Μήνυμα Τσίπρα προς Άγκυρα- «Δεν θα επιτρέψουμε τα παιχνίδια σε βάρος των πολιτών μας» - OlaDeka

Μήνυμα Τσίπρα προς Άγκυρα- «Δεν θα επιτρέψουμε τα παιχνίδια σε βάρος των πολιτών μας»

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και σε καμία ξένη αρχή να παίζει παιχνίδια εις βάρος των πολιτών μας» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, από τη Φιλλύρα της Ροδόπης, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα αγωνιστεί «για να μην επιστρέψουμε σε λογικές που διχάζουν».

«Είμαστε όλοι Έλληνες πολίτες με ίδια δικαιώματα, ίσοι απέναντι στο νόμο, ανεξάρτητα από τα πιστεύω μας» επισήμανε ο Πρωθυπουργός, στηλιτεύοντας τη συμπεριφορά όσων «χαίρονται να μιλούν με κηρύγματα μίσους, να χωρίζουν τους πολίτες σε μειονότητες και πλειονότητες και να μιλούν για τις διαφορές ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, σε ξένους και γηγενείς».

Ακόμη, ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που κομπάζουν ότι με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο οι προοδευτικές ιδέες ηττώνται». «Εμείς», συμπλήρωσε, «είμαστε εδώ για να θυμίζουμε ότι αξίες, όπως η αλληλεγγύη, ο αλληλοσεβασμός, η ειρηνική συμβίωση δεν μπορούν να ηττηθούν ποτέ».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι πολίτες της Θράκης πρέπει να είναι ασφαλείς και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους πολίτες των υπόλοιπων περιοχών.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η περιοχή είναι από τις πιο φτωχές της Ευρώπης και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σκληρή δουλειά ώστε να αλλάξει αυτή η αρνητική πρωτιά. «Πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, να δώσουμε κίνητρα για την παραγωγή, για την κτηνοτροφία, για να μπορέσει η ανάπτυξη που έρχεται το 2017 να εξειδικευτεί εκεί που η χώρα έχει μεγαλύτερη ανάγκη», είπε.

Τέλος, υποσχέθηκε ότι όχι μόνο «θα διανύουμε πιο συχνά την απόσταση που χωρίζει το τα Φιλλύρα από την Αθήνα, αλλά θα αγωνιστούμε για να μικρύνουμε την απόσταση».

Σημειώνεται ότι η Φιλλύρα Ροδόπης, είναι έδρα του Δήμου Αρριανών, που αριθμεί 57 χωριά, κυρίως ορεινά, με μουσουλμανικό πληθυσμό.

 

Πολλαπλά μηνύματα στη γειτονική Τουρκία στέλνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την επίσκεψή του στη Θράκη.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και ΑνάπτυξηςΑλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας.

Αλεξανδρούπουλη:

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου επιθεώρησε από  κοντά την πορεία των έργων για την αναβάθμιση του λιμανιού, τηνκατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) και της δημιουργίας πλωτής αποθήκης υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, που κάνει τη Θράκη σε ενεργειακό κόμβο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μετεξέλιξη της περιοχής σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο που θα εμπεδώσει περαιτέρω την ασφάλεια και για καίριες ενεργειακές συνεργασίες.

Φιλλύρα:

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε επίσης  τη Φιλλύρα της Ροδόπης, την έδρα του Δήμου Αρριανών, που αριθμεί 57 χωριά, κυρίως ορεινά, με μουσουλμανικό πληθυσμό.

Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και λόγω των οικονομικών προβλημάτων που η χώρα αντιμετώπιζε  άργησε να διανύσει την απόσταση έως την περιοχή από το Μαξίμου. Θα αγωνιστούμε για να μην επιστρέψουμε σε λογικές που διχάζουν. Μέγιστη υποχρέωση της πολιτείας είναι να προσφέρει γνώση στα σχολεία και ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά».  

Ξάνθη:

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο και το Μουσικό Γυμνάσιο Ξάνθης.

«Το δικαίωμα στη γνώση είναι ιερό και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να φροντίσει ώστε αυτή η δυνατότητα να είναι απρόσκοπτη για όλους τους Έλληνες, για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα σε ποιο Θεό πιστεύουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στους 635 μαθητές του μειονοτικού γυμνασίου – λυκείου στην Ξάνθη.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο σχολείο συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου όπου ενημερώθηκαν από τους καθηγητές για τα προβλήματα του σχολείου, με κυριότερο εκείνο της κτιριακής υποδομής.

Κατά την ομιλία του στους μαθητές, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι σε έναν χρόνο θα έχουν βρεθεί και άλλες αίθουσες ώστε το σχολείο να λειτουργεί μόνο το πρωί, ενώ ο υπουργός Παιδείας είπε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο από το υπουργείο για να βρεθούν αυτές οι αίθουσες.

Κομοτηνή: 

Μήνυμα αισιοδοξίας ότι η συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη ήταν και θα παραμείνει δημιουργική, έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά το χαιρετισμό του στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κομοτηνής, το οποίο επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.
«Σε αυτό το σχολείο είστε και χριστιανοί και μουσουλμάνοι και αυτό είναι μήνυμα αισιοδοξίας ότι η συνύπαρξή μας ήταν και θα παραμείνει δημιουργική και ότι ο πολιτισμός, ένα από τα μεγαλύτερα όπλα μαζί με την εκπαίδευση, θα σφυρηλατήσει την ταυτότητά μας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις, τις προκλήσεις της νέας εποχής», είπε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στους μαθητές του μουσικού σχολείου και πρόσθεσε: «θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε το καλύτερο για τη χώρα και τον τόπο και θα πετύχουμε αν καταφέρουμε να αναβαθμίσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το σχολείο «παράδειγμα συνύπαρξης που μέσα από το στοιχείο του πολιτισμού μπολιάζει τις κοινωνίες μας, τις μικρές και τις μεγάλες κοινότητες, γιατί ο πολιτισμός είναι τα ήθη, τα έθιμα η κουλτούρα και η ψυχή μας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κοινή πολιτισμική παράδοση, όλα αυτά, διαμορφώνουν ένα πολύ ουσιαστικό, πολύ μεγάλο μήνυμα για το μέλλον. Αυτός είναι ο τόπος μας και αυτή είναι η ταυτότητά μας, συνυφασμένη με συνεισφορές από όλες τις πλευρές, από όλες τις θρησκείες, από όλες τις απόψεις».

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα ενισχύσει τα μουσικά σχολεία σε όλη τη χώρα και είπε χαρακτηριστικά: «τα μουσικά σχολεία είναι μια εξαιρετική παρακαταθήκη, μια πολύ σημαντική, θα έλεγα, κατάκτηση στο χώρο της εκπαίδευσης και βούληση όλων μας, του υπουργείου παιδείας – είναι εδώ και ο υπουργός παιδείας – είναι τα σχολεία αυτά να ενισχυθούν. Όχι μόνο να στηριχτούν αλλά και να ενισχυθούν».

Είχε προηγηθεί το αίτημα του διευθυντή του μουσικού σχολείου Ηλία Ιωαννάκη να στελεχωθούν τα μουσικά σχολεία με μόνιμο προσωπικό. Όπως ανέφερε, «σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 45 μουσικά σχολεία με 10.000 μαθητές».

Ο διευθυντής του σχολείου έστειλε μήνυμα εναντίον του εθνικισμού, με τον οποίο, όπως είπε, προσπαθούν κάποιοι να δηλητηριάσουν τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους της Θράκης και παρατήρησε: «δεν θα αφήσουμε να περάσει ο εθνικισμός στην περιοχή μας». Ο ίδιος συνειδητά διάλεξε, και τα παιδιά έπαιξαν, ελληνικά τραγούδια αλλά και ένα τούρκικο για να δείξουν με ποιες μουσικές διασκεδάζει ο κόσμος στην περιοχή. Επιφύλαξε και μία έκπληξη στον πρωθυπουργό καθώς προσκάλεσε στο βήμα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ο οποίος τραγούδησε με τα παιδιά.
Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε με χιούμορ: «δεν ήξερα ότι έχω βουλευτή που τραγουδάει τόσο ωραία» και είπε ότι ζηλεύει τους μαθητές του μουσικού σχολείου γιατί κάνουν αυτό που αγαπούν.

Ευρεία σύσκεψη φορέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στην Κομοτηνή, με την συμμετοχή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και της ομάδας των υπουργών και των κυβερνητικών στελεχών που τον συνοδεύουν στην περιοδεία του στη Θράκη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός προέταξε ως εθνικό στόχο και προτεραιότητα για το επόμενο χρονικό διάστημα την ανάπτυξη με δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ, όπως τόνισε, πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι «η ανάπτυξη με κοινωνικό και γεωγραφικό πρόσημο, που θα αφορά ιδιαίτερα τις περιφέρειες της χώρας που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πληγές από την κρίση αλλά και διαθέτουν, ταυτόχρονα, εθνική και αναπτυξιακή σημασία για τον τόπο».

«Θεωρώ ότι η Θράκη είναι μία περιοχή που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής και που έχει σημαντικές δυνατότητες να αναβαθμιστεί σε έναν κόμβο διαμετακομιστικό, εμπορικό και ενεργειακό, με αναφορά και εμβέλεια στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή και στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Να αποτελέσει το πεδίο σύνδεσης και μεταφοράς ενέργειας από την Ανατολή προς τη Δύση, αλλά και μεταφορών από τη Μεσόγειο προς την Μαύρη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή μετάβασης για την οικονομία, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και υπανάπτυξης, σε μία περίοδο που έχουν καταγραφεί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και προβλέπονται πολύ θετικοί ρυθμοί για όλο το 2017.

«Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα να ξεκινήσω την πρώτη περιοδεία σε περιφέρεια που πραγματοποιώ ως πρωθυπουργός από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Ο σχεδιασμός που βάζει τη Θράκη στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας, δεν αφορά μία παράταξη και μία κυβέρνηση. Είναι εθνικής και στρατηγικής σημασίας. Και σε αυτήν την προσπάθεια σάς θέλουμε και συνεργάτες», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τους φορείς της περιοχής.

Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές παρεμβάσεις για τη Θράκη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Βαλκανικής, την ίδια ώρα που ο αγωγός φυσικού αερίου καθιστά τη χώρα μας ως ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Επίσης, μίλησε για την σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, η οποία απασχόλησε, όπως είπε, τη συνάντησή του, στη Σόφια τον περασμένο Αύγουστο, με τον Βούλγαρο ομόλογό του, όπου συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντησή τους γι’ αυτό το θέμα να γίνει στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα δίκτυο κάθετων αξόνων στην Εγνατία Οδό, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα των οδικών δικτύων και θα καταστήσει ταχύτερη και ευκολότερη την πρόσβαση στην περιοχή για τους ξένους επισκέπτες.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η ΔΕΠΑ, σε συνεργασία με την ΠΑΜ-Θ, προχωρά στηνεπέκταση χρήσης φυσικού αερίου στις πόλεις της Θράκης, ενώ αυτά τα έργα, σε συνδυασμό με τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη θάλασσα της Αλεξανδρούπολης και τον αγωγό IGB, ο οποίος θα είναι κάθετος στον αγωγό TAP και θα συνδέει την πόλη της Θράκης με τη Βουλγαρία, θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή και θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, παρουσίασε μία σειρά έργων, που αποτελούν μέρος του σχεδιασμού της Περιφέρειας, προκειμένου να αποκτήσει αναπτυξιακή δυναμική και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της, που απορρέουν από τη γεωγραφική θέση της και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Μεταξύ όσων ανέφερε ο κ. Μέτιος περιλαμβάνονται η κατασκευή νέας μεθοριακής γραμμής και μεθοριακού σταθμού στο Τελωνείο των Κήπων, για την προσέγγιση επισκεπτών από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, η σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης και αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου, ως τμήμα του άξονα Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς, η κατασκευή πολιτιστικού σταθμού στον λιμένα Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να εξυπηρετεί τον ρόλο του ως διαμετακομιστικό κέντρο, η ολοκλήρωση υποδομών των λιμένων της Καβάλας, η σιδηροδρομική σύνδεση του εμπορευματικού λιμένα Καβάλας με τους Τοξότες, ο αυτοκινητόδρομος Δράμας-Καβάλας, ο κάθετος άξονας Ξάνθης-ελληνοβουλγαρικών συνόρων και το μεγάλο έργο που αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου.

Τέλος, ο περιφερειάρχης ζήτησε τη θέσπιση κριτηρίων στον αναπτυξιακό νόμο, που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιφέρειάς ΑΜ-Θ για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και τη θωράκισής της από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται λόγω της γεωγραφικής θέσης της, από γειτονικές χώρες με ευνοϊκότερα φορολογικά καθεστώτα, την παροχή καθεστώτος βίζας 72 ωρών από την Τουρκία και την άρση της απαγόρευσης διέλευσης λεωφορείων από τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας, όπως και την κατασκευή νέου νοσοκομείου στη Ροδόπη.

Στη συνάντηση με τους φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Χαρίτσηςκαι ο υφυπουργός, Στέργιος Πιτσιόρλας, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Μάρκος Μπόλαρης, οι βουλευτές των νομών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, ενώ παρόντες ήταν οι αντιπεριφερειάρχες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων, οι δήμαρχοι της περιοχής και οι εκπρόσωποι επιμελητηρίων, κοινωνικών οργανώσεων, συλλόγων και εργατικών κέντρων της ΠΑΜ-Θ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα εγκαινιάσει την 24η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη», την οποία διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo, στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής ενώ θα μιλήσει και σε πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό ξενοδοχείο της περιοχής.

Ѕщτʼn`ԏՠБوՐϕуϕ K. ԓɐс ӔǍ ȑJNJ(EUROKINISSI/ÑVʼnϠԕЏՠБوՐϕуϕ/ ANDREA BONETTI) Ѕщτʼn`ԏՠБوՐϕуϕ K. ԓɐс ӔǍ ȑJNJ(EUROKINISSI/ÑVʼnϠԕЏՠБوՐϕуϕ/ ANDREA BONETTI)Ѕщτʼn`ԏՠБوՐϕуϕ K. ԓɐс ӔǍ ȑJNJ(EUROKINISSI/ÑVʼnϠԕЏՠБوՐϕуϕ/ ANDREA BONETTI)Ѕщτʼn`ԏՠБوՐϕуϕ K. ԓɐс ӔǍ ȑJNJ(EUROKINISSI/ÑVʼnϠԕЏՠБوՐϕуϕ/ ANDREA BONETTI)

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria