρέωση της χειμερινής συντήρησης“, τονίζει η Steckkönig. Όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, πρέπει να φροντίσουν να βρουν αντικαταστάτη. Αυτό ισχύει ακόμη και όταν κάποιος λείπει σε διακοπές. “Στις πολυκατοικίες, σχεδόν πάντα υπάρχει ένας γείτονας, ο οποίος φροντίζει να εξυπηρετήσει τους ηλικιωμένους ή κάποιον που απουσιάσει σε διακοπές“, λέει η Steckkönig. Εάν πάλι ανατεθεί η εργασία σε κάποιον επαγγελματία, τότε μπορεί ο ιδιοκτήτης να χρεώσει το κόστος ως λειτουργική δαπάνη στον ενοικιαστή , εφόσον κάτι τέτοιο έχει συμφωνηθεί στο συμβόλαιο μίσθωσης. Εάν πάλι η εταιρεία στην οποία έχει ανατεθεί ο καθαρισμός, δεν ολοκληρώσει σωστά το έργο της, τότε μπορεί να της καταλογιστούν ευθύνες στην περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα, σύμφωνα με απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (Az:. VI ZR 126/07). Αν, δηλαδή, πέσει ένας περαστικός λόγω του πάγου ή του χιονιού μπροστά από ένα σπίτι, μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση για τον πόνο και την πιθανή ταλαιπωρία.

Βέβαια, και οι περαστικοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού μπορεί να θεωρηθούν και οι ίδιοι υπεύθυνοι λόγω απροσεξίας. “Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, εάν κάποιος μέσα στο καταχείμωνο, φοράει παπούτσια με λεία πέλματα”, λέει η Steckkönig.

snow-car

Πρόστιμο για οδήγηση χωρίς χειμερινά ελαστικά. Point system και ακύρωση ασφάλισης!

Οδηγοί που ταξιδεύουν το χειμώνα και δεν έχουν χειμερινά λάστιχα απειλούνται με πρόστιμο! Καταρχήν, υπάρχει ένα πρόστιμο της τάξης των 60€ και ενός πόντου (στο αντίστοιχο Point System στο Flensburg), αν συλληφθείτε να οδηγείτε το χειμώνα με καλοκαιρινά ελαστικά. Επίσης, μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με την άρνηση της ασφάλειας του αυτοκινήτου σας να αναλάβει την όποια αποζημίωση – εξ ολοκλήρου ή μερικώς – σε περίπτωση ατυχήματος. Σημειωτέον ότι σε περίπτωση ατυχήματος το πρόστιμο ανέρχεται σε 120€.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria