TREZOROS: THE LOST JEWS OF KASTORIA - OlaDeka

TREZOROS: THE LOST JEWS OF KASTORIA

Ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε και στην Καστοριά

Ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ που φωτίζει τις ζωές μιας κοινότητας Σεφαρδιτών στην Ελλάδα, της οποίας η ιστορία μιλάει για όλους τους ανθρώπους που έχουν αποδεκατιστεί από τον πόλεμο και τις διακρίσεις. Η ιστορία βρίσκεται στην όμορφη, ειδυλλιακή πόλη της Καστοριάς, όπου οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί ζούσαν σε αρμονία για πάνω από δύο χιλιετίες.
Τον Οκτώβριο του 1940 όλα θα καταστραφούν μετά την εισβολή στην Ελλάδα από τις δυνάμεις του Άξονα. Αρχικά όταν καταλαμβάνεται από την Ιταλία, η εβραϊκή κοινότητα παραμένει ασφαλές. Μετά την πτώση του Μουσολίνι από την εξουσία, οι Ναζί πήραν τον έλεγχο της πόλης, εξολοθρεύοντας την κοινότητα που υπήρχε από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η ταινία χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό που δεν έχει προβληθεί άλλη φορά,  φέρνοντας στo φως μόνο μία από τις πολλές εβραϊκές κοινότητες που υπήρχαν στην Ελλάδα πριν από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. TREZOROS (λαντίνο / ισπανοεβραϊκός όρος που σημαίνει “Θησαυροί”) είναι μια ιδιαίτερα συναισθηματική ιστορία που αποκαλύπτεται από τους επιζώντες, με συνεντεύξεις που γυρίστηκε σε Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Tzur Moshe, Τελ Αβίβ, το Μαϊάμι, το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη .

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria