Πέθανε ο Κωστής Στεφανόπουλος - OlaDeka

Πέθανε ο Κωστής Στεφανόπουλος

Πάλεψε μέχρι τελευταία στιγμή ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Άφησε την τελευταία του πνοή μετά από μάχη με λοίμωξη του αναπνευστικού ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος.

Είχε εισαχθεί το βράδυ της Πέμπτης στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

Η κατάστασή του 90χρονου πολιτικού κρίθηκε ιδιαίτερα δύσκολη με δεδομένη την ηλικία του αλλά και την επιβαρυμένη υγεία του.

stefanopoulos-kleisoura
Ο Κωστής Στεφανόπουλος κατά την επίσκεψη του στην Κλεισούρα Καστοριάς

To βιογραφικό του

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926.

Διατέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 1995 έως το 2005, ο 6ος κατά σειρά μετά την μεταπολίτευση και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Προηγουμένως, υπήρξε βουλευτής Αχαΐας με την ΕΡΕ (1964–67), την Νέα Δημοκρατία (1974–85) και την ΔΗΑΝΑ (1985–89), κεντροδεξιό κόμμα που ίδρυσε και του οποίου ηγήθηκε. Από το 1974 μέχρι το 1981 χρημάτισε διαδοχικά υπουργός Εσωτερικών (1974–76), Κοινωνικών Υπηρεσιών (1976–77) και Προεδρίας της Κυβερνήσεως (1977–81) στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Γεωργίου Ράλλη.

Η ανάδειξή του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ήταν αποτέλεσμα ενός τακτικού ελιγμού του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος συνήψε συμφωνία με τον τότε πρόεδρο της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνη Σαμαρά, για στήριξη κοινής υποψηφιότητας με στόχο την αποφυγή εκλογών, τις οποίες αποζητούσε ο τότε πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Έβερτ. Κατά την διάρκεια της προεδρικής θητείας του ο Στεφανόπουλος έχαιρε υψηλής δημοφιλίας, απόρροια της σοβαρής και διακριτικής άσκησης των καθηκόντων του, αλλά και της άμβλυνσης των πολιτικών παθών σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, που επέτρεπε στις πολιτικές δυνάμεις να προστατεύουν το κύρος των θεσμών.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria