Βερολίνο: Ο δράστης της επίθεσης διαφεύγει και μπορεί να κάνει κακό – Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη - OlaDeka

Βερολίνο: Ο δράστης της επίθεσης διαφεύγει και μπορεί να κάνει κακό – Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη

Η γερμανική αστυνομία πιστεύει ότι ο οδηγός έπεσε εσκεμμένα πάνω στο πλήθος – Συνελήφθη ένας ύποπτος, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη – Επικρατεί σύγχυση σχετικά με το αν ο δράστης διαφεύγει – Πολιτικά κόμματα της Γερμανίας ζητούν σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες – Η καγκελάριος Μέρκελ ζητεί να μην παραλύσει η χώρα από φόβο

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στο Βερολίνο.

Ένας Πακιστανός ο οποίος είχε υποβάλει αίτημα ασύλου ήταν ο ύποπτος για την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, χθες το βράδυ, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι σαράντα οκτώ. Ωστόσο πριν από λίγο αφέθηκε ελεύθερος καθώς σύμφωνα με τους Εισαγγελείς δεν προέκυψαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν την κράτησή του. Ο πραγματικός δράστης της επίθεσης, διαφεύγει, σύμφωνα με την αστυνομία του Βερολίνου.

Το φορτηγό έπεσε πάνω σε ξύλινες καλύβες που σέρβιραν χριστουγεννιάτικα εδέσματα στον κόσμο, δίπλα στην εκκλησία του Κάιζερ Βίλχεμ, στις 8 το βράδυ, τοπική ώρα. Σαράντα οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι 18 εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η είδηση της σύλληψης του 23χρονου Πακιστανού οδήγησε τους πολιτικούς σε Γερμανία και άλλες χώρες να απαιτήσουν πάταξη της μετανάστευσης.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία που δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα, όμως σύμφωνα με όσα ξέρουμε, υποθέτουμε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση», ενώ πρόσθεσε, «Ξέρω ότι θα είναι αβάσταχτο για όλους μας αν επιβεβαιωθεί ότι ο ύποπτος ήταν κάποιος που ζήτησε προστασία και άσυλο». Σε μια δραματική ανατροπή, λίγες ώρες αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και ότι ενδέχεται να μην είναι ο δράστης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, η οποία επικαλείται ανώνυμη αστυνομική πηγή,η αστυνομία συνέλαβε τον λάθος άνθρωπο ενώ ο πραγματικός δράστης οπλοφορεί, διαφεύγει και μπορεί να προκαλέσει κακό.  

Το φορτηγό ανήκε σε μια Πολωνική μεταφορική εταιρία και ο οδηγός βρέθηκε νεκρός μέσα στο όχημα. Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε πως το πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε για τον φόνο του δεν έχει ακόμη βρεθεί.

Τα γερμανικά Μέσα αναφέρουν ότι ο ύποπτος που συνελήφθη πήδηξε έξω από την καμπίνα του οδηγού και έτρεξε προς ένα πάρκο του Βερολίνου. Αρκετοί μάρτυρες κάλεσαν την αστυνομία, ενώ ένας άνδρας τον κυνήγησε, μιλώντας ταυτοχρόνως στο κινητό του με αστυνομικούς, τους οποίους ενημέρωνε για κάθε κίνηση του υπόπτου.

Εμπόλεμη κατάσταση

Η επίθεση πυροδότησε άμεσα αιτήματα για αλλαγή στην πολιτική μετανάστευσης της Μέρκελ, κατά την οποία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που προσπαθούν να διαφύγουν των συγκρούσεων και της φτώχειας στη Μέση Ανατολή έφτασαν στη Γερμανία φέτος.

«Πρέπει να πούμε ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου, αν και μερικοί άνθρωποι, που πάντα θέλουν να βλέπουν μόνο τα καλά, δεν θέλουν να το πιστέψουν«, δήλωσε ο Κλάους Μπουγιόν, υπουργός Εσωτερικών του ομόσπονδου κρατιδίου του Saarland και μέλος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ (CDU).

Ο Χόρστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής του βαυαρικού αδελφού κόμματος του CDU, δήλωσε: «Έχουμε χρέος απέναντι στα θύματα, στους πληγέντες και στο σύνολο του πληθυσμού να επανεξετάσουμε τη μετανάστευση και την πολιτική ασφαλείας μας και να την αλλάξουμε.»

Την ίδια ώρα ανώτερο στέλεχος του AFD, ο Marcus Pretzell κατηγόρησε την Μέρκελ για την επίθεση στο Twitter.

Η επικεφαλής του AFD Φράουκε Πέτρι, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν ήταν πλέον ασφαλής και ότι «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία έπληξε την καρδιά της Γερμανίας».

Το περιστατικό ανέσυρε μνήμες της επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας τον Ιούλιο, όταν ένας άνδρας με καταγωγή από την Τυνησία οδήγησε ένα φορτηγό 19 τόνων κατά μήκος της παραλίας και έπεσε πάνω σε ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα για την Ημέρα της Βαστίλης, σκοτώνοντας 86. Για την επίθεση αυτή, την ευθύνη ανέλαβε το ισλαμικό κράτος.

Διχασμένη Ευρώπη

Η μαζική εισροή μεταναστών και προσφύγων στην Ε.Ε. έχει διχάσει βαθιά τα 28 κράτη μέλη και πυροδότησε την άνοδο ακροδεξιών και αντιμεταναστευτικών κομμάτων που ελπίζουν να κερδίσουν από την ανησυχία του κόσμου στις εκλογές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε πως η πρόσφατη επίθεση πρέπει να αλλάξει την αντίληψη που έχουμε για την μετανάστευση. «Νομίζω ότι το ποτήρι της υπομονής ξεχείλισε και ο κόσμος στην Ευρώπη δικαίως θα απαιτήσει δραστικότερα μέτρα».

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, του Κόμματος των Ανεξάρτητων της Μεγάλης Βρετανίας, έγραψε στο twitter: “Φρικτά νέα από το Βερολίνο αλλά καμία έκπληξη. Γεγονότα σαν αυτό θα αποτελέσουν την κληρονομιά της Μέρκελ».

Όχι στην στοχοποίηση

Οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο Βερολίνο ζητούν να μην αποτελέσουν στόχο και να μην αντιμετωπίζονται ως ύποπτοι, μετά την αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό υπόπτων.

Την ίδια ώρα χιλιάδες βερολινέζοι δηλώνουν ότι αρνούνται να υποκύψουν στο φόβο και μαζεύονται κατά εκατοντάδες σε μια επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα, στην αγορά όπου σημειώθηκε η επίθεση. Εκεί βρέθηκε και η καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ μαζί με τον δήμαρχο του Βερολίνου.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria