Citi: «Μιλάτε σοβαρά; Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα αυξήσουν το χρέος» - OlaDeka

Citi: «Μιλάτε σοβαρά; Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα αυξήσουν το χρέος»

ΑΝΑΛΥΣΗ

Τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας είναι τα ίδια που συμφωνήθηκαν επί της αρχής τον περασμένο Μάιο, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επισημαίνει η Citi. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος πάει ακόμη πιο πέρα στην ανάλυσή του και τονίζει: Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα όχι μόνο είναι ελάχιστα, αλλά στην πραγματικότητα αυξάνουν το ελληνικό χρέος στα επόμενα 10 χρόνια, επισημαίνει σε νέο έκτακτο report της η Citi με τίτλο “Νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους; Μιλάτε σοβαρά;”.
Παράλληλα τονίζει ότι η διατήρηση του 3,5% για τα πρωτογενή πλεoνάσματα το 2018 και μετά σημαίνει περαιτέρω λιτότητα για πολλά χρόνια. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ζητημάτων θα αποδυναμώσουν περαιτέρω την στήριξη προς στην κυβέρνηση Τσίπρα και αυτό θα προσθέσει την Ελλάδα στη λίστα των πολιτικών κινδύνων της Ε.Ε το 2017.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, δεν θα έχουν αντίκτυπο στην βραχυπρόθεσμη πορεία του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι μικρές σε σχέση με το μέγεθος του λόγου του χρέους.

Οι αναλυτές της Citi, τονίζουν ότι παραμένει η αβεβαιότητα κατά πόσον αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους και η αντίθεση της κυβέρνησης σε μέτρα επιπρόσθετης λιτότητας για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τη διατήρηση του σε αυτό το επίπεδο, θα επιτρέψουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει μέρος στο πρόγραμμα.

Αβέβαιη παραμένει επίσης και η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο QE.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria