Αγαπάμε την κινόα και τη βρώμη, αλλά το να τα τρώμε κάθε μέρα καταντάει κάπως κουραστικό. Ολοι θέλουμε μία αλλαγή, κάτι που θα έχει την ίδιες θρεπτικές αξίες, ωστόσο, θα μας ανανεώσει.
Αυτό το «κάτι» ονομάζεται αμάρανθος και θα είναι το superfood που θα αγαπήσουμε το 2017.
Ο αμάρανθος είναι ένας πολύ μικρός σπόρος, που συγκαταλέγεται στα ψευδο-δημητριακά. Δεν περιέχει γλουτένη και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Παράλληλα, είναι πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου. Μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη, ενώ προσφέρει τα απαραίτητα αμινοξέα στον οργανισμό.
Το ροζ-μωβ λουλούδι του αμάρανθου καλλιεργήθηκε από τους Αζτέκους για πρώτη φορά πριν από περίπου 8.000 χρόνια, και πλέον αναπτύσσεται σε Κίνα, Περού, Νιγηρία και Μεξικό.
Πως να φάτε τον αμάρανθο
Ο αμάρανθος αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για πρωινό, όπως άλλωστε και η βρώμη. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους του όπως την κινόα σε σαλάτες ή ως συνοδευτικό.
Σούπερ ιδέα με το superfood
Μία τέλεια ιδέα για να φάτε τον αμάρανθο είναι να τον κάνετε μικρά ποπ κορν. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή μια κατσαρόλα ρίξε δύο κουταλιές ελαιολάδου, βάλε τους σπόρους και κλείσε το καπάκι.
Οταν τους ακούσεις να «σκάνε», περίμενε μερικά λεπτά και είναι έτοιμα!
Δείτε περισσότερα για τον αμάρανθο:
Ο αμάρανθος, όπως και τα συγγενή του βλίτα, είναι ένα από τα περίπου 50 μέλη της οικογένειας των αμαραντιδών. Τρία από τα μέλη αυτής της πολυπληθούς οικογένειας, ο αμάρανθος ο ουροφόρος (amaranthus caudatus), ο κόκκινος αμάρανθος, ο αιματώδης (amaranthus cruentus) και ο αμάρανθος ο υποχονδριακός (amaranthus hypochondriacus), κατάγονται από τη Νότια Αμερική, όπου οι Αζτέκοι και οι Ίνκας χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του ως βασικό υλικό της διατροφής τους: Τους μαγείρευαν σε χυλούς, τους αλευροποιούσαν και έφτιαχναν ψωμί, τους διέβρεχαν και παρασκεύαζαν κάποιο είδος μπίρας. Αλλά δεν περιορίζονταν μόνο στους καρπούς, έτρωγαν και τα φύλλα του φυτού, που στη γεύση θυμίζουν σπανάκι, καθώς και τα κόκκινα άνθη του. Ο αμάρανθος θεωρείται σήμερα υπερ-τροφή επειδή οι σπόροι του περιέχουν δυο βασικά αμινοξέα τα οποία σπάνια απαντώνται σε φυτικές τροφές: λυσίνη -πολύ περισσότερη από ότι τα άλλα δημητριακά- και μεθειονίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών. Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, σε λινολεϊκό οξύ, σε σίδηρο, περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες A και C.
Να σημειωθεί ότι ο αμάραντος δεν περιέχει γλουτένη. Άρα αποτελεί ιδανική τροφή για τα άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτήν.
Πως μαγειρεύεται: Αν θέλουμε να τον βράσουμε, όπως το ρύζι, υπολογίζουμε 1 μέρος αμάρανθου προς 2,5 μέρη νερό ή ζωμό. Χρησιμοποιείται σε σούπες, σε πιλάφια και ριζότο, μαζί με όσπρια ή λαχανικά. Επίσης σε μούσλι και στους διάφορους χυλούς, που βράζουμε για το πρωινό, όπως το πόριτζ. Για αυτό το σκοπό συνδυάζεται με μέλι και ξηρούς καρπούς.
Το αλεύρι του μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όπου δεν υπάρχει ως ζητούμενο το «φούσκωμα» του παρασκευάσματος. Όταν θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε ψωμί, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στη ζύμη και κάποια άλλα αλεύρια.