Έχεις dieselακι; Πούλα τώρα! - OlaDeka

Έχεις dieselακι; Πούλα τώρα!

Το πουλάς σαν ζεστό ψωμάκι ή το κρατάς και το… «παντρεύεσαι»;

Έκανες την έξυπνη κίνηση και αγόρασες diesel το 2011. Τώρα που πρόλαβες και έκανες την απόσβεση, κάνε την εξυπνότερη κίνηση και πούλα το όσο προλαβαίνεις.

Σήμερα, τα μεταχειρισμένα ντηζελάκια 4ετίας-5ετίας πωλούνται σαν ζεστά ψωμάκια, αφού όλοι οι Έλληνες εξακολουθούν να ψάχνουν σαν τρελοί, για ένα καλό τέτοιο μεταχειρισμένο.

Το πάρτυ όμως τελειώνει από στιγμή σε στιγμή, αφού αναμένεται να δημοσιευθούν οι επίσημες μετρήσεις ρύπων στην Ε.Ε. που δείχνουν ότι όλα έχουν τους καρκινογόνους ρύπους NOx, πολύ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια και κακώς κυκλοφορούν. Ποιος θα θέλει ένα τέτοιο «καρκινογόνο ζεστό ψωμάκι» σε λίγους μήνες και πόσα θα δίνει για να το πάρει;

Ας δούμε όμως, πως φθάσαμε ως εδώ.

Ένα χρόνο πριν «έσκασε» το VW dieselgate. Στην πραγματικότητα, τα αυτοκίνητά της είχαν πολύ μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων NOx από τις επιτρεπόμενες. «Χάλασε» ο κόσμος.

Μέσα στους επόμενους μήνες άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι. Η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του 2017, οι μετρήσεις θα γίνονται στο δρόμο και όχι στο εργαστήριο (με ειδικά software κλπ) και οι κατασκευαστές άρχισαν να παραδέχονται ο ένας μετά τον άλλο, ότι τα όρια σε πραγματικές συνθήκες δεν πιάνονται, δηλαδή ότι όλα τα ντηζελάκια εκπέμπουν καρκινογόνους ρύπους NOx, πολλές φορές πάνω από τα όρια και ρυπαίνουν τις πόλεις με επικίνδυνες εκπομπές.

Η λύση βέβαια υπάρχει τεχνικά και είναι να τοποθετηθεί ένα σύστημα ουρίας, όπως έχουν τα μεγάλα και ακριβά μοντέλα diesel, κάτι που όμως, όπως δήλωσε και η ίδια η VW, είναι απαγορευτικό, αφού κοστίζει 2.000 ευρώ επιπλέον ανά αυτοκίνητο. Σύστημα ουρίας σε μικρά αυτοκίνητα έχουν μόνο το Citroen C4 blue και το Peugeot 308 blue (το blue στο όνομά του μας δείχνει ότι έχει σύστημα ουρίας).

Αυτά είναι τα γεγονότα. Ας δούμε όμως τι θα γίνει, μόλις αρχίσει το «πανηγύρι». Τα ντηζελάκια θα στοχοποιηθούν με την αβάντα της Ε.Ε., άρα αυτόματα θα πάψουν να είναι «ζεστά ψωμάκια» και οι τιμές του θα κατρακυλήσουν και καθώς είμαστε λαός της υπερβολής, πιθανότατα θα πάνε πολύ χαμηλά. Αρα συμφέρει να πουλήσουμε τώρα, που οι τιμές είναι στο limit up. Αν το αυτοκίνητο είναι αγορασμένο 4-5 χρόνια πριν, τότε το κέρδος που είχαμε από τη διαφορά στην κατανάλωση είναι πολύ μεγάλο. Αρα αν τα βάλουμε όλα μαζί, θα βγούμε κερδισμένοι.

Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη που προσπερνάει τους καρκινογόνους ρύπους (και είναι πολύ πιθανό να είναι και η πλειοψηφούσα άποψη). Είναι απίθανο να εφαρμοστούν στην Ελλάδα απαγορεύσεις για τα μοντέλα αυτά τα επόμενα 4-5 χρόνια. Αρα γιατί να το δώσουν τώρα; Θα το κρατήσουν για 4-5 χρόνια ακόμα, ξέροντας ότι μέχρι τότε, η αξία του θα έχει εκμηδενιστεί. (300 ευρώ πωλούνται στη Γερμανία τα παλαιάς τεχνολογίας diesel). Θα χάσουν λεφτά βέβαια αλλά μέχρι τότε ποιός ζεί, ποιός πεθαίνει.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria