Χωρίς ελάφρυνση-βιωσιμότητα του χρέους το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο Πρόγραμμα - OlaDeka

Χωρίς ελάφρυνση-βιωσιμότητα του χρέους το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο Πρόγραμμα

ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ BLOOMBERG

Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ομιλεί κανείς πλην της Γενικής Διευθύντριας και των στελεχών του, τονίστηκε χθες μετά την κυκλοφορία πληροφοριών ότι το Ταμείο δεν θα λάβει μέρος στο Ελληνικό Πρόγραμμα πριν από τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών.

Ελληνικές ιστοσελίδες δημοσίευσαν δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος σύμφωνα με το Πρακτορείο Bloomberg, τόνισε ότι το ΔΝΤ «μπορεί να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις γερμανικές εκλογές». Ως γνωστόν η εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο ίδιος αξιωματούχος, φέρεται να  χαρακτήρισε ως «απίθανο» το ενδεχόμενο να συμμετάσχει φέτος το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα και τη δήλωση του Ευρωπαίου αξιωματούχου.
Πηγές εκτός Ταμείου τόνισαν τα εξής:

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος ΔΕΝ είναι βιώσιμο.
Με βάση αυτή τη θέση, το Ταμείο πιστεύει ότι οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να αποδεχθούν γενναία ελάφρυνση του χρέους.

Σε ανύποπτο χρόνο στελέχη του ΔΝΤ ενημέρωσαν όλους τους ενδιαφερομένους ότι η συμμετοχή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα εξαρτάται από τη βιωσιμότητα του χρέους.

Εάν οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας απορρίψουν το αίτημα του Ταμείου, δεν πρέπει να θεωρηθεί έκπληξή η αποχώρησή του από την Ελλάδα. Αντίθετα είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο, καθώς χωρίς ελάφρυνση χρέους αρνείται να συμμετέχει χρηματοδοτικά.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει στα ενδιαφερόμενα μέρη ότι δεν επιθυμεί λύση του θέματος του ελληνικού χρέους πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οπότε, από τη στιγμή που το Ταμείο και οι δανειστές έχουν οχυρωθεί στις θέσεις τους δεν υπάρχει περίπτωση συμφωνίας.

Πηγές της Ουάσιγκτον που έχουν γνώση των συζητηθέντων αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ «τα έχουν» με τους Ευρωπαίους, που παραμένουν αδιάλλακτοι για το θέμα του χρέους και επίσης κατακρίνουν την Αθήνα διότι δεν έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έδωσε υποσχέσεις και δεν τις τήρησε.

Οι αξιωματούχοι του Ταμείου που ασχολούνται με την Ελλάδα, θα ολοκληρώσουν την έκθεση βιωσιμότητας ως το τέλος του έτους, όπως δήλωσε  επίσημα και δημόσια ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις. Με τα σημερινά δεδομένα η έκθεση αυτή δεν θα είναι θετική για την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι οι δανειστές της χώρας μας πρέπει να ετοιμαστούν για να αναλάβουν τις ευθύνες που θα προκύψουν από την επιβεβαίωση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Μιχάλης Ιγνατίου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria