«Πάγωμα» συνομιλιών για ένταξη της Τουρκίας ζητά το Ευρωκοινοβούλιο - OlaDeka

«Πάγωμα» συνομιλιών για ένταξη της Τουρκίας ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ζήτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο ψηφίσματος, το οποίο τέθηκε ενώπιον της ολομέλειας του Σώματος.

Το ψήφισμα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το απόγευμα ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως θα περάσει καθώς οι επικεφαλής όλων των ευρωπαϊκών κομμάτων στις τοποθετήσεις τους τάχθηκαν υπέρ του παγώματος.

Η απόφαση έρχεται σε μια πολύ κακή στιγμή για την Τουρκία με την ευρωπαϊκή της εικόνα αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα να γίνεται όλο και πιο θολή. Πολλοί μάλιστα -ανάμεσα στους οποίους και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ- να συνδέουν τη σημερινή απόφαση για απόσυρση του νομοσχεδίου για τους βιασμούς ανηλίκων με το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Η Διάσκεψη των Προέδρων είχει αποφασίσει προ ημερών την έκδοση του ψηφίσματος, ενώ ήδη τέσσερις πολιτικές ομάδες είχαν θέσει θέμα αναστολής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, υπό το φως της κατάλυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και των σαρωτικών συλλήψεων δημοσιογράφων και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ, ζήτησε «τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» της Τουρκίας και σημείωσε ότι «θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο και όχι ως μέλος της Ε.Ε.», επαναφέροντας τη γνωστή θέση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών.

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Τζάνι Πιτέλα, ανέφερε ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να παγώσουν προσωρινά». Ο κ. Πιτέλα υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή» και ότι η πόρτα για την Τουρκία και τον λαό της παραμένει ανοικτή «όχι όμως και αυτή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επί του παρόντος».

 
«Πάγωμα» συνομιλιών για ένταξη της Τουρκίας ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Στην ίδια γραμμή και οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι αποτέλεσαν την πρώτη πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής που ζήτησε πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ξεκάθαρη θέση προς την ίδια κατεύθυνση πήρε και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, η οποία έχει καλέσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τα κράτη-μέλη «να διακόψουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μέχρι την αποκατάσταση του κράτους δικαίου», να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία και να τερματίζουν τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

Πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ζητούν εξάλλου και οι Πράσινοι μέσω της επικεφαλής Ρεμπέκα Χαρμς.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τον Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ και την Κίτι Πίρι, εισηγήτρια για την Τουρκία,ακύρωσαν προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τουρκία, μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, επειδή «διαφώνησαν με το σχήμα των συναντήσεων».

«Εξαιτίας διαφορών ως προς το σχήμα των συναντήσεων, ο πρόεδρος Σουλτς, σε συμφωνία με τους ευρωβουλευτές Μπροκ και Πίρι, αποφάσισαν να ακυρώσουν την επίσκεψη έως ότου γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφερόταν σε εκείνη την ανακοίνωση του ΕΚ.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria