Πανεπιστημιακά τα τμήματα του ΤΕΙ Καστοριάς μετά από απόφαση για μετονομασία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας; - OlaDeka

Πανεπιστημιακά τα τμήματα του ΤΕΙ Καστοριάς μετά από απόφαση για μετονομασία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας;

Μετονομάζεται το ΤΕΙ Δυτική Μακεδονίας σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του Ιδρύματος.

 Μετά την απόφαση της Συγκλήτου  στις 19/10, το Συμβούλιο του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, με τη σειρά του, στις 25/10, αποδέχτηκε την εισήγησή της, κρίνοντας επιτακτική την ανάγκη για την μετονομασία του Ιδρύματος, σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Δυτικής Μακεδονίας.

Έτσι λοιπόν αναμένεται η αποστολή σχετικής πρότασης προς τον Υπουργό Παιδείας για την έκδοση του απαραίτητου  Προεδρικού Διατάγματος. Όπως ειπώθηκε και στις δύο συνεδριάσεις των οργάνων του Ιδρύματος, ο τίτλος ΤΕΙ είναι παρωχημένος και δεν εκφράζει το status των Ιδρυμάτων, έτσι όπως εξελιχθήκαν διαχρονικά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα.  Η μετονομασία, όπως όλοι πιστεύουν,θα βοηθήσει να περάσει το Ίδρυμα (αλλά και γενικότερα τα σημερινά ΤΕΙ) σε μια άλλη εποχή, χωρίς τις αγκυλώσεις που δημιουργούσε τ’ο όνομα.

Είναι γνωστό ότι τα τμήματα του ΤΕΙ Καστοριάς υπάγονται διοικητικά στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη. Αν λοιπόν εγκρίνει το υπουργείο Παιδείας την πρόταση του Συμβουλίου του σημερινού ΤΕΙ και ονομαστεί όπως προβλέπει η πρόταση και εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό διάταγμα τότε μπορούνε να κάνουμε λόγο για Πανεπιστημιακά τμήματα στην Καστοριά ή απλά θα είναι κάτι σαν τίτλος τιμής;

 

Δείτε την είδηση της μετονομασίας:

Την μετονομασία του Ιδρύματος σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών αποφάσισε η σύγκλητος του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας

Την μετονομασία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Δυτικής Μακεδονίας, αποφάσισε σε χτεσινή της συνεδρίαση η σύγκλητος του Ιδρύματος. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση στις διεθνείς σχέσεις θα χρησιμοποιείται ο διακριτός τίτλος «Western Macedonia University of Applied Sciences».

Η Σύγκλητος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με την απόφαση αυτή, συντάσσεται πλήρως στην κοινή γραμμή που έχουν υιοθετήσει τα ΤΕΙ της χώρας, καθώς στη Σύνοδο των Προέδρων όλων των Ιδρυμάτων πριν από δύο εβδομάδες αποφασίστηκε ομόφωνα η μετονομασία από ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών. Εντός των ημερών πρόκειται να αποφασίσει την μετονομασία και το Συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Μόλις λάβουν σχετικές αποφάσεις όλα τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, τότε οι πρόεδροι των ΤΕΙ θα υποβάλουν επισήμως το αίτημα για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να ισχύσει η νέα ονομασία. Βεβαίως, ο δρόμος της μετονομασίας από ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών έχει «αγκάθια», καθώς οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων αντιδρούν και ήδη έχουν εκδώσει ανακοίνωση μετά την προαναφερόμενη απόφαση της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ, με την οποία εκφράζουν την διαφωνία τους, καθώς θεωρούν ότι οι πρόεδροι των ΤΕΙ μέσα από την μετονομασία προσπαθούν να εξισώσουν τα ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια. Από την πλευρά τους οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ανταπαντούν πως «πρέπει να γίνει σαφές ότι τα ΤΕΙ δεν διεκδικούν ούτε «αναβάθμιση» ούτε «να γίνουν Πανεπιστήμια». Είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και διεκδικούν την ονομασία που δικαιούνται».

nikos-asimopoulos-proedros-tei-dytikis-makedonias

Άλλωστε, όπως τόνισε μιλώντας χτες στη Σύγκλητο ο Ν. Ασημόπουλος, «τα ΤΕΙ διεκδικούν την μετονομασία τους σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης  οι ρόλοι μεταξύ Πανεπιστημίων και Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών είναι διακριτοί: Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Ελβετία κ.λ.π. Η προτεινόμενη μετονομασία των ΤΕΙ θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τον διακριτό ρόλο που έχουν τα ΤΕΙ ως Τεχνολογικός Τομέας της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας, σύμφωνα με το κείμενο θεσμικό πλαίσιο». Επίσης ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Ν. Ασημόπουλος, εισηγούμενος το θέμα στη Σύγκλητο, τόνισε:

«Η Σύγκλητος θεωρεί ότι μετά από 40 και πλέον χρόνια ζωής και πλέον των 15 ετών λειτουργίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για την μετονομασία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σε «Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών». Η ονομασία ΤΕΙ όπως την όρισε ο ιδρυτικός νόμος 1404/1983 προσέδιδε ταυτότητα και αποστολή στα ιδρύματα στα πρώιμα χρόνια λειτουργίας τους. Με την πάροδο του χρόνου, τα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας έχουν αποκτήσει σαφή και πλήρη ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και έχουν ενσωματώσει και διευρύνει το φάσμα των επιστημονικών πεδίων που θεραπεύουν προσελκύοντας καθηγητές με αναβαθμισμένα ακαδημαϊκά προσόντα εφάμιλλα των αντίστοιχων που υπηρετούν στα πανεπιστήμια.

Σήμερα η ονομασία ΤΕΙ δεν ανταποκρίνεται στην ακαδημαϊκή φυσιογνωμία του Ιδρύματος, είναι παρωχημένη και συνάμα αποπροσανατολιστική. Σε διεθνές επίπεδο η διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης ακολουθεί είτε το ενιαίο είτε το δυαδικό μοντέλο είτε παραλλαγές αυτών. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στην Ανώτατη Εκπαίδευση λειτουργεί το δυαδικό σύστημα με τον όρο Πανεπιστήμια και Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Ο όρος «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών», που χρησιμοποιείται από αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού, αποδίδει πληρέστερα το σύνολο των ειδικοτήτων και των γνωστικών πεδίων που θεραπεύει ο Τεχνολογικός Τομέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, καλλιτεχνικών, επαγγελμάτων υγείας κ.λ.π.».

Μετά την εισήγηση του προέδρου το λόγο έλαβαν τα μέλη της Συγκλήτου, τα οποία κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος και στο τέλος ψηφίστηκε ομόφωνα η μετονομασία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Δυτικής Μακεδονίας.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria