LIVE: Απέσυρε την υποψηφιότητα Πολύδωρα ο Νίκος Βούτσης - OlaDeka

LIVE: Απέσυρε την υποψηφιότητα Πολύδωρα ο Νίκος Βούτσης

Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΣΡ

Εν μέσω πολιτικής «θύελλας» συνεχίζεται η Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να αποσύρει αιφνιδιαστική την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του Προέδρου της Βουλής. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο κ. Βούτσης θα προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και για τη θέση του αντιπροέδρου τον Βασίλη Μουλόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ανοίγοντας τη Διάσκεψη των Προέδρων, ανέφερε ότι η σημερινή είναι η 5η Διάσκεψη που αφορά στο ΕΣΡ και υπογράμμισε ότι η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει. «Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα γίνει μετά από 1,5 με 2 μήνες κατ΄ελάχιστο, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, και άρα είναι σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τουλάχιστον όσον αφορά το ΕΣΡ ανεξαρτήτως της μελέτης της απόφασης» τόνισε ο κ. Βούτσης.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με «εξαιρετική καχυποψία». Εξαπέλυσε δε, «βολές» εναντίον της κυβέρνησης για τις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη μετά από την απόφαση του ΣτΕ ενώ παράλληλα προσέθεσε ότι η επιλογή Πολύδωρα έγινε από τον πρωθυπουργό και όχι τον πρόεδρο της Βουλής, γεγονός που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα της Βουλής.

Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην τροπολογία, σχολίασε ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την επίλυση αυτού του προβλήματος οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και παρέπεμψε στην πρόταση της ΝΔ.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης γίνεται λόγος σε αναστολή του άρθρου 2Α και δεν γίνεται καν λόγος ακύρωση.

Με τη σειρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε κατάργηση και όχι αναστολή των διατάξεων του Νόμου Παππά.

«Ανήκουμε στις πολιτικές δυνάμεις που από την πρώτη συνεδρίαση λέγαμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Εμείς θέλαμε να συγκροτηθεί το όργανο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής του Συντάγματος», τόνισε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι πρέπει να μελετηθεί η απόφαση του ΣτΕ.

 
LIVE: Απέσυρε την υποψηφιότητα Πολύδωρα ο Νίκος Βούτσης

Αναφερόμενος στην τροπολογία της κυβέρνησης, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως οι διατάξεις Παππά δεν καταργούνται, αλλά αναστέλλονται. Ζήτησε, λοιπόν, κατάργηση των διατάξεων. «Πιστεύουμε ότι αυτό το φέρνει στη Βουλή σήμερα και αύριο θα το αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν «παρών».

Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα 

Έτσι, όλα συνηγορούν στο ότι η αποψινή διάσκεψη των προέδρων θα καταλήξει σε «ναυάγιο».

Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη από το πρωί, με τη Νέα Δημοκρατία να καταθέτει το περίγραμμα της πρότασης νόμου για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου λίγες ώρες πριν τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Η ΝΔ προτείνει –μεταξύ άλλων- τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων πίσω στο ΕΣΡ, την κατάργηση των αριθμητικών περιορισμών στις τηλεοπτικές άδειες (4 άδειες), πληρωμή ενιαίου τιμήματος από όλους τους καναλάρχες και την απαγόρευση συμμετοχής υποψηφίων που τελούν υπό πτώχευση ή πτωχευτικό συμβιβασμό.

«Φωτιές» άναψαν και οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Προκόπη Παυλόπουλο.

Η απάντηση από πλευράς κυβέρνησης ήταν άμεση. «Η Νέα Δημοκρατία έδωσε στην δημοσιότητα μια πρόταση νόμου, με στόχο να αποτρέψει κάθε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης, ανακαλύπτει “υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών” και ζητάει να πέσει η κυβέρνηση» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού και συνεχίζει: «Οι μάσκες λοιπόν έπεσαν. Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση και το Χρέος, η Νέα Δημοκρατία, και ο κ. Μητσοτάκης, επιδιώκουν, ανοιχτά πλέον, αποσταθεροποίηση. Και το κάνουν, προκειμένου να υπερασπιστούν το κλειστό καρτέλ των καναλαρχών, να ματαιώσουν κάθε προοπτική διαγωνισμού και να αποτρέψουν αυτό που δεν έγινε τα τελευταία 27 χρόνια: το να διασφαλιστεί, δηλαδή, το δημόσιο συμφέρον στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, σε βάρος της διαπλοκής. Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, ο κ. Μητσοτάκης εξοφλεί γραμμάτια στην διαπλοκή. Και αυτό πλέον δεν μπορεί να το κρύψει ούτε σε επίπεδο προσχημάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο ίδιος ο Βύρων Πολύδωρας μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

«Δεν ήθελα να ερμηνευτεί η κίνησή μου αυτή, ότι δεν ήθελα να μείνω ή ότι φοβάμαι. Δεν φοβάμαι, ούτε τα τρολαρίσματα ούτε όσα είπαν για μένα, τα οποία είναι αβάσιμα, ανούσια και κακεντρεχή και γεμάτα παραχαράξεις της ιστορίας, όπως ότι πρότεινα συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Αυτό που πρότεινα ήταν συνεννόηση, για προσέλκυση των 600 χιλιάδων ψηφοφόρων που είχαν φύγει από τη ΝΔ» επισήμανε ο Β.Πολύδωρας.

Νωρίτερα, ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι σήμερα κατατίθεται στη Βουλή η αναστολή της διάταξης που αφορά στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας. 

«Σήμερα φέρνουμε στη Βουλή τη διάταξη για την αναστολή του άρθρου 2Α, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή από το ΕΣΡ, που δεν υπήρχε τότε, στον υπουργό Επικρατείας. Θα προχωρήσουμε στη συνολική αλλαγή του νόμου 4339/15, για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μόλις δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του ΣτΕ» είπε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria