«Εκλογές τώρα» ζητά ο Μητσοτάκης, «το 2019, ούτε μέρα νωρίτερα» απαντά ο πρωθυπουργός - OlaDeka

«Εκλογές τώρα» ζητά ο Μητσοτάκης, «το 2019, ούτε μέρα νωρίτερα» απαντά ο πρωθυπουργός

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

«Μετωπική» ήταν η σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, με την κόντρα μεταξύ των δύο πολιτικών να ξεφεύγει από τα στενά όρια της οικονομίας και επεκτείνεται μεταξύ άλλων στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και της κοινωνικής πολιτικής αλλά και να «χρωματίζεται» από προσωπικές επιθέσεις.

Ο πρωθυπουργός έβαλε «τέλος» στις συζητήσεις για πρόωρες εκλογές, αίτημα που είχε επαναφέρει για άλλη μια φορά προ ολίγου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυριζόμενος ότι η «πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία».

«Οι επόμενες εκλογές στον τόπο είναι οι ευρωεκλογές το καλοκαίρι του 2019 και οι εθνικές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Ούτε μέρα νωρίτερα» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ισχυριστεί ότι «η πατρίδα χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της δημοκρατίας, της ευρωπαϊκής προοπτικές, της συνεννόησης» ενώ παράλληλα επέκρινε σφόδρα την κυβερνητική πολιτική.

«Δεν φοβάμαι τις δύσκολες αποφάσεις που θα ανατάξουν τη χώρα. Σας κοιτάζω ευθέως κ. Τσίπρα και σας λέω: Η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα. Όσο συντομότερα φύγετε, τόσο καλύτερα για την πατρίδα. Οι εκλογές είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα του τόπου» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για καταστροφολογία, που μάλιστα διαψεύδεται από τα γεγονότα.

 
«Εκλογές τώρα» ζητά ο Μητσοτάκης, «το 2019, ούτε μέρα νωρίτερα» απαντά ο πρωθυπουργός

 

 

«Λέγατε ότι ο προϋπολογισμός του 2016 ήταν εικονικός. Όχι μόνο πιάσαμε τους στόχους αλλά τους ξεπεράσαμε κατά πολύ. Μόλις εκλεχθήκατε πρόεδρος της ΝΔ αμφισβητήσατε το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Και τότε ζητούσατε εκλογές, ενώ δηλώνατε ότι ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί μέσα στο 2016» τόνισε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Οι αδήλωτοι πόθοι σας για νέα μέτρα δεν ικανοποιήθηκαν. Υπερκαλύψαμε τους στόχους μας για δεύτερη συνεχή χρονιά. Και δίνουμε πλέον αντί να κόβουμε. Αντί να ενεργοποιείται ο “κόφτης”, ενεργοποιείται ο “δότης”».

Αξιολόγηση και εργασιακά 

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει ενώ διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα από τα ευρωπαϊκά κεκτημένα για τα εργασιακά.

«Προσερχόμαστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με σαφείς θέσεις και χωρίς τακτικισμούς. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη συμφωνία εγκαίρως και στο ακέραιο, αλλά δεν θα εφαρμόσει επιπρόσθετα της συμφωνίας μέτρα λιτότητας και δεν θα αποδεχθεί παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που τη θέτουν εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Για την κυβέρνησή μας είναι καθαρό το ζήτημα. Δε μπορεί να γίνει αποδεκτό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων έξω από το μοντέλο του ευρωπαϊκού κεκτημένου» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Σε αυτή μας τη θέση η πλειοψηφία των εταίρων μας, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, είναι μαζί μας. Το ΔΝΤ βέβαια δεν συγκινείται και πολύ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η ΕΕ και οι θεσμοί της όμως είναι αυτοί που οφείλουν να βάλουν τα σαφή όρια και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξουν. Νομίζω ότι θα πρέπει και το ΔΝΤ να αποκτήσει το θάρρος της γνώμης του, να πει αν επιθυμεί να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη. Το ίδιο όμως οφείλει να κάνει και η ΝΔ».

Χαρακτήρισε δε, το 2017 έτος-ορόσημο για την οικονομία. «Ο προϋπολογισμός που καλώ τη Βουλή να ψηφίσει σηματοδοτεί την οριστική έξοδο από τη κρίση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνική οικονομία όχι μόνο σταθεροποιήθηκε αλλά επέστρεψε από το δεύτερο κιόλας τρίμηνο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Όχι μόνο δε ενεργοποιείται ο κόφτης αλλά υπερκαλύψαμε το στόχο στο διπλάσιο από 0,5% στο 1,1% μάλιστα για 2η χρονιά».

Για τις παροχές 

Στρέφοντας τα «βέλη» του κατά προηγούμενων κυβερνήσεων, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «προϋπολογισμούς-παρωδία» και υπογράμμισε ότι πλέον οι προϋπολογισμοί είναι αξιόπιστοι. «…Και τα όποια οφέλη θα μεταφέρονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Έτσι μπορέσαμε και δώσαμε 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ποσό 4,7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που πάρθηκε από τους συνταξιούχους μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ, για το οποίο εσείς είχατε δεσμευτεί και εμείς δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Κρατήσαμε σταθερό τον ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση»

Μητσοτάκης: Καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στην πατρίδα

Κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προκάλεσε «μεγάλη ζημιά στην πατρίδα» και έκανε λόγο για «οπισθοχώρηση της χώρας» τα τελευταία δύο χρόνια.

«Τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, φούντωσαν ένα ακραίο κύμα δημαγωγίας, υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια ανάταξης της χώρας, πήραν την οικονομία σε ανάπτυξη και τη μετέτρεψαν σε ύφεση. Και σήμερα πανηγυρίζετε για το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε επίπεδο δημοσιονομικών δεικτών το 2017 στο επίπεδο του 2014. Αυτά αν όλα πάνε καλά, αλλά τι πήγε καλά αυτά τα δύο χρόνια» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, που παράλληλα υπεραμύνθηκε της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά.

«Το κόστος που αφήνετε πίσω σας, κ. Τσίπρα, είναι τεράστιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε: «Υποσχεθήκατε ελπίδα και προκαλέσατε απογοήτευση και κατάθλιψη, υποσχεθήκατε αλλαγή και κρατάτε τη χώρα στο παρελθόν. Είσαστε η πρώτη κυβέρνηση που κατηγορεί όχι την προηγούμενη αλλά την επόμενη, είσαστε απαξιωμένη, αναρωτιέμαι πια θα είναι η παρακαταθήκη σας όταν φύγετε από την εξουσία».

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει «κανένα σχέδιο» και πως το μόνο που ξέρει να κάνει είναι «να βάζει φόρους».

«Ο προϋπολογισμός συμπυκνώνει όλα τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συνέχισε: «Δεν έχετε κανένα σχέδιο, το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε φόρους, 2,6 δισ. νέους φόρους που κατά τον υπουργό σας  δεν υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οι περισσότεροι είναι έμμεσοι, που εσείς λέγατε ότι είναι άδικοι. Οι φόροι αυτοί δεν έχουν αντίκρισμα αφού οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν φόρους επιπέδου Σκανδιναβίας και παίρνουν τις υπηρεσίες Υγείας του κ. Πολάκη και της Παιδείας του κ. Φίλη» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο «στόχαστρο» του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν και οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

«Αφού κόψατε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις και αυξήσατε τους φόρους, τους δίνετε ένα βοήθημα που θα το πάρετε πίσω την επόμενη χρονιά» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με μνημόνιο μετά το τρίτο Μνημόνιο».

Αναφέρθηκε δε, και στις χτεσινές δηλώσεις του κ. Χουλιαράκη για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

«Τι πετύχατε: δεν μειώνεται το χρέος σε ονομαστικές τιμές, δεν μειώνεται το χρέος τα πρώτα χρόνια, αλλά μετά το 2040 με κόστος υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πανηγυρίζετε για μία ρύθμιση που έχει βραχυπρόθεσμο κόστος και έχει οφέλη 45 χρόνια μετά. Το “Τσοβόλα δώστα όλα” το πλήρωσε πολύ ακριβά η χώρα. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για τη χώρα, εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αν νομίζετε ότι με ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο παροχών θα ανακάμψετε, πλανάσθε, κι άλλοι έταξαν παροχές στο παρελθόν και δεν είναι καν σε αυτή την αίθουσα», είπε οκ. Μητσοτάκης, και συνέχισε: «Είσαστε, κ. Τσίπρα, ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας»

ΕΘΝΟΣ

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria