Τσίπρας: Διεκδικούμε άμεσα όσα προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές - OlaDeka

Τσίπρας: Διεκδικούμε άμεσα όσα προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές

«ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εξαπέλυσε από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ενώ παράλληλα διεμήνυσε στους δανειστές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Τέλος, έβαλε φρένο στα σενάρια περί ανασχηματισμού λέγοντας χαρακτηριστικά «κάθε πράγμα στον καιρό του».

Οι τρεις μέρες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν την δέσμευσή μας τόσο στον στρατηγικό μας ορίζοντα στην υπόθεση του ριζοσπαστικού μετασχηματισμού όσο και την άμεση στρατηγική μας που αφορά στην προσπάθεια μας να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, συνοψίζοντας τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο Τάε Κβο Ντο, που αποτέλεσε «τόπο γόνιμου διαλόγου».

Πρόσθεσε ότι το μήνυμα που προκύπτει από το Συνέδριο είναι ότι θα υπηρετήσουμε το σχέδιο μας και τις επιλογές μας με αποφασιστικότητα. Για να μην επιτρέψουμε την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος που αν γύριζε, θα γύριζε για να πάρει εκδίκηση. Που αν ερχόταν ξανά, θα ερχόταν ιστορικά δικαιωμένο. Και αυτή θα ήταν η στρατηγική ήττα».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το κόμμα και παράλληλα έστειλε μηνύματα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για το πώς θα κινηθεί σε όλα αυτά τα μέτωπα που από επιλογή της έχει ανοίξει τώρα και ταυτόχρονα, όπως τόνισε.

Είπε ότι τρεις δύσκολοι μήνες βρίσκονται μπροστά -αλλά ξέρουμε από τα δύσκολα, ότι υπάρχει σχέδιο για να βγούμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία και πως ο λαός θα κρίνει τα πεπραγμένα της τετραερτίας της κυβέρνησης το 2019 συγκρίνοντας με την «πενταετία της καταστροφής 2010-2015».

 
Τσίπρας: Διεκδικούμε άμεσα όσα προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές

 

«Είμαστε βαθιά συνειδητοποιημένοι όλοι και όλες, δεν πετάμε στα σύννεφα γιατί γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τους περιορισμούς. Αλλά δεν είμαστε απαισιόδοξοι», «είμαστε αποφασισμένοι και πιο έτοιμοι από ποτέ, να αντιμετωπίσουμε και τις μεγαλύτερες δυσκολίες», σημείωσε.

Ανοίξαμε τα μέτωπα σε εσωτερικό και εξωτερικό
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η παρούσα συγκυρία αποτελεί ίσως την πιο δύσκολη καμπή και πως ο «πόλεμος» μαίνεται διότι γνωρίζουν όλοι εντός κι εκτός ότι σε λίγο θα αρχίσει να χαράζει στην ελληνική οικονομία και στην ελληνικη κοινωνία. «Λίγο πριν χαράξει είναι το πιο βαθύ σκοτάδι» είπε, για να τονίσει ότι «εμείς που συνειδητά πήραμε δύσκολες αποφάσεις έχουμε τώρα μόνο μια επιλογή: να δουλέψουμε σκηρά και αποφασιστικά και με σχέδιο, για να βγάλουμε την πατρίδα μας απο την επιτροπεία και τον φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους, της ύφεσης και της λιτότητας».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε όλα τα μέτωπα ανοικτά και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, από επιλογή, «για να μη γίνουμε ποτέ εμείς διαχειριστές της μιζέριας αλλά για να δημιουργήσουμε τις πρϋποθέσεις για ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου με την κοινωνία όρθια, δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή, αναδιανομή.

Διευθέτηση του χρέους άμεσα

 
Τσίπρας: Διεκδικούμε άμεσα όσα προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές

 

Ανοίξαμε τα μέτωπα στο εσωτερικό, είπε, «για να μη γίνουμε κι εμείς κομπάρσοι και μαριονέτες της εγχώριας ολιγαρχίας και διαπλοκής όπως όλες οι προηγούμενες κυεβρνήσεις. Στο εξωτερικό γιατί είναι κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις, για να φτάσουμε μια ώρα αρχύτερα στην κρίσιμη συζήτηση για τα μέτρα, για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να αρκεστεί σε αυτό που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Κι εμείς θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο», «να λέμε στον λαό κι εμείς σαξές στόρι, δεν χρειάζεται λύση για το χρέος». «Εμείς όμως δεν θέλουμε αυτό, θέλουμε η οικονομία να εχει τη δυνατότητα να απογειωθεί, σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κι αυτή να τη μοιράσουμε με δικαιοσύνη, να κλείσουμε κοινωνικές πληγές που άνοιξαν τα 5 χρόνια της καταστροφής».

Σημείωσε ότι όπως τηρεί η Ελλάδα τη συμφωνία το ίδιο περιμένει κι από τους εταίρους, τονίζοντας ότι οι ολιγωρίες και οι μεταθέσεις «δεν θα γίνουν αποδεκτές». «Διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει», επισημαίνοντας ότι σε αυτή τη διαρκή μάχη έχουμε καταφέρει συμμαχίες και πως αυτοί που προβαίνουν στις ολιγωρίες είναι αυτοί που έχουν αρχίσει τώρα να νιώθουν μόνοι. Τόνισε ότι όλοι στην Ευρώπη, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους πρέπει να επιλυθεί, όχι μόνο επειδή προβλέπεται από τη συμφωνία, αλλά επειδή είναι προς το συμφέρον της ίδιας της ΕΕ μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα και σε κρίσιμες εξελίξεις με τα δημοψηφίσματα, δεδομένης και της απειλής που προκύπτει από τη σημαντική αυξηση της Ακροδεξιάς.

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η επίλυση του χρέους θα δώσει προοπτική στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία και πως «ο χρόνος επίλυσης ενός προβλήματος είναι εξίσου πολύτιμος με τη λύση που θα βρεις». Απαντώντας στην «καλοπροαίρετη» κριτική περι βιασύνης, δεδομένων και των γερμανικών εκλογών, τόνισε ότι ο χρόνος επίλυσης του προβλήματος είναι κι αυτός μέρος της στρατηγικής, διότι, όπως είπε παραπέμποντας στο προσφυγικό και την οικονομική κρίση, «η τακτική της διαρκούς μετάθεσης έχει αποδεδειγμένα οδηγήσει σε αποτυχίες και τώρα διακινδυνεύει να οδηγήσει σε τραγωδία όλη την Ευρώπη».

«Πρέπει να υπηρετήσουμε και να πιστέψουμε όλοι το σχέδιο»

 
Τσίπρας: Διεκδικούμε άμεσα όσα προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι παρά τις εύλογες κριτικές, αμφιβολίες, αγωνίες, «για να υπηρετήσουμε σωστά το σχέδιο πρέπει πάνω απ’ όλα να το πιστέψουμε, όλοι μας». Σημείωσε ότι στην πολιτική και τη ζωή παίρνεις ρίσκα, η απόφαση είναι πάντα μια βουτιά στην άβυσσο της αβεβαιότητας, για να υπογραμμίσει ότι «όποιος ψάχνει για εγγυήσεις, ας περιμένει να αναλάβει όταν θα έρθουν τα εύκολα, εμείς είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε στα δύσκολα και θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα. Για τον λαό μας, την αριστερά, τους εαυτούς μας».

«Αν επιχειρήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ, αναλαμβάνουν πλήρως μια τεράστια πολιτική ευθύνη»

«Το ίδιο ισχύει και για τις μάχες στο εσωτερικό», είπε και αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε ότι ζούμε μια παρατεταμένη περίοδο ενός «ολοκληρωτικού πολέμου παραπληροφόρησης, μια μεταμοντέρνα μορφή μιντιακού πραξικοπήματος», μιλώντας για προσπάθεια εκ μέρους καναλαρχών και κομμάτων της αντιπολίτευσης να προστατεύσουν συμφέροντα και να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση.

«Όσο εντείνουν τον πόλεμο λάσπης, παραπληροφόρησης, τόσο μας πεισμώνουν, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε», «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», «ο νόμος θα εφαρμοστεί σε αυτή τη χώρα, για όλους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, και θα καταλάβουν οτι οι μέρες της αφθονίας τους και της ασυδοσίας τους είναι παρελθόν. Στο εξής ολιγάρχες και καναλάρχες θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι άλλοι πολίτες. Κανένα χατίρι».

 
Τσίπρας: Διεκδικούμε άμεσα όσα προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές

 

Έστειλε μήνυμα ότι οι πολιτικές πιέσεις και οι πιέσεις της οικονομικής ελίτ προς τους δικαστές πρέπει να τελειώνουν εδώ» και ζήτησε «να αφεθούν οι δικαστές να κάνουν την δουλειά τους». «Και να ξέρουν» τόνισε «όσοι το επιχειρούν ότι ούτε η δικαστική ούτε και η εκτελεστική εξουσία θα επιτρέψουν τη θεσμική εκτροπή γιατί τα παιχνίδια με του θεσμούς δεν αρμόζουν στη δημοκρατία και είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία και τους θεσμούς».

Κάλεσε από το βήμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσουν αυτή τη φορά θετικά συμβάλλοντας εποικοδομητικά στη νέα προσπάθεια από τον πρόεδρο της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα για συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε να υπάρξει η μετάβαση στη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα. Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ότι πρέπει να ξέρει πως αν και τώρα επιχειρήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ αναλαμβάνουν πλήρως μια τεράστια πολιτική ευθύνη. «Και να γνωρίζουν οτι η δημοκρατία δεν μπλοκάρεται, οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν» υπογράμμισε.

Το προσφυγικό
Ο πρωθυπουργός είπε ότι ταυτόχρονα με όλα η χώρα έχει να διαχειριστεί ζητήματα που αφορούν μια εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας.

«Συνεχίζουμε να σηκώνουμε μεγάλο βάρος κι είμαι βέβαιος οτι θα βρούμε λύσεις» είπε για το προσφυγικό και επισήμανε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αν και ελλειμματική και δύσκολη, πρέπει να την υπεραπιστούμε γιατι είναι αναγκαία, γιατί μετά από αυτήν μειώθηκαν δραστικά και μηδενίστηκαν οι θάνατοι στο Αιγαίο. Επισήμανε το ρίσκο που πήρε, επέλεξε όμως την πολιτική της συνεννόησης πηγαίνοντας τρεις φορές στην Τουρκία, γιατί «μόνο μέσα από τον διάλογο ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις μπορούν να βρεθούν λύσεις προς όφελος των δυο λαών». «Όλα τα αλλά ειναι κορώνες που μπορει να οδηγήσουν σε τραγικά αδιέξοδα».

 
Τσίπρας: Διεκδικούμε άμεσα όσα προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές

 

Το Κυπριακό
Αναφορικά με το Κυπριακό, σημείωσε ότι στηρίζουμε αταλάντευτα τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης και τις συνομιλίες ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Σημείωσε πως «όταν ζητάμε δίκαιη λύση του Κυπριακού, δεν θέλουμε λύση για τη λύση, θελουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη», για να υπογραμμίσει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής των τουρκικών στρατευμάτων, πρόβλημα παραβίασης των αρχών του διεθνους δικαίου». «Πασχίζουμε για λύση, αλλά λύση με παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί δεν είναι λύση κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι».

«Να ρίξουμε το βάρος στο κόμμα για να κερδίσουμε τις μάχες»

«Κερδίζουμε μάχες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος σε περιπτώσεις εσωτερικών μετώπων που κέρδισε η κυβέρνηση, «αλλά ο πόλεμος είναι μπροστά μας. Για να τον κερδίσουμε χρειζόμαστε ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό, δεμένο με την κοινωνία, τους αγώνες και τις προσδοκίες της».

Επισήμανε ότι είναι κοινή πεποίθηση πως το κόμμα πρέπει να το φροντίσουμε, να το ενισχύσουμε, να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες, να ρίξουμε το βάρος στη νέα γενιά και τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Επικέντρωσε στην ανοικοδόμηση της οργάνωσης νεολαίας και σε ένα σοβαρό σχέδιο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019.

 
Τσίπρας: Διεκδικούμε άμεσα όσα προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές

 

Τόνισε ότι θα δοθούν μάχες στη Βουλή, στη διαπραγμάτευση, στους κοινωνικούς αγώνες, στο πεδίο της καθημερινότητας και ότι «αν δεν ρίξουμε το βάρος στο κόμμα, δεν θα τις κερδίσουμε». Υποστήριξε επίσης ότι «ναι, είναι δυνατόν να υπάρξει ένα κόμμα μαζικό και ανοικτό στην κοινωνία και παράλληλα να είναι ριζοσπαστικό και αριστερό, φέρνοντας ως παράδειγμα το φαινόμενο Κόρμπιν. Ας επιχειρήσουμε να συσπειρώσουμε στις τάξεις μας όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, είπε και σημείωσε ότι για να γίνουν όλα αυτά χρειαζόμαστε περισσότερη συλλογικότητα, συντροφικότητα, αλληλεγγύη και λιγότερη αυτάρκεια και βεβαιότητες, περισσότερη διάθεση προσφορά και ίσως και λιγότερες φιλοδοξίες, δεν βλάπτει».

Στο Συνέδριο με τους νεολαίους
Ο Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησε από νωρίς το απόγευμα τις ομιλίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος από τις κερκίδες του Ταε Κβον Ντο, ενώ είχε και χαλαρή κουβέντα με μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας πλησίασε στο σημείο, στις εξέδρες, όπου κάθονται οι Νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ και κάθισε μαζί τους στα σκαλιά, όπου αρχικά είχε συζήτηση με τον Γραμματεά της Νεολαίας Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο, με την παρέα λίγο αργότερα να διευρύνεται και με άλλα μέλη της νεολαίας.

«Πρώτα θα ανασχηματίσουμε το κόμμα και μετά την κυβέρνηση»
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια σύντομης συνομιλίας που είχε με δημοσιογράφους, και σε ερώτηση αν βλέπει κλίμα συναίνεσης από την αντιπολίτευση στο θέμα ανασυγκρότησης του ΕΣΡ, ο Αλ. Τσίπρας διαπίστωσε αντιφάσεις στις τάξεις της, συγκεκριμένα «οι μισοί θέλουν και οι μισοί όχι».

Στο εύλογο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν θα γίνουν αιφνιδιασμοί, πρώτα θα «ανασχηματίσουμε» το κόμμα και μετά την κυβέρνηση».

Και κατέληξε: «Μην βιάζεστε, κάθε πράγμα στον καιρό του».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria