«Όχι» από ΝΔ για τη σύσταση του ΕΣΡ – Άγονη η διάσκεψη των Προέδρων παρά τη νέα πρόταση Βούτση - OlaDeka

«Όχι» από ΝΔ για τη σύσταση του ΕΣΡ – Άγονη η διάσκεψη των Προέδρων παρά τη νέα πρόταση Βούτση

Η αρνητική στάση της ΝΔ στο θέμα του ΕΣΡ απέτρεψε τελικώς τη συγκρότηση του φορέα παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση σε μια χειρονομία καλής θέληση απέσυρε την πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα προτείνοντας για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και αντιπροέδρου τον Βασίλη Μουλόπουλο. Ως μέλος προτάθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Κιάος.

Στη συνέχεια, μετά από ενστάσεις των Προέδρων, που έθεσαν θέμα για τον κ. Μουλόπουλο, ο κ. Βούτσης πρότεινε ως αντιπρόεδρο τον Νίκο Κιάο και ως απλό μέλος τον κ. Μουλόπουλο. 

Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ άλλαξαν τη στάση τους μετά την νέα πρόταση της κυβέρνησης και ψήφισαν θετικά, ενώ ο κ. Γεωργιάδης εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ψήφισε «όχι».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για τις οποίες είχε προϊδεάσει από νωρίς σήμερα το altsantiri.gr. 

Τα υπόλοιπα μέλη που πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής είναι:

Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος

Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής πανεπιστημίου

Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια πανεπιστημίου

Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια πανεπιστημίου

Αγγελική Σγώρα, διδάκτωρ Δικτύων Υπολογιστών

Γιάννης Τζανετάκος, δημοσιογράφος

Νωρίτερα, όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η τροπολογία που αναστέλλει την εφαρμογή του άρθρου 2Α του νόμου 4339/2015 κατατέθηκε από την κυβέρνηση. Η τροπολογία θα ψηφιστεί την Πέμπτη και ορίζει ότι η αναστολή είναι έως την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ.

Δένδιας: Δεν θα ψηφίσουμε, ούτε αυτή, ούτε και άλλη πρόταση, αν δεν συμφωνήσουμε πρώτα σε κείμενο για την κατάργηση του νόμου Παππά

Ο Νίκος Δένδιας, μετά την επανάληψη της Διάσκεψης των Προέδρων και την ανάγνωση της νέας εισήγησης του Νίκου Βούτση, είπε ότι η ΝΔ έχει εκφράσει διαχρονικά την αντίθεση της με το νόμο 4339 και έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει τον νόμο και τότε θα στέρξει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Λυπάμαι που χρειάζεται να τοποθετηθώ εκ νέου. Αναγκάζομαι να επαναλάβω, ότι εμείς εκφράσαμε διαχρονικά σαφέστατη αντίθεση στο νόμο Παππά και στην τροπολογία η οποία αφορά το άρθρο 2α. Το ΣτΕ, έστω και αν δεν έχουμε την απόφαση, δικαίωσε τη ΝΔ. Είπαμε κατόπιν αυτού, ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει αυτόν τον νόμο και ιδίως τις διατάξεις που είναι αντισυνταγματικές και αμέσως θα στέρξουμε στη σύσταση του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση αφού ύβρισε τη δικαιοσύνη, εξεφράσθη με όποιον τρόπο εξεφράσθη, πέραν των θεσμών, δια του πρωθυπουργού επέλεξε την πρόταση για το ΕΣΡ αναμιγνυόμενη στα interna corporis της Βουλής, κατέληξε δέκα λεπτά πριν από τη συνεδρίαση να καταθέσει την έξι γραμμών τροπολογία αναστολής του 2α του νόμου Παππά. Είπαμε ότι αυτό για εμάς δεν είναι επαρκές ως διατύπωση, και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την κυβερνητική πλειοψηφία και τα κόμματα της Βουλής, τη διατύπωση του κειμένου αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει συνθήκη μεταφοράς αρμοδιοτήτων στον συνταγματική φορέα, δηλαδή στο ΕΣΡ», είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Ανασκευάζετε, αναστρέφετε πορεία και προκαλείτε νέα ψηφοφορία για τον κ. Μορώνη και μια άλλη σύνθεση. Αυτό είναι άσκοπο, ατελέσφορο και ανώφελο και δεν επιδιώκει τον στόχο της σύστασης του ΕΣΡ. Θα σας πρότεινα να σταματήσουμε την διάσκεψη εδώ, να συμφωνήσουμε το κείμενο το οποίο θα ψηφιστεί στην εθνική αντιπροσωπεία και αμέσως μετά να συμφωνήσουμε και να μην συνεχίσουμε την ατελέσφορη διαδικασία διαφωνίας επί των προσώπων. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση αυτή, και σας δηλώνω ευθέως ότι δεν θα ψηφίσουμε και καμία άλλη πρόταση, αν δεν συμφωνήσουμε στο κείμενο για την κατάργηση του νόμου, να επανέλθουν οι αρμοδιότητες και μετά θα υπάρξει συμφωνία για το ΕΣΡ», είπε ο Νίκος Δένδιας και μίλησε για «διακριτική συνεννόηση» του προεδρείου για να σπάσει το μέτωπο υπέρ του συντάγματος και της τήρησης των νόμων. «Αντιλαμβάνομαι ότι έχει υπάρξει επαφή με άλλα κόμματα, όχι με τη ΝΔ», κατέληξε.

Η αναστολή αφορά:

-τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας

-τον τρόπο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την πρώτη εφαρμογή του (δηλαδή από την Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης).

«Είναι η 5η Διάσκεψη που συζητείται αυτό το ζήτημα. Οι 4 προηγούμενες δεν είχαν αποτέλεσμα και κηρύχθηκαν άγονες. Η απόφαση του ΣτΕ ήταν οπωσδήποτε μια τομή στη διαδικασία, όπως είχαμε επισημάνει. Από αρκετές πλευρές είχε επισημανθεί ότι η απόφαση θα οδηγούσε στην άμεση επιλογή σύστασης του ΕΣΡ.

Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα γίνει μετά από 1,5 με 2 μήνες κατ΄ελάχιστο, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, και άρα είναι σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τουλάχιστον όσον αφορά το ΕΣΡ ανεξαρτήτως της μελέτης της απόφασης», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανοίγοντας τη Διάσκεψη των Προέδρων που συνέρχεται σήμερα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Η σύσταση του ΕΣΡ δεν συναρτάται με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και γι΄αυτό θα έπρεπε να υπάρχει ΕΣΡ ανεξαρτήτως των υπολοίπων διαδικασιών, πολιτικές αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, απόφαση ΣτΕ κλπ, διότι είναι μεγάλη η έλλειψη ότι εδώ και 13 με 14 μήνες δεν ασκεί τον ρόλο του το ΕΣΡ», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:«’Αρα μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό.

Είναι σαφές ότι η συνταγματική επιταγή για τη διαμόρφωση της μεγάλης πλειοψηφίας των 4/5, πλειοψηφία που απέδειξε αυτή η Βουλή ότι μπορεί να επιτευχθεί, διότι έχει προχωρήσει στη συγκρότηση άλλων αρχών αυτή η αρχή είναι υποχρέωση συνταγματική δεν είναι σύσταση. Ζητάει από το πολιτικό σύστημα να ικανοποιήσει αυτή την αρχή και άρα εκ των πραγμάτων αποτελεί συνταγματικό ατόπημα ότι το πολιτικό σύστημα, εμείς ως προς αυτή την υποχρέωσή μας δεν έχουμε ανταποκριθεί».

«Οι αρμοδιότητες ως προς τη συνολική διαδικασία αδειοδότησης, σε όλα τα πεδία και σταθμούς της περνούν στο ΕΣΡ. Έχει κατατεθεί η τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας», έκανε γνωστό ο Νίκος Βούτσης ενώ σε σχέση με τον κ. Πολύδωρα παρατήρησε ότι και στις 4 προηγούμενες ανεξάρτητες αρχές τα πιθανά ασυμβίβαστα για τα πρόσωπα, αναλύονται πριν γίνει το ΦΕΚ και αν υπάρχει τεκμήριο ασυμβιβάστου μελετάται.

«Τα όποια ασυμβίβαστα τα γνωρίζουμε και επ αυτού αν υπάρξει διαφορετική άποψη γίνονται τεκμηριώσεις των ασυμβιβάστων και αν δεν αρθούν επανέρχεται το θέμα στη διάσκεψη. ‘Αρα δεν είναι κάτι που μας ξέφυγε το θέμα που εγείρεται για τον κ. Πολύδωρα», είπε ο Νίκος Βούτσης.

Για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι προτείνεται ο Β. Πολύδωρας και για τη θέση αντιπροέδρου ο Ροδόλφος Μορώνης. «Η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με εξαιρετική καχυποψία και αυτό έχει να κάνει με την τακτική της επί μακρά σειρά μηνών.

«Μετά από πάρα πολλή σκέψη και μετά από πολλές συζητήσεις με νομικούς, επελέγη αυτή η διατύπωση για να μην υπάρξουν απαιτήσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, απέναντι στις αιτιάσεις σχετικώς με την διατύπωση της τροπολογίας Παππά, περί αναστολής του άρθρου του άρθρου 2Α του ν. 4339/2015 που αφορά την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών – όπως προστέθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4367/2016.

«Το ότι λέει η τροπολογία ότι «αναστέλλεται» το άρθρο και δεν «καταργείται», δεν σημαίνει επιφύλαξη της κυβέρνησης ώστε να επιτραπεί κάτι άλλο», είπε ο κ. Βούτσης καιεγγυήθηκε προσωπικώς χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση. «Η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής, όχι για να αλλάξει η απόφαση, αλλά για να μην υπάρξουν ενδιάμεσα εύλογες ή μη εύλογες, αλλά πάντως σοβαρές αιτιάσεις και προσδοκίες, εκ μέρους όσων ήταν υπερθεματιστές στον διαγωνισμό», προσέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Γιώργος Βαρεμένος

«Είναι πολιτικές και εξωπολιτικές οι διαστάσεις του φαινομένου να μην μπορούμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», είπε ο Γιώργος Βαρεμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα φτάσουμε μέχρι του σημείου, πότε το δικαστήριο θα καθαρογράψει ή όχι την απόφαση;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση είναι μια λογική εκτροπής.«Φτάσαμε στο σημείο να ερωτάται κάποιος τι θα κάνουμε με το ΕΣΡ και να απαντάει εκλογές. Μπαίνουμε σε ατραπούς με αφορμή τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αρχής. Φτάσαμε εδώ. Πυροδοτείτε μια σύγκρουση, αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στα άκρα και να μετατρέψουμε ένα θέμα νομικό ή συνταγματικό, σε σύγκρουση με όρους εμφυλιοπολεμικούς», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Δένδιας

Αποτέλεσε κορύφωση της κυβερνητικής πρακτικής και προκάλεσε ζημία η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου με την εκδήλωση πλήρους ασέβειας στο θεσμό του ΣτΕ», είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι η επιλογή υποψηφίου προέδρου του ΕΣΡ έγινε, όχι από τον πρόεδρο της Βουλής αλλά από τον πρωθυπουργό, γεγονός που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα της Βουλής.

Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην τροπολογία, σχολίασε ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την επίλυση αυτού του προβλήματος οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και παρέπεμψε στην πρόταση της ΝΔ.

Υπογράμμισε ότι με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης γίνεται λόγος σε αναστολή του άρθρου 2Α και δεν γίνεται καν λόγος ακύρωση. Υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και να ακολουθήσει στη συνέχεια η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για το ΕΣΡ.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός

«Η λέξη αναστολή έχει την πονηριά ότι κάτι θα γίνει στη συνέχεια. Και ο κόσμος δεν είναι απονήρευτος», σχολίασε για την τροπολογία της κυβέρνησης ο Δημήτρης Κρεμαστινός.«Δεν μπορεί αρχηγός κόμματος να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ», πρόσθεσε ο κ. Κρεμαστινός, για την πρόταση σχετικά με την υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος

«Ανήκουμε στις πολιτικές δυνάμεις που από την πρώτη συνεδρίαση λέγαμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Εμείς θέλαμε να συγκροτηθεί το όργανο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής του Συντάγματος», τόνισε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη οΑνδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι πρέπει να μελετηθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Αναφερόμενος στην τροπολογία της κυβέρνησης, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως οι διατάξεις Παππά δεν καταργούνται, αλλά αναστέλλονται. Ζήτησε, λοιπόν, κατάργηση των διατάξεων. «Πιστεύουμε ότι αυτό το φέρνει στη Βουλή σήμερα και αύριο θα το αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή, προκειμένου το προεδρείο να επικοινωνήσει με τον υπουργό Επικρατείας και να του ζητήσει να αλλάξει την τροπολογία και να μην προβλέπει αναστολή, αλλά κατάργηση. Επίσης, ζήτησε από τον κ. Βούτση να εγγυηθεί ότιεφόσον προβλεφθεί κατάργηση, δεν θα αλλοιωθεί ο πυρήνας της διάταξης. Εξέφρασε, δε, και αντιρρήσεις για το πρόσωπο του κ. Πολύδωρα. Παράλληλα, ανέφερε ότι το κόμμα του θα πρότεινε τον καθηγητή Γιώργο Σωτηρέλη, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το κόμμα δεν έχει μιλήσει μαζί του για να διερευνήσει αν θα τον ενδιέφερε η θέση του προέδρου του ΕΣΡ.

Ο Θανάσης Παφίλης 

«Παρών» δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, από θέση αρχής του κόμματος απέναντι στον ρόλο των ανεξάρτητων Αρχών.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ, ο κ. Παφίλης ανέφερε ότι τα ονόματα που προτείνονται για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οδηγούν σε πολιτικά συμπεράσματα.

Ο Σπύρος Λυκούδης

«Είναι σαφές και πεντακάθαρο ότι δεν μπορεί να είμαστε διαχυμένοι στις εντυπώσεις. Ή καταργείται ή αναστέλλεται η διάταξη», είπε ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, για την τροπολογία της κυβέρνησης και ζήτησε να προβλεφθεί κατάργηση της διάταξης του νόμου 4339/2015 και όχι αναστολή, όπως η τροπολογία αναφέρει.

«Η πρόταση που είχατε φέρει για τον κ. Μορώνη είχε τύχει ευμενέστατης αποδοχής», είπε ο κ. Λυκούδης και τόνισε ότι ο Γιάννης Τζαννετάκος θα μπορούσε να είναι πρόταση, όπως και ο κ. Σωτηρέλης, με το κύρος που έχει. «Μα στα αλήθεια, θεωρείτε ότι μπορεί ο κ. Πολύδωρας να είναι μια πρόταση συναινετική», είπε και τόνισε ότι η πρόταση με τον κ.Πολύδωρα δεν μπορεί να τύχει συναινέσεως. «Αναδιατυπώστε την τροπολογία και ξανασκεφτείτε το ζήτημα του προέδρου του ΕΣΡ», είπε ο κ. Λυκούδης.

img_83661477929074

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Στα αδιέξοδα που δημιουργεί η υφιστάμενη διαδικασία για την συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών, αναφέρθηκε o Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σημείωσε επίσης ότι η δημοσιοποίηση ονομάτων δεν βοηθάει, πολύ περισσότερο που εν προκειμένω το ζήτημα αφορά τα κανάλια.

«Δεν κάνει να λέμε δημοσίως ονόματα. Ο πρωθυπουργός πρέπει να περιοριστεί στα δικά του καθήκοντα και να αφήσει εσάς να ασκήσετε τον ρόλο σας. Όπως έδρασε ο πρωθυπουργός, ήθελε μάλλον να κάψει και αυτή την προσπάθεια», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση.

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και αντί η κυβέρνηση να έρθει και να βοηθήσει εσάς στο έργο σας, έφερε ένα νόμο που αφαίρεσε αρμοδιότητες από το ΕΣΡ», είπε ο κ. Μεϊμαράκηςκαι παρατήρησε ότι η «γέφυρα» για την οποία σήμερα μιλάει η κυβέρνηση, θα μπορούσε να είχε γίνει πέρσι αντί για τον νόμο 4339/2015.

Δεν συμμερίστηκε επίσης την άποψη ότι η πρόνοια περί «αναστολής» της κυβερνητικής τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι για να μην εγείρουν απαιτήσεις υπερθεματιστές. Δήλωσε επίσης ότι η τροπολογία αυτή της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

«Η κυβέρνηση καλλιεργεί την καχυποψία διότι επέλεξε να αναμιχθεί στον ποιον θα προτείνει η Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εκείνη που σαμποτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ο Κώστας Δουζίνας

«Το Σύνταγμα προβλέπει κατ΄αρχάς ομοφωνία και αν αυτή δεν επιτευχθεί, προβλέπει πλειοψηφία με τα 4/5 διότι το Σύνταγμα θέλει ευρύτατη συναίνεση», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας και προσέθεσε: «Σημαίνει ότι τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους διαφορετικά δεν έχουμε ΕΣΡ».

Για την πρόταση αναφορικά με τον Βύρωνα Πολύδωρα είπε: «Ένα κόμμα της Αριστεράς επιλέγει κάποιον πολιτικό με μεγάλη πείρα, βασικό στέλεχος της δεξιάς παράταξης. Έχουμε μια ακόμα ενέργεια από την πλευρά του προεδρείου και της κυβέρνησης για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».

ÁÈÇÍÁ-Óõíåäñßáóç ôçò ÄéÜóêåøçò ôùí ÐñïÝäñùí ôçò ÂïõëÞò ãéá ôï íÝï ÅÓÑ.(Eurokinissi-ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ)

H Τασία Χριστοδουλοπούλου

«Το ΕΣΡ είχε πάντα τις αρμοδιότητες να κάνει διαγωνισμό, να κάνει την αδειοδότηση. Δεν το έκανε ποτέ. Τους εγκάλεσε κανείς γι΄αυτό; Έλειπε η πολιτική βούληση που το ΕΣΡ δεν είχε το σθένος να προχωρήσει το διαγωνισμό», είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου(ΣΥΡΙΖΑ) και είπε ότι επί κυβερνήσεως Παπαδήμου, είχε κατατεθεί στη Βουλή διάταξη από τον κ. Βορίδη που μετέφερε αρμοδιότητα στον υπουργό για τον αριθμό των αδειών.

Σε σχέση με την υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα, παρατήρησε ότι «πραγματικά δεν είναι θέμα προσώπου» αλλά εκείνο που απαιτείται είναι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ – και επειδή δεν αρκεί για να ενεργοποιήσει ένα διαγωνισμό το ΕΣΡ από μόνο του, χρειάζεται μια πολιτική πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση του διαγωνισμού.

Ο Μάριος Γεωργιάδης

Ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων υπογράμμισε ότι το ΕΣΡ πρέπει να συσταθεί άμεσα αλλά όχι με λύσεις προσχηματικές. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια δεσμευτική τελική πρόταση προς ψήφιση ως προς τα άτομα και να καταργηθεί προηγουμένως ο νόμος Παππά. «Δεν μπορώ να συναινέσω υπό αυτές τις συνθήκες», είπε ο βουλευτής.

Ο Μάκης Μπαλαούρας

Το ΣτΕ παρακολουθούσε επί 27 χρόνια αυτήν την αεροπειρατεία και είπε ότι η κατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι απαράδεκτη και αντισυνταγματική, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας.

«Η ΝΔ κατέθεσε μια πρόταση η οποία ουσιαστικά μιλάει για μια μη διαγωνιστική διαδικασία. Δηλαδή τι θα κάνει το κράτος, θα δίνει τις άδειες με ένα ευτελές τίμημα; Θα βάλει προϋποθέσεις και υποχρεώσεις για τους εργαζόμενους;», είπε ο κ. Μπαλαούρας και απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ ρώτησε: «Δηλαδή πείτε ευθέως τι θέλετε; Να επιστρέψει το κράτος τα λεφτά στους καναλάρχες;».

Ο Σπύρος Δανέλλης

«Λυπάμαι που η κυβέρνηση έχασε μια ιστορική ευκαιρία να πιστωθεί την ανασύνταξη και ρύθμιση ενός κρίσιμου πεδίου και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής. Επέλεξε αντί για τις συνταγματικές επιταγές, το νόμο Παππά, τον απερίγραπτο διαγωνισμό και τα όσα ακολούθησαν την απόφαση του ΣτΕ», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και πρόσθεσε ότι η σημερινή τροπολογία της κυβέρνησης, δεν έχει την ευψυχία της κατάργησης της αρχικής διάταξης Παππά.

Είπε ακόμη, ότι ο προταθείς για πρόεδρος του ΕΣΡ δεν βρίσκει σύμφωνο το Ποτάμι και έκανε έκκληση να μην προχωρήσει η διάσκεψη σε ψήφιση αυτής της πρότασης, ώστε να υπάρξει μια πρόταση που θα καλύπτει τα εχέγγυα μιας απόφασης που ο συνταγματικός νομοθέτης επιτάσσει.

Θανάσης Παπαχριστόπουλος

«Το ΣτΕ είχε πάρει το 2011 απόφαση, ότι όλο το τοπίο είναι αντισυνταγματικό, και ακολούθησε η απόφαση για την υποχρέωση είσπραξης τελών συχνοτήτων. Ο περίφημος διαγωνισμός για την DIGEA δεν έγινε από το ΕΣΡ», είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τόνισε ότι το ΕΣΡ ήταν ανύπαρκτο, σημειώνοντας ότι είχε φτάσει μέχρι του σημείου να έχει σχεδόν ισόβιο πρόεδρο.
Ανέφερε επίσης ότι «δεν είναι ο νόμος Παππά, αλλά ένας νόμος που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία».

Για τον Βύρωνα Πολύδωρα είπε ότι είναι αδέκαστος και ποτέ δεν είχε σχέση με οτιδήποτε απαξίωσε το πολιτικό προσωπικό, εδώ και χρόνια.

Νικήτας Κακλαμάνης

«Περίμενα ότι η κυβέρνηση θα άρπαζε την ευκαιρία και θα έφερνε σήμερα μια γενναία τροπολογία, θα την ψηφίζαμε όλοι, και μετά με τη γνωστή διαδικασία θα ερχόμασταν στο γραφείο σας κύριε πρόεδρε να βρούμε την κοινή συνισταμένη στα πρόσωπα για το ΕΣΡ»,είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής. «Αντί αυτών, η κυβέρνηση έφερε μια άτολμη τροπολογία, μια τροπολογία σαν να θέλει ο κ. Παππάς να περιορίσει τις πολιτικές απώλειες διότι είχε επάνω του το θέμα» συμπλήρωσε.

«Είμαι φίλος και έχω κοινούς αγώνες με τον Β. Πολύδωρα. Αλλά αυτά τα δύο δεν θα με έκαναν να αποστώ από την συντεταγμένη θέση του κόμματος μου. Πρέπει όμως να πω, ότι βλέποντας τον Β. Πολύδωρα στην ΕΡΤ, μου έδωσε την εικόνα ότι δεν τον ενδιέφερε η θέση για το ΕΣΡ, αλλά η θέση της κυρίας Γεροβασίλη στον επόμενο ανασχηματισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νικήτας Κακλαμάνης.

«Πολιτικά καταχρηστική» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά και στάση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος. «Τίποτα δεν μας εμποδίζει σήμερα να προχωρήσουμε σε απόφαση για το ΕΣΡ. Οι αναφορές στα πρόσωπα είναι ρητορικές, διότι ακόμη και αν δεν υπήρχαν αυτά τα πρόσωπα σήμερα, πάλι δεν θα καταλήγαμε σε απόφαση», ανέφερε.

Για τον Β. Πολύδωρα είπε, ότι παρότι είναι αντίθετος πολιτικά μαζί του, είναι ένας άνθρωπος έντιμος με μακρά θητεία στο δημόσιο βίο.

img_82801477929368

Γιάννης Τραγάκης

«Η ΝΔ δεν κατέθεσε νομοθετική πρωτοβουλία αν και θα μπορούσε», είπε ο Γιάννης Τραγάκης και πρόσθεσε: «Εμείς μεταφέραμε όλες τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ όπως ορίζει το Σύνταγμα. Η κυβέρνηση μας κατηγόρησε ότι δεν κάνουμε διαγωνισμό. Εμείς είπαμε ότι είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε που συμπίπτουμε και που διαφωνούμε για να βρούμε μια καλή συμφωνία που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές και θα ζητάει εκλογές, όχι για το ΕΣΡ αλλά διότι πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση περισσότερο κακό παρά καλό κάνει στον τόπο», δήλωσε ο κ. Τραγάκης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria