Άμεση λύση για τα αδέσποτα επιδιώκει ο Δήμος Καστοριάς - OlaDeka

Άμεση λύση για τα αδέσποτα επιδιώκει ο Δήμος Καστοριάς

matoula-antoniou

Μαλαματή Αντωνίου: “Δε νομίζω ότι φταίει η οικονομική κρίση που ορισμένοι παίρνουν ένα σκυλί και μετά το αφήνουν στη μοίρα του”

Σύσσωμη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προσπαθεί να βάλει τελεία στο θέμα των αδέσποτων σκυλιών

Για ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος  του Δήμου Καστοριάς Μαλαματή Αντωνίου μετέβη στη γειτονική Κοζάνη.

Ειδικότερα η κα Αντωνίου παρευρέθηκε στη συνάντηση που οργάνωσε η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης Ελένη Τασοπούλου, με θέμα τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σε περιφερειακό επίπεδο.

Στη συνάντηση έδωσαν το παρών η Αντιδήμαρχος Καστοριάς Αντωνίου Μαλαματή, ο Αντιδήμαρχος Καστοριάς Παναγιώτης Δάγκας,  ο Αντιδήμαρχος Άργους Ορεστικού Ευάγγελος Βασιλειάδης, ο Αντιδήμαρχος Εορδαίας Μάρκος Βύρλιος  ο Αντιδήμαρχος Αμυνταίου Ευάγγελος Ακριτίδης και ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας Νικόλαος Αλεξιάδης.

Η κα Αντωνίου ενημέρωσε πως «Με πρωτοβουλία της αρμόδιας Αντιδημάρχου Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σύσκεψη η οποία αφορά στην αλλαγή ορισμένων παραγράφων του νομοθετικού πλαισίου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα. Επιπρόσθετα, υπήρξε η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των εμπειριών γύρω από το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Επικεντρωθήκαμε στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στους Δήμους μας και συζητήσαμε πώς μπορούμε να τα επιλύσουμε».

Οι αντιδήμαρχοι, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το πρόβλημα των αδέσποτων σκυλιών απασχολεί ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και πως ο αριθμός τους διαγράφει μέρα με τη μέρα ανοδική πορεία.

Επίσης, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να μελετηθούν και να ολοκληρωθούν οι προτάσεις  και έτσι να σταλούν ως συγκεντρωτική πρόταση στην Κ.Ε.Δ.Ε. προς διαβούλευση.  «Όλες οι λεπτομέρειες συζητήθηκαν στη συνάντηση. Θεωρώ, πως με τις προτάσεις μας και φυσικά με την εφαρμογή τους, θα βελτιωθεί πάρα πολύ, η όλη κατάσταση», δήλωσε η Αντιδήμαρχος.

 

Η ανευθυνότητα δημιουργεί το πρόβλημα

Τη σημερινή εποχή, μιας  που έχουν σφίξει τα οικονομικά ζωνάρια, το να έχει κάποιος ένα σκυλί υπό την προστασία του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η Αντιδήμαρχος, μιλώντας σταράτα είπε πως «Δεν νομίζω ότι φταίει η οικονομική κρίση που ορισμένοι παίρνουν ένα σκυλί και μετά το αφήνουν στη μοίρα του. Στα περισσότερα σπίτια βλέπουμε τουλάχιστον από ένα κατοικίδιο. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, κάποιοι τα υιοθετούν καθαρά από άποψη μόδας, ενώ κάποιοι άλλοι το κάνουν για θέμα φύλαξης και προστασίας. Ας  μην γελιόμαστε, πάρα πολλές φορές έχουμε δει να υιοθετείται ένα μικρό σκυλάκι και μόλις αυτό μεγαλώσει πετιέται κυριολεκτικά στο δρόμο».

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι περισσότεροι πολίτες τις Καστοριάς είναι φιλόζωοι. Εάν δεν διαθέτουν οι ίδιοι κατοικίδιο, δείχνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το ενδιαφέρον τους για τα ζώα «Οι περισσότεροι από εμάς διαθέτουμε από ένα κατοικίδιο», διαπίστωσε η κ. Ζυμπίδου «όταν όμως για τους δικούς μας λόγους το παρατάμε, το γεγονός αυτό δεν είναι υγιές. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για έναν φιλόζωο από το βλέπει στο βλέμμα αυτών των ζώων τη λύπη και την εγκατάλειψη. Τα πράγματα είναι απλά, εάν δεν το θέλουμε πραγματικά, δεν το παίρνουμε. ‘Η θα προβούμε στην υιοθεσία και θα είμαστε συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις μας ή καλύτερα να αφήσουμε να το υιοθετήσουν αυτοί που μπορούνε. Πέρα από το πρόβλημα της καθαριότητας που δημιουργείται από αυτή την κατάσταση, είναι και το ζήτημα της αγέλης, όπου μαζεύονται σε ομάδες όλα τα αδέσποτα και σε αρκετές περιπτώσεις επιτίθενται στους περιστατικούς».

Χρύσα Κοσμίδου

 

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria