«Καυτή» Δευτέρα για την αξιολόγηση - OlaDeka

«Καυτή» Δευτέρα για την αξιολόγηση

Κορυφώνονται, με την έλευση της νέας εβδομάδας, οι διαβουλεύσεις, εντός και εκτός Ελλάδος, με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ημερομηνία – ορόσημο για την κυβέρνηση παραμένει η 5η Δεκεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει τοEurogroup, ωστόσο η Αθήνα γνωρίζει καλά πως πρέπει να επιδοθεί σε έναν νέο αγώνα δρόμου μέχρι τότε, προκειμένου να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης και να πειστούν οι δανειστές για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

Πρώτο crash test για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης θα αποτελέσουν οι ζυμώσεις της Δευτέρας, με αφορμή τη συνεδρίαση του Euro Working Group, αλλά και την παρουσία του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici, στην Αθήνα.

Ο επίτροπος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να συζητήσουν για όλα τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης, καθώς και για τις ρυθμίσεις που αφορούν στο χρέος.

Την ίδια στιγμή θα συνεδριάζει το Euro Working Group που, όπως διαφαίνεται, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα στο σκέλος των εργασιακών και δημοσιονομικών ζητημάτων.

Πάντως, λίγες ώρες πριν πατήσει το πόδι του στην Αθήνα ο Moscovici στέλνει θετικά μηνύματα σημειώνοντας σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής ότι είναι απολύτως εφικτό να κλείσει η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνοκρατών (stuff level agreement) τις επόμενες ημέρες, ώστε η Αθήνα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και γρήγορα να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτό απαιτεί τη συμφωνία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. «Έρχομαι στην Αθήνα τη Δευτέρα για να ενθαρρύνω την κυβέρνηση να κάνει ό,τι πρέπει τις τελευταίες αυτές ημέρες» σημειώνει. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ξεκαθαρίζει «ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι δύσκολες, αλλά ουσιώδεις».

Μάλιστα, εκτιμά ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την καλή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δεύτερη, οι συνθήκες είναι κατάλληλες ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να τεθεί το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria