Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος - Παράταση στο θρίλερ για την αξιολόγηση - OlaDeka

Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – Παράταση στο θρίλερ για την αξιολόγηση

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ EUROGROUP

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που παρουσίασε ο ESM.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά και οι θεσμοί είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η β΄ αξιολόγηση τονίζοντας ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν σχετίζονται με αυτή. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα μείνει στο 3,5% και το 2018 είπε.

Τόνισε ακόμη ότι το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στα εργασιακά.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η β΄ αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κ. Ρέγκλινγκ, τα μέτρα θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους ενώ στόχος είναι να μειωθεί ο κίνδυνος αυξημένων επιτοκίων.

Νέα συνεδρίαση αναμένεται όταν θα είναι έτοιμη η ελληνική πλευρά.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το Reuters μετέδιδε ότι μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup δεν θα έπρεπε να θεωρείται πιθανή, προκρίνοντας, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, την πραγματοποίηση μίας ακόμη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης μέσα στον Δεκέμβριο και νέες συζητήσεις μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία που μεταφέρει ο ανταποκριτής της Süddeutsche Zeitung στις Βρυξέλλες ότι το Βερολίνο πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα μέχρι το 2018.

To χρέος

Σύμφωνα με όσα είπε ο Κλ. Ρέγκλινγκ:

Με βάση την εντολή που λάβαμε, ο ESM πήρε κάποιες αποφάσεις για να βελτιώσουμε την βιωσιμότητα του χρέους. Όταν πάρουμε αυτά τα μέτρα ελπίζουμε να φτάσουμε σε μείωση του χρέους. Τα μέτρα αυτά τα έχει δεχθεί το Eurogroup. Ο ορίζοντας μέχρι το 2060 δημιουργεί αβεβαιότητες. Μπορεί να αλλάξουν οι συνθήκες τις αγοράς και γι’ αυτό τα μέτρα αυτά είναι προς συζήτηση, αλλά θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους.

Τρία μέρη:

α’) Η ομάλυνση της αποληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους. Η ωρίμανση είναι 28 έτη και θα αυξηθεί σε 32,5 έτη. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές και θα υπάρχει ένας καλύτερος βηματισμός.

β’) Η μείωση των επιτοκίων και του κινδύνου των επιτοκίων. Υπάρχει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με τις απαραίτητες εγγυήσεις να έχουν δοθεί. Θα υπάρξουν σταθερά επιτόκια με μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης. Έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα.

γ’) Υπήρχαν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις κι αυτό θα σταθεροποιήσει τα δεδομένα. Υπάρχουν μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα έχουν μικρότερο κίνδυνο. Στη συνέχεια υπάρχει και το waver που αφορούσε τη χρηματοδότηση. Αυτή η δόση αν δεν συμβεί κάτι θα έχει ένα περιθώριο 200 σημείων βάσης.

Αυτά είναι σαφή πλεονεκτήματα για την Ελλάδα και θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα.

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria