Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΔΕΘ-HELEXPO και “Προφήτη Ηλία” - OlaDeka

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΔΕΘ-HELEXPO και “Προφήτη Ηλία”

Το κείμενο της συμφωνίας

«Καπνός» το 80% των συνολικών πωλήσεων – Η ΔΕΘ- Helexpo υποστηρίζει την Διεθνή Έκθεση Καστοριάς και την «ολική επαναφορά» του κλάδου.

Την υποστήριξη της ΔΕΘ – Helexpo για την 42η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, εξασφάλισε ο Σύνδεσμος Γουνοποιών «Ο Προφήτης Ηλίας», που επιχειρεί να ανακάμψει από την μεγάλη κρίση της τελευταίας διετίας που του στοίχισε το 80% των συνολικών πωλήσεων, ήτοι περί τα 320 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, οι ενεργές επιχειρήσεις γουνοποιΐας δεν ξεπερνούν τις 500 από τις εγγεγραμμένες 1.250, με τις φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων να έχουν μειωθεί στις 80 από 120 προ διετίας.

Σήμερα στο εκθετήριο – δημοπρατήριο γούνας Καστοριάς, οι διοικήσεις των δύο φορέων, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας βάσει του οποίου η ΔΕΘ – Helexpo, από την 42η Διεθνή Έκθεση Γούνας που θα πραγματοποιηθεί 4-7 Μαΐου 2017, συμπράττει με τον «Προφήτη Ηλία» σαν τεχνικός σύμβουλος της διοργάνωσης που στόχος είναι να διεθνοποιηθεί ακόμη περισσότερο.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, ο κλάδος, εξαγωγικός καθαρά, με τις διεθνείς πωλήσεις να αντιπροσωπεύουν το 99% των πωλήσεων, δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα επειδή είχε στραφεί κατά κύριο λόγο στη ρωσική αγορά, η οποία κάμφθηκε εξαιτίας της κρίσης με την Ουκρανία, της κάμψης του ρουβλίου και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Όμως η ρωσική αγορά έχει αρχίσει να σταθεροποιείται και από το 2017 οι γουνοποιοί ελπίζουν σε σταδιακή ανάκαμψη του κλάδου, εντείνοντας τις προσπάθειές τους για αύξηση των εξαγωγών στο σύνολο της διεθνούς αγοράς προσαρμοζόμενοι στις σύγχρονες επιταγές της μόδας παράγοντας και φασόν για μεγάλους οίκους του εξωτερικού.

Ο κ. Κορεντσίδης, τόνισε ότι η Καστοριά και περιοχή Βοΐου είναι το μόνο παραγωγικό κέντρου γούνας στο Δυτικό κόσμο, που οπωσδήποτε και για λόγους ποιότητας προϊόντος, δεν ανταγωνίζεται την Κίνα.

Πάντως ο κλάδος, που την τελευταία οκταετία καθετοποιήθηκε σε σημαντικό βαθμό με τη δημιουργία μονάδων εκτροφής, δεν οφελήθηκε στον αναμενόμενο βαθμό καθώς τα περίπου 1,5 εκατομμύρια γουνοδέρματα που παράγονται στη Δυτική Μακεδονία δεν ικανοποιούν συνολικά σε ποσότητα αλλά και ποιότητα τις επιχειρήσεις γουνοποιΐας.

deth-gouna

Από πλευράς της η ΔΕΘ – Helexpo, στο πλαίσιο της πολιτικής της για στήριξη των δυναμικών εξαγωγικών κλάδων της εθνικής οικονομίας, μέσω περιφερειακών εκθέσεων, είναι πρόθυμη και έτοιμη να υποστηρίξει την Έκθεση Γούνας Καστοριάς, την έκθεση ενός κλάδου που τις δεκαετίες 1970 – 1980, ήταν το δεύτερο συναλλαγματοφόρου εθνικό προϊόν, μετά τη ναυτιλία, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo κ. Τάσος Τζήκας.
Τον λόγο πήρε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ- Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης ο οποίος τόνισε την ιστορική σχέση της ΔΕΘ με την Καστοριά και τον κλάδο γουνοποιών, καθώς οι Καστοριανοί γουναράδες είχαν συμμετάσχει στην πρώτη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 1926, ενώ η Έκθεση Γούνας ήταν η πρώτη κλαδική έκθεση που διοργάνωσε ο εθνικός εκθεσιακός φορέας.

Η συνεργασία μεταξύ Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς και ΔΕΘ – Helexpo άρχισε πριν ακόμη υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας, από την τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο 2016, όταν τιμώμενη χώρα ήταν η Ρωσία. Οι Καστοριανοί είχαν ξεχωριστή θέση και στην τελευταία έκθεση τουρισμού, την Philoxenia, ενώ τον Ιανουάριο 2017, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο «Βελλίδειο», μία παρουσίαση της 42ης Γούνας που θα συνδυαστεί με επίδειξη γουναρικών.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων θα είναι πιο διευρυμένη και πέραν της έκθεσης γούνας Καστοριάς, θα προωθηθεί σε όλα τα δυνατά επίπεδα, όπως στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Σεπτεμβρίου 2017, που θα έχει τιμώμενη χώρα την Κίνα.

Ο κ. Ποζρικίδης πρόσθεσε ότι η ΔΕΘ – Helexpo, μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Εκθεσιακής Βιομηχανίας, UFI, συνεργαζόμενη με το Πανεπιστήριο Μακεδονίας που θα κάνει το auditing, θα υποστηρίξει την προσπάθειας της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς να γίνει μέλος του φορέα.

Τέλος, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ- Helexpo κ. Αλεξ. Τσαξιρλής και ο πρόεδρος της Α.Ε. «Προφήτης Ηλίας» κ. Ι. Μιχαηλίδης, τόνισας ότι θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση του εκθεσιακού κέντρου των γουνοποιών και με άλλες διοργανώσεις, σχετικές με τον κλάδο, όπως ήταν η φετινή Fur Shopping Festival του Νοεμβρίου.

deth-fur-fair-kastoria

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ Κ. ΚΟΡΕΝΤΣΙΔΗ

Έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε σήμερα στην Καστοριά, στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας τη Διοίκηση της Δ.Ε.Θ. – Helexpo.

Η τιμή βέβαια και η εκτίμηση μας είναι ιδιαίτερη μιας και πρόκειται για καταξιωμένα στελέχη, με το έργο που προσφέρουν να είναι σημαντικό και αξιέπαινο δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας.

Η σημερινή παρουσίαση και κοινή συνέντευξη τύπου έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, διότι μετά από 41 συναπτά έτη διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, η Έκθεση μας αποκτά μία άλλη αίγλη, ένα άλλο κύρος, που είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας με τον εθνικό  εκθεσιακό φορέα.

Ενός φορέα, που αποστολή του είναι εδραιώσει την ηγετική του θέση και την ανταγωνιστική δυναμική του τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ενός φορέα που φέρει την ευθύνη μετάδοσης μιας ισχυρής τεχνογνωσίας, διαθέτοντας ένα μοναδικό οπλοστάσιο εμπειριών και ασκώντας δυναμική εκθεσιακή πολιτική.

Ενός θεσμού που διαθέτει ιδιαίτερη εμπειρία και τεχνογνωσία στην διοργάνωση δράσεων και εκθεσιακών πρωτοβουλιών.

Η ΔΕΘ – Ηelexpo λοιπόν έρχεται, (με το παρών σύμφωνο συνεργασίας να επιβεβαιώνει κατ αρχήν την βούληση των δύο μερών για συνεργασία), να συνδράμει ενεργά στην επιτυχή διοργάνωση της 42ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς που θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 7 Μαΐου 2017 στην Καστοριά και στο κτίριο που βρισκόμαστε αυτήν την στιγμή, καθώς και των υπολοίπων εκδηλώσεων του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς μέσα στο 2017, με την παροχή τεχνογνωσίας, ως τεχνικός σύμβουλος της Έκθεσης και με όλες τις επικοινωνιακές ενέργειες στο σύνολο του δικτύου της.

korentsidis

Όταν υπάρχει διάθεση συνεργασίας, σύμπνοια και πράξεις ουσίας, τότε έρχονται και θετικά αποτελέσματα.

Σε μία εποχή όπου η οικονομία του τόπου μας χρειάζεται μία δυναμική ανασυγκρότηση και ειδικά σε νευραλγικούς τομείς όπως η εξωστρέφεια, μία τέτοια συνεργασία μπορεί να υλοποιήσει ιδέες, δίνοντας την δυναμική που χρειάζεται.

Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Τάσο Τζήκα,

Κύριε Διευθύνων, Αγαπητέ Κυριάκο Ποζρικίδη,

Κύριε Γενικέ Διευθυντή, Αγαπητέ Αλέξη Τσαξιρλή,

Σας καλωσορίζω και πάλι και σας ευχαριστώ εκ μέρους του Δ.Σ του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς για τη θετική σας ανταπόκριση στην πρότασή μας, παράλληλα δε, εύχομαι με την υπογραφή αυτού του μνημονίου την ευόδωση των κοινών μας στόχων και οραμάτων.

deth-profitis-ilias

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ 

Το παρόν Μνημόνιο Συμφωνίας (“MOU”) έχει ημερομηνία  19 Δεκεμβρίου 2016 και υπογράφεται από μεταξύ των:

  • Του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», όπως αυτός εκπροσωπείται στο παρόν από τον Πρόεδρο αυτού, (εφεξής καλούμενος στο παρόν για λόγους συντομίας ως ο «Σύνδεσμος»)

της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ» και δ.τ.«ΔΕΘ–HELEXPO AE», (εφεξής καλούμενη στο παρόν για λόγους συντομίας «ΔΕΘ-HELEXPO») που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, Εγνατία 154 και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Δρ. Κυριάκο Ποζρικίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο

Τα Μέρη θα αναφέρονται εφεξής από κοινού ως τα «Μέρη».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» με κύριο σκοπό την ουσιαστική και δομική συγκρότησή του, την διεκδίκηση δικαιωμάτων, την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη του κλάδου της βιοτεχνίας της γούνας διοργανώνει τα τελευταία 42 χρόνια τη Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς  στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας.

Η ΔΕΘ-HELEXPO αποτελεί έναν εκ τους σημαντικότερους φορείς διοργάνωσης εκθεσιακών δράσεων τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας όσο και στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας και ότι διαθέτει ιδιαίτερη εμπειρία και τεχνογνωσία στη διοργάνωση ανάλογων δράσεων και εκθεσιακών πρωτοβουλιών.

Ότι η ΔΕΘ – HELEXPO διοργάνωσε την πρώτη ελληνική κλαδική έκθεση γούνας, η οποία αποτέλεσε την πρώτη της κλαδική έκθεση, στις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από συζητήσεις που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα τα Μέρη δηλώνουν σήμερα την πρόθεση τους να προβούν στη συνδιοργάνωση εντός της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς  της 42ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς , μίας έκθεσης με διεθνή εμβέλεια.

Ενόψει των ανωτέρω η παρούσα συντάσσεται για να επιβεβαιώσει την ως άνω βούληση των Μερών και αποτελεί διατύπωση των βασικών όρων που τίθενται ως βάση της κοινής συμφωνίας των Μερών και αποτυπώνει τα κύρια σημεία των μέχρι τώρα συζητήσεων και συμφωνιών και την αρχική τους συνεννόηση αναφορικά με τους βασικούς όρους της μεταξύ τους συνεργασίας, όπως οι όροι αυτοί  περιγράφονται κατωτέρω:

  1. Τα Μέρη επιθυμούν να συνεργαστούν με κοινό στόχο τη συνδιοργάνωση εντός της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς.
  2. Η διοργάνωση της Έκθεσης θα πραγματοποιείται κάθε έτος. Προτεινόμενη χρονική περίοδος, με τη σύμφωνη γνώμη των δύο μερών είναι στο πρώτο εξάμηνο εκάστου έτους .
  3. Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα έσοδα για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.
  4. Για τις διοργανώσεις που θα λάβουν χώρα από τον Μάιο του 2018 και εφεξής θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του παραπάνω (υπ.αρ.3) όρου, ο οποίος θα οριστικοποιηθεί κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης
  5. Η ΔΕΘ-HELEXPO αναλαμβάνει να συνδράμει στην επιτυχή διοργάνωση της 42ηςΔιεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς με την παροχή τεχνογνωσίας ως Τεχνικού Συμβούλου της έκθεσης, με επικοινωνιακές ενέργειες στο σύνολο του δικτύου της και με την ένταξη της συγκεκριμένης έκθεσης στο εκθεσιακό της ημερολόγιο.
  6. Θα συσταθεί τετραμελής επιτροπής (δύο μέλη από τη ΔΕΘ HELEXPO και δύο από το Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας») για την παρακολούθηση της εφαρμογής των όρων της συνεργασίας.

Το παρόν Μνημόνιο Συμφωνίας αντανακλά την παρούσα φάση των συζητήσεων και των συμφωνιών μεταξύ των Μερών και αποτυπώνει τους βασικούς όρους που αφορούν τα ουσιώδη σημεία της μεταξύ των Μερών συνεργασίας. Τα Μέρη θα προβούν εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος στη λεπτομερή αποτύπωση όλων των όρων της μεταξύ τους συμφωνίας με την ολοκλήρωση των μεταξύ τους συζητήσεων, η οποία συμφωνία θα υπόκειται στην έγκριση των οργάνων Διοίκησης εκάστου των Μέρων. Οι όροι της παρούσας συμφωνίας θα αποτελούν τους βασικούς όρους της προγραμματικής σύμβασης που θα καταρτισθεί μεταξύ του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» και της ΔΕΘ-HELEXPO.

Κάθε διαφορά που θα προκύψει τυχόν από το παρόν ή την εφαρμογή του θα εκδικάζεται αποκλειστικά από τα καθ΄ύλην αρμόδια Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Τα ανωτέρω αφού συμφώνησαν τα συμβαλλόμενα μέρη, συντάχθηκε το παρόν σε τρία (3) πρωτότυπα αντίτυπα και αφού υπέγραψαν αυτά και τα δύο μέρη, έλαβαν καθένα από δύο.

 ΤΑ ΜΕΡΗ

 ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ                         ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΘ-HELEXPOA.E

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ      

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΕΝΤΣΙΔΗΣ          ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΖΗΚΑΣ

 

                                                      

                                                                        Ο Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

                                                                   Δρ. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΟΖΡΙΚΙΔΗΣ

deth-kastoria

voria.gr – oladeka.com

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria