Eurogroup: «Σπάει» στα δύο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ - OlaDeka

Eurogroup: «Σπάει» στα δύο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ

«ΑΓΚΑΘΙ» ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ

Σε συμφωνία για την εκταμίευση ποσού 1,1 δισ. ευρώ που σχετίζεται με την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αποφάσισαν επίσης την επανεξέταση της κατάστασης σε νέα συνεδρίαση του EwG στις 24 Οκτωβρίου προκειμένου να εξακριβωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις εκταμίευσης των υπόλοιπων 1,7 δισ ευρώ που συνδέονται με την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Σε δύο δόσεις «έσπασε» τελικά η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Οι υπουργοί Οικονομικών της Εηρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την εκταμίευση ποσού 1,1 δισ. ευρώ που σχετίζεται με την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων, ενώ έκριναν ότι η κατάσταση θα πρέπει να επανεξεταστεί σε νέα συνεδρίαση του EwG στις 24 Οκτωβρίου προκειμένου να εξακριβωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις εκταμίευσης των υπόλοιπων 1,7 δισ ευρώ που συνδέονται με την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

«Σήμερα, ακούσαμε από τους τέσσερις Θεσμούς ότι εκπληρώθηκαν τα 15 προαπαιτούμενα και έτσι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση» δήλωσε αμέσως μετά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

«Η πρόοδος επιτρέπει στον ESM να δώσει το 1,1 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι χρειάζονται κάποιες εβδομάδες για να βγουν τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων τον Σεπτέμβριο, οι θεσμοί θα πιστοποιήσουν ότι όλα είναι ok», συμπλήρωσε.

«Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στη β’ αξιολόγηση» τόνισε, σημειώνοντας ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα.

Μοσκοβισί: Ευχαριστώ τον Τσακαλώτο

Η εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ βασίστηκε στο «compliance report», τόνισε ο Επίτροπος και ευχαρίστησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις προσπάθειες που έγιναν από τις ελληνικές πλευρές.

Τα μέτρα που ελήφθησαν θα οδηγήσουν σε περιορισμό δαπανών 3% του ΑΕΠ την περίοδο 2016-2018, τόνισε.
Χαιρετίζω την πρόοδο που έγινε στις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων. Η τεχνική εργασία συνεχίζεται σε ένα σημαντικό τομέα για την ανακούφιση της οικονομίας.

 

Είμαι ευτυχής που φτάσαμε εδώ και πρέπει να προσπαθήσουμε να χτίσουμε ένα success story στην Ελλάδα. Στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου θα είναι τα κλιμάκια στην Αθήνα για να δούμε την β’ αξιολόγηση, είπε και σημείωσε ότι αφορά κυρίως την «εφαρμογή» παρά τη «νομοθέτηση».

«Ικανοποιημένος» ο Ευ. Τσακαλώτος

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος της συνεδρίασης.

 

Όπως ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων, ωστόσο σημείωσε πως τα 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις καθώς για τεχνικούς λόγους η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου» ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Ο ίδιος εξήγησε πως επειδή η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα 1,1 δισ. που αντιστοιχούν στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθούν επίσης τότε.

 

Ρέγκλινκ: Σε δυο εβδομάδες η απόφαση του ΔΣ

Η επόμενη συνάντηση του Δ.Σ. του ESM για την επίσημη απόφαση εκταμίευσης (μετά την πολιτική εντολή του Eurogroup) είναι σε δυο εβδομάδες, διευκρίνησε ο Κλ. Ρέγκλινγκ και όπως είπε σε αυτή θα μπορούσε να αποφασιστεί και η εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ.

Ως τώρα ο ESM έχει δώσει 28,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του γ’ προγράμματος και συνολικά 171 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Τα δάνεια έχουν πολύ χαμηλό επιτόκιο και προσφέρουν εξοικονόμηση 8 δισ. ευρώ το χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Το θέμα του χρέους

Για το θέμα του χρέους ο Γ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι εξετάζονται ήδη τα μέτρα για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξεταστούν σε επόμενη φάση, εφόσον η Ελλάδα καλύψει τις υποχρεώσεις της και από εκεί και πέρα υπάρχει και το θέμα της μακροπρόθεσμης δέσμευσης.

«Δεν θα ανοίγω το θέμα του χρέους σε κάθε Eurogroup», τόνισε επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που έκανε προ του Eurogroup.

Η ανακοίνωση του Εurogroup

Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή των 15 προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Το Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές αρχές τις ελληνικές αρχές για την υιοθέτηση των αναγκαίων περαιτέρω μέτρων για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και του τομέα της ενέργειας, την ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών, της πλήρους εγκαθίδρυσης μιας νέας ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων και την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup σημειώνει ακόμα την περαιτέρω πρόοδο στην συγκρότηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων – της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ).

Το Eurogroup τονίζει ότι η επιλογή των μελών του Συμβουλίου των Διοικητών στην EEΣΠ, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του προέδρου και του CEO, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα ώστε το ταμείο να λειτουργεί κανονικά πριν το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Για το σκοπό αυτό, καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία επιλογής θα ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις του νόμου για την ΕΕΣΠ, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μέλη του Συμβουλίου είναι πλήρως ανεξάρτητα, με επαγγελματισμό και ξεκάθαρη εμπειρία και ότι τα κριτήρια διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων ανοίγει το δρόμο για το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που έχει απομείνει από την δεύτερη δόση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ιουλίου και του Αυγούστου και σημειώνει τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των στοιχείων του Σεπτεμβρίου, που θα είναι αργότερα τον Οκτώβριο.

Η θετική αξιολόγηση των θεσμών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση των 1,7 δισ. ευρώ, που θα καταβληθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα επόμενα στάδια του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες που καταβάλουν με τους θεσμούς στα μέτρα που χρειάζονται για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και καλωσορίζουμε την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria