Εκβιασμοί και καπρίτσια δεν χωράνε... - OlaDeka

Εκβιασμοί και καπρίτσια δεν χωράνε…

«ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Η ΕΜΜΟΝΗ ΔΝΤ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2019»

Την επόμενη εβδομάδα σε συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση των θεσμών σχετικά με το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, ως συνέπεια των ανακοινώσεων Τσίπρα για τη διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε οικονομικά ασθενείς.

Εντονες διεργασίες μεταξύ των θεσμών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης -κυρίως τη Γαλλία- να αντιδρούν στην προσπάθεια της Γερμανίας να φέρει για ακόμη μία φορά προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας ? δανειστών.

Συμβιβαστική λύση
«Είναι μια δύσκολη εποχή. Δεν χωράνε ούτε εκβιασμοί ούτε καπρίτσια. Στο τέλος της ημέρας όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, στην οποία συμμετείχε χθες στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών είναι εφάπαξ, δεν θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και τους στόχους, και χαρακτήρισε αντιδημοκρατική την εμμονή του ΔΝΤ να νομοθετήσει η Ελλάδα μέτρα λιτότητας και για μετά τη λήξη του προγράμματος. Από την πρώτη στιγμή της αντίδρασης Σόιμπλε η Κομισιόν επιδίωκε να βρεθεί συμβιβαστική λύση, ώστε να λυθεί άμεσα το θέμα και να προχωρήσουν οι διαδικασίες εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων που είχαν αποφασιστεί από το Eurogroup και που, έτσι κι αλλιώς, ο επικεφαλής του ΕΜΣ είχε τοποθετήσει για τον Ιανουάριο.

Από την άλλη, η Γερμανία και οι δορυφόροι της παρέμεναν αμετακίνητοι στη θέση τους, κάτι που φάνηκε έντονα και στο προσυνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος χθες στις Βρυξέλλες, το οποίο προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής.

Οπως όλα δείχνουν, οι θεσμοί προσανατολίζονται σε μια ενδιάμεση λύση, που παραπέμπει στο EuroWorking Group της επόμενης εβδομάδας για την απόφαση. Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έλεγε χθες στο «Εθνος» ότι «σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση από τα θεσμικά όργανα, που διανεμήθηκε στα μέλη του ΕΜΣ σήμερα, τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση εγείρουν σημαντικές ανησυχίες τόσο στη διαδικασία όσο και στην ουσία όσον αφορά τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, ιδίως όσον αφορά τις συντάξεις».

Μετά την επαφή που είχαν χθες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν σήμερα με την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε χθες τη νύχτα ότι θα συζητήσει μεν με τον Ελληνα πρωθυπουργό, αλλά η διαπραγμάτευση θα γίνει με τους θεσμούς…
Μετά την επαφή που είχαν χθες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί κατ' ιδίαν σήμερα με την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε χθες τη νύχτα ότι θα συζητήσει μεν με τον Ελληνα

Και συμπλήρωσε: «Ενώ τα μέτρα μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας για τον δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 και του 2018, παρόλο που αυξάνουν το ρίσκο όσον αφορά την επίτευξη των στόχων, ειδικά σε περίπτωση που αυτά επεκταθούν στο μέλλον. Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα με πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση, η απόφαση θα παραπέμπεται στο EuroWorking Group (EWG) για διαβούλευση και απόφαση, ενώ στα αρνητικά στοιχεία θα αναφέρεται το γεγονός ότι δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση με τους θεσμούς. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι θα υπάρχουν αμφιβολίες για το τελικό ύψος του ποσού που θα δεσμεύσει η Ελλάδα για τις παροχές. Το εάν θα ξεκλειδώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αφήνεται στην κρίση του EWG.

«Τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών μας, που έχουν πάρει στις πλάτες τους όλο το βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προσφυγική κρίση, είναι μέτρα που δεν θέτουν σε κίνδυνο το ελληνικό πρόγραμμα και τους στόχους του 2016 και δεν έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση για το 2017 και το 2018» δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Αναμένουμε τη σχετική έκθεση των θεσμών, που πιστεύουμε ότι θα λέει τα αυτονόητα, δηλαδή ότι δεν υπάρχει καμία δημοσιονομική επίπτωση, και από την πλευρά μας θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις για τον χαρακτήρα των μέτρων προκειμένου να ξεπεραστεί η παρεξήγηση που δημιουργήθηκε» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός. «Οφείλω να σας πω, όμως, ότι το κύριο μέλημά μας είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» κατέληξε.

Ο κ. Τσίπρας συναντά σήμερα την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε χθες τη νύχτα ότι θα συζητήσει μεν με τον Ελληνα πρωθυπουργό, αλλά η διαπραγμάτευση θα γίνει με τους θεσμούς…

Σειρά συναντήσεων
Χθες, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε μια σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερίσα Μέι, καθώς και τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Σε όλους ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και τις εξελίξεις που υπάρχουν. Ειδικά με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό συζήτησε και το Κυπριακό.

 

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ

Την άποψη ότι «αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού» και ότι «οφείλουμε να κρατήσουμε ανοιχτό ένα παράθυρο ελπίδας για λύση», παρότι η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Βρυξέλλες ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria