Πρώτο θέμα παγκοσμίως η προτροπή Ομπάμα για ελάφρυνση του χρέους - OlaDeka

Πρώτο θέμα παγκοσμίως η προτροπή Ομπάμα για ελάφρυνση του χρέους

Προς διάψευση όσων έκαναν λόγο για ήσσονος σημασίας επίσκεψη, η προτροπή του Μπαράκ Ομπάμα για άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τερματισμό της λιτότητας αποτελεί πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα ΜΜΕ διεθνώς.

Οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν και στο μέλλον την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Μια δυνατή Ευρώπη είναι σημαντική και για την Ευρώπη και για τον κόσμο, γράφει στην ηλεκτρονική σελίδα της σελίδα η Frαnkfurter Allgemeine Zeitung.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συμπαρίστανται στην Ελλάδα, στις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει για να ξεπεράσει την βαθιά οικονομική κρίση, είπε ο αποχωρών Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο στην Αθήνα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:

«Πιστεύουμε ότι μια ισχυρή, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη είναι κάτι θετικό όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τον κόσμο και τις ΗΠΑ», είπε ο Ομπάμα. Αυτό θα το πει σε όλους τους συνομιλητές του κατά το τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη».

Εκτός τούτου, ο Ομπάμα ζήτησε την ελάφρυνση του τεράστιου ελληνικού χρέους, επισημαίνει η FAZ.

«Κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ομπάμα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους στον αγώνα της κατά της οικονομικής κρίσης».

«Η ελπίδα μου είναι ότι πάνω σε αυτήν την πρόοδο μπορούμε να οικοδομήσουμε», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος. «Η ελάφρυνση του χρέους και άλλες στρατηγικές είναι αναγκαίες ώστε να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό σε αυτήν την μεταβατική φάση».

Την επίσκεψη και τις δηλώσεις Ομπάμα σχολιάζει και η εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα. Μετά από χρόνια καχεξία η Ελλάδα φαίνεται ότι ξαναστέκεται στα πόδια της. Έτσι, τόσο περισσότερο ο Αλέξης Τσίπρας ζητά με έμφαση ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους και ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκει αρωγό τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, γράφει η οικονομική εφημερίδα.

Ήταν αναπάντεχα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τη Δευτέρα: Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο η οικονομία της χώρας -σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο- αναπτύχθηκε κατά 0,5%, δηλαδή σαφώς περισσότερο του αναμενόμενου από τους αναλυτές. Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τακαλώτος εξέπληξε με τα θετικά στοιχεία. Εξοικονόμησε στους πρώτους δέκα μήνες του 2016 ένα πρωτογενές πλεόνασμα (άνευ της εξυπηρέτησης του χρέους) ύψους 6,5 δισ. ευρώ, δηλαδή σαφώς περισσότερα από τα αναμενόμενα 1,8 δισ. ευρώ.

Ο Ομπάμα ζήτησε μεν τη συνέχιση των αναγκαίων πλην δύσκολων μεταρρυθμίσεων, αλλά στο Βερολίνο θα τονίσει ότι η αυστηρή πολιτική της λιτότητας δεν δημιουργεί ανάπτυξη, όπως είπε.

Την ίδια ώρα με τίτλο «Ο Ομπάμα στην Ελλάδα: ιστορικές εντάσεις και απειλή σαμποτάζ», το Nouvel Observateur αφιερώνει εκτενέστατο ρεπορτάζ για την επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα και τα μηνύματα από το τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα πριν το ταξίδι του στο Βερολίνο.

«Εάν ο αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να αφήσει το στίγμα του στην Ιστορία, ο Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει στην επίσκεψή του για να βαρύνει στο ζήτημα της διαγραφής χρέους. Όμως οι δύο άνδρες είναι πιθανόν να δουν τους στόχους τους να τίθενται υπό αμφισβήτηση από πολύ σοβαρή αναταραχή την οποία προκαλεί η επίσκεψη στην Αθήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα για άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να μπορέσει να περάσει η οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης και ανάσχεσης της ανεργίας δίνει τον τόνο και στο γαλλικό και ιταλικό Τύπο.

«Η λιτότητα από μόνη δεν επιτρέπει την επίτευξη της ευημερίας» τονίζει η γαλλική Le Monde, παραθέτοντας τα μηνύματα του Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα.

«Θα επιμείνω να τονίζω ότι κατά τη γνώμη μας, η λιτότητα από μόνη δεν μπορεί να φέρει ευημερία», τόνισε ο κ. Ομπάμα ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντας επίσης ότι θεωρεί σημαντική μία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

«Ο κόσμος είναι ευγνώμων προς την Ελλάδα για την ανθρωπιστική της συμπόνοια και για τον θετικό τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίσθηκε την προσφυγική κρίση» σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως τονίζεται αναφορικά με την προσφυγική κρίση από την ιστοσελίδα του Radio France International.

Στο ίδιο μήκος κύματος η ιταλική Λα Ρεπούμπλικα, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο πρώτο θέμα της στη φράση του Μπαράκ Ομπάμα πως «η λιτότητα, από μόνη της, δεν φέρνει ευημερία» και ότι «μία ισχυρή, ενωμένη Ευρώπη, η οποία ευημερεί αποτελεί κάτι το θετικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες»

Στο ίδιο άρθρο τονίζεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε μεγάλη εκτίμηση για την ελληνική, ανθρώπινη στάση στο προσφυγικό και θέλησε να υπενθυμίσει ότι η Προεδρία του είχε πάντα ως στόχο την στήριξη της ανάπτυξης και της αισιοδοξίας, «παραμένοντας στο πλευρό του ελληνικού λαού».

Στο ίδιο μήκος κύματος και όλος ο ισπανικός Τύπος που έχει ως πρώτο θέμα την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα με βασική επισήμανση την απομείωση του ελληνικού χρέους αλλά και τα συγχαρητήριά του στους Έλληνες.

«Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επαναβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τους στενούς δεσμούς των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα και με την Ευρώπη», τονίζεται στα δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας. Τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης επισημαίνουν τη διαβεβαίωση Ομπάμπα, ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria