Αγαπητέ Μίκη... - OlaDeka

Αγαπητέ Μίκη…

Γράφει ο Νίκος Ρίζος

Διάβασα την ανοιχτή επιστολή του Μίκη Θοδωράκη, προς τον Πρωθυπουργό. Αν έβαζε τίτλο θα ήταν : Είσαι και ο πρώτος μάγκας.
Με την ευκαιρία αυτή θα στείλω κι εγώ μία ανοιχτή επιστολή στον Μίκη.

Αγαπητέ φίλε Μίκη.
Θα μου επιτρέψεις να σε αποκαλώ με το μικρό σου χαϊδευτικό όνομα όχι λογω έλλειψης ευγένειας αλλά επειδή σε θεωρώ κοντινό μου πρόσωπο. Άλλωστε με τα τραγούδια σου μεγαλώσαμε όλοι μας.
Κάνεις λάθος να αποκαλείς τον πρωθυπουργό Μάγκα. Η λέξη μάγκας , δεν ξέρω τι αναφέρει ο Μπαμπινιώτης, συμπεριλαμβάνει τις έννοιες : του ήθους, της ικανότητας και κυρίως του ηρωισμού. Ποια απ αυτές τις έννοιες πιστεύεις ότι συνυπάρχουν στους σημερινούς κυβερνήτες; Καμία. Άρα πως λοιπόν τον αποκαλείς Μάγκα;

Αν ο Μεταξάς ζούσε σήμερα και ήθελε ένα πει ΟΧΙ, θα το έλεγε και στην συνέχεια θα έβγαινε στα Μ.Μ.Ε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άλλη πονεμένη ιστορία αυτή, και θα έλεγε : Μάγκες μου η μαγκιά πληρώνεται και μάλιστα ακριβά με αίμα. Θα την έκανε πράξη. Αν σήμερα ζούσε ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες θα πήγαινε στις Θερμοπύλες για να πεθάνει και θα έλεγε στον εχθρό : Μάγκα μου έλα να τα πάρεις.

Αν ζούσε σήμερα ο γέρος ο Καραμανλής όταν μας έβαλε στην Ε.Ε στο διάγγελμά του τότε είχε πει: Σας πέταξα στην θάλασσα μάθετε να κολυμπάτε. Σήμερα θα έλεγε : Μάγκες μου η μαγκιά πληρώνεται ανάλογα με την παραγωγικότητα του καθενός μας και με την συνολική παραγωγικότητα της χώρας.
Τι συνδέει ο Μάγκας; Τα λόγια με τα έργα. Και μάλιστα έργα με ήθος και ηρωισμό.

Άρα αντί για Μάγκας θα πρέπει να τον αποκαλείς ψευτόμαγκα. Πότε όμως ξεκινάει η ψευτομαγκιά στην χώρα, η οποία δυστυχώς μας χαρακτηρίζει όλους μας; Από την χούντα. Αυτή ήταν η αιτία που ανέδειξε την αλητεία σε ψευτομαγκιά και τον αλήτη σε ψευτόμαγκα.
Εγώ χρησιμοποιώ μια νέα λέξη γι αυτό : <<παπαρολογία>>. Τι είναι η παπαρολογία; Είναι θεωρία μόνο ψευτομαγκιά και από έργα, ήθος και θυσίες τίποτα.

Δεν σε προβληματίζει ότι από το 1981 και μετά δεν βγαίνουν όπως εσύ , ο Ξαρχάκος και ο Χατζηδάκης, άλλοι τέτοιοι; Δεν σε προβληματίζει το γεγονός ότι δεν βγαίνουν σαν τους Σικελιανό, Σεφέρη, Ρίτσο, Ελίτη άλλοι τέτοιοι στην χώρα; Δεν σε προβληματίζει το γεγονός ότι δεν βγαίνουν άλλοι σαν την Μερκούρη, την Μούσχουρη ; ότι έχει καταστραφεί ο ελληνικός κινηματογράφος και δεν βγαίνουν ταινίες όπως ποτέ την Κυριακή, Στέλλα, κόκκινα φανάρια; Οι ψευτόμαγκες φρόντισαν μέσω της κρατικής επιδότησης να στηρίξουν ηθοποιούς, σκηνοθέτες , παραγωγούς, όχι τους ικανούς αλλά τους ψευτόμαγκες.
Ο Άδωνις τους αποκαλεί παπατζιλάκιδες. Κατέστρεψαν τον σύγχρονο πολιτισμό μας που με τόσο κόπο και αγάπη εσείς ορθώσατε.

Για να μην ξεχάσω οφείλω να σου πω ένα ευχαριστώ γιατί εσείς οι τρείς (Μίκης, Ξαρχάκος, Χατζηδάκης), μεταφέρατε στα πέρατα της οικουμένης τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και παντρέψατε αυτόν με την χιλιόχρονη ιστορία μας. Δημιουργήσατε ένα σύγχρονο κίνημα διεθνώς που εγώ αποκαλώ << νεοφιλλελληνισμό>>. Τι είναι αυτό το κίνημα; Η αγάπη των ξένων για την σημερινή Ελλάδα, γιατί παντρέψατε την ιστορία με την σύγχρονη κουλτούρα. Και χάρη σ αυτό το κίνημα ο αναπτυχθήκαμε οικονομικά. Χάρη σ΄ εσάς η Ελλάδα κατακλίστηκε από τουρίστες. Μη κοιτάς που σήμερα έχει γεμίσει μετανάστες της απόγνωσης από την μέση ανατολή.

Οι ψευτόμαγκες το κατόρθωσαν κι αυτό. Να μετατρέψουν τον νεοφιλελληνισμό σε διεθνή ανθελληνισμό. Τι σημαίνει αυτός ο όρος; Ότι είμαστε συνώνυμοι του κλέφτη, του απατεώνα, του τεμπέλη κλπ.
Η πιο σημαντική όμως αιτία που μεταλλάχτηκε ο φιλελληνισμός σε ανθελληνισμό, είναι ότι καίμε τα σχολειά μας, τα πανεπιστήμια μας με την ανοχή η ακόμη και με την προτροπή των καθηγητών μας. Πως μπορεί να χαρακτηριστεί η άρνηση των πρυτάνεων όταν επί δεκαετίες αρνούνται να άρουν την πανεπιστημιακή ασυλία;

Αν όμως όλα αυτά δεν σε προβλημάτισαν, θα έπρεπε να σε προβληματίσει η παραίτηση του Ξαρχάκου από Υπουργός Πολιτισμού το 1993. Στην παραίτησή του είχε γράψει την αιτία :<< η χώρα έχει πτωχεύσει πολιτισμικά. Αρνούμαι να είμαι ο ενταφιαστής της>>. Να λοιπόν ποια είναι η αιτία της σημερινής χρεοκοπίας. Η πτώχευση της χώρας δεν είναι οικονομική. Η χώρα είχε πτωχεύσει και ο μόνος που το είχε αντιληφτεί έγκαιρα ήταν ο Ξαρχάκος. Η οικονομική χρεοκοπία Μίκη μου είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία. Η αιτία είναι η κατάρρευση των πολιτιστικών μας αξιών. Τις ηθικές μας αξίες τις μετατρέψαμε σε αξίες του ευρώ. Οι ψευτόμαγκες Μίκη μου είχαν αυτόν ακριβώς τον σκοπό: να αποκόψουν τον σύγχρονο έλληνα από τις ιστορικές του ρίζες. Και το δούλεψαν καλά αυτό. Πρώτα έβγαλαν τα αρχαία ελληνικά από τα σχολεία. Στην συνέχεια λοιδορούσαν την ορθοδοξία. Και τελικά πλάσαραν το εξής επιχείρημα : όποιος αναφέρεται η μελετάει τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και είναι ορθόδοξος είναι φασίστας. Αφού ταύτισαν το σύνθημα της χούντας πατρίς – θρησκεία – οικογένεια με όλους αυτούς που διψούν για την αρχαία Ελληνική Γραμματεία.

Ένα άλλο γνώρισμα των ψευτόμαγκων, η των <<παπαρολόγων>>, είναι η κοινωνική πολιτική. Μόνο που αυτήν την πολιτική την έκαναν με δανεικά. Αυτό όμως δεν είναι κοινωνική πολιτική είναι κοινωνική τοκογλυφία. Σου έδιναν 100 ευρώ χθες και σου ζητάνε 1000 ευρώ σήμερα. Και μάλιστα τα ζητούν από τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας που ενδεχομένως δεν έχουν γεννηθεί ακόμη.

Φίλτατε Μίκη. Είναι η δεύτερη φορά που σε πιάνουν <<κώτσο>> οι ψευτόμαγκες της αριστεράς. Την πρώτη φορά οι ψευτόμαγκες του 1981, την δεύτερη φορά οι παπαρολόγοι η οι ψευτόμαγκες της σημερινής αριστεράς.
Πρόσεξε γιατί στην έχουν στημένη να σου την φέρουν και για Τρίτη φορά. Αν αυτό συμβεί τότε δεν θα φταίνε αυτοί, αλλά εσύ. Πρόσεξε μη τυχόν η λαική έκφραση με πιάσανε κώτσο, μετατραπεί στο <<με πιάσανε Μίκη>>.
Με την ευκαιρία τι θα έλεγες να μελωποιήσεις το ποίημα του Ανδρέα Κάλβου και να το προωθήσουμε και να αλλάξουμε τον εθνικό μας ύμνο.

Ωδή Τετάρτη Ανδρέας Κάλβος:
<< Όσοι το χαλκέον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται ζυγόν δουλείας ας έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμη η ελευθερία. >>…
Γιατί αγαπητέ μου Μίκη σήμερα δεν υπάρχει ούτε αρετή ούτε τόλμη.
Με εκτίμηση και σε ευχαριστούμε γιατί έφερες τον Ρίτσο, τον Ελύτη τον Σεφέρη στα σπίτια μας στις καρδιές μας. Και αυτούς δεν πρόκειται κανένας ψευτόμαγκας (η παπαρολόγος), να μας τους ξεριζώσει.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria