«Κάρφωσε» Τουρκία και Σκόπια στον Ομπάμα ο Παυλόπουλος – Μπροστά η εθνική ατζέντα - OlaDeka

«Κάρφωσε» Τουρκία και Σκόπια στον Ομπάμα ο Παυλόπουλος – Μπροστά η εθνική ατζέντα

«Οι Έλληνες σας θεωρούμε ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας και ειλικρινή φίλο του ελληνικού λαού», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σας υποδέχομαι ως τον προεδρο της μεγάλης χώρας των ΗΠΑ που διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες του Αμερικανού προέδρου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τη διαχείριση του προσφυγικού και την πάταξη της τρομοκρατικής βαρβαρότητας.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη συμπαράστασή του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε μία περίοδο που, όπως είπε, «αντιμετωπίζουμε μια βαθιά κρίση». Εξέφρασε στη συνέχεια την πεποίθηση ότι και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, «θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις «ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας» Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι «σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η ανθρωπότητα έχει μόνο να ωφεληθεί από τη στενή συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με την Ευρώπη».

Επισήμανε ακόμη ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε μια ευημερούσα Ευρώπη και συμπλήρωσε πως ο ελληνικός λαός, παρά τις επώδυνες θυσίες, συνεχίζει την ευρωπαϊκή του πορεία, «συνεργαζόμενος με τους εταίρους μας εκείνους που θέλουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και μακριά από φοβικά συνδρομα και συμπεριφορές που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι είναι «πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα» και επανέλαβε την ανάγκη για μία «δίκαιη και βιωσιμη λύση, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο, το οποίο δεν αποδέχεται λύσεις συνομοσπονδιακής λογικής, στρατό κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις».

Προειδοποίησε επιπλέον ότι «οποιαδήποτε λύση αντίθετη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για όλες τις χώρες της Ε.Ε. που δεν θα σεβόταν την κυριαρχία των κρατών – μελών».

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε «αδιανότητη και απαράδεκτη» οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ επισήμανε πως το γεγονός ότι ένα γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα που αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει αλλαγή συνόρων υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους.

Ομπάμα: Η κατάσταση καλυτερεύει

Απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, ο Αμερικανός πρόεδρος τον ευχαρίστησε για το θερμό καλωσόρισμα ενώ είπε πως φέρνει χαιρετίσματα από τη μεγάλη ελληνοαμερικανική κοινότητα.

«Είναι το τελευταίο μου ταξίδι ως Προέδρου και ήθελα να ξεκινήσει στη γενέτειρα της δημοκρατίας», σημείωσε και τόνισε πως «Καταλαβαίνουμε ότι στις δύσκολη οικονομική συγκυρία ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, αλλά η κατάσταση καλυτερεύει, θα συνεργαστούμε αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα», τόνισε.

«Η ενωμένη Ευρώπη είναι κάτι καλό και για τις ΗΠΑ και για ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που αποτελεί μέρος του μηνύματος μου στην Ευρώπη. Να δίνονται ευκαιρίες στους νέους αλλά και σε όλους, ίσες ευκαιρίες σε όλους ανά τον κόσμο», τόνισε.

Παράλληλα, συνεχάρη την Ελλάδα για την στάση της στο θέμα του προσφυγικού. «Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία αντιμετωπίσατε τους πρόσφυγες», είπε και προσέθεσε «όπως ανέφερα και στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, το θέμα των προσφύγων είναι θέμα όλων μας. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα (προσφυγικό) με οργανωμένο τρόπο, ώστε να υπάρχει κάποια τάξη».

Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, είπε πως «για την τρομοκρατία στη Μ. Ανατολή, εκτιμούμε τη συνεργασία με την Ελλάδα μέσω ΝΑΤΟ και τις περιπολίες στο Αιγαίο. Παράλληλα, εκτίμησε πως και τώρα με τον νέο πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ «ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί».

«Αναμένω την επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, κάτι που πρέπει να δει όποιος έρχεται εδώ», κατέληξε, ευχαριστώντας για μια ακόμη φορά τον ελληνικό λαό για την φιλοξενία, τη φιλία και τη συνεργασία, πράγματα που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria