Πρεμιέρα διανομής πετρελαίου θέρμανσης σε 15 ημέρες - OlaDeka

Πρεμιέρα διανομής πετρελαίου θέρμανσης σε 15 ημέρες

Τι επιβάρυνση θα έχουν οι οικογένειες

petrelaio

Η διαθέση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά σε 15 μέρες και σύμφωνα με τα έως τώρα ανακοινωθέντα από το μέτωπο Οικονομικών της κυβέρνησης,

η επιβάρυνση -λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης- θα φτάσει τουλάχιστον στα 5-6 λεπτά το λίτρο, ποσό που για μια τετραμελή οικογένεια με ετήσια κατανάλωση τουλάχιστον ενός τόνου, μεταφράζεται σε 72 ευρώ επιπλέον κόστους.

Για το θέμα της λιανικής τιμής, οι αναλυτές περιμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθεί η διεθνής τιμή, κατά την ημέρα πρεμιέρας. Ανάλογα με το πού θα κινηθεί η διεθνής τιμή, θα διαμορφωθεί και η εγχώρια. Στο μεταξύ, για εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές υπάρχει και μια δεύτερη σοβαρή εκκρεμότητα. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμη την απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες διάθεσης του επιδόματος θέρμανσης. Χωρίς την απόφαση, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα δεν μπορεί να ξεκινήσει, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να γνωρίζουν αν θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια με πέρυσι ή αν θα υπάρξουν αλλαγές. Στην καλύτερη περίπτωση για τους καταναλωτές, θα δοθεί και φέτος το «κουτσουρεμένο» κατά 50% επίδομα που δόθηκε και πέρυσι.

Εφόσον το επίδομα ισχύσει, τότε το τελικό κόστος για τους δικαιούχους, θα διαμορφώνεται περίπου στα 60-65 λεπτά ανά λίτρο (σσ το επίδομα διαμορφώθηκε πέρυσι στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο ενώ το τελικό ύψος εξαρτιόταν και από την περιοχή της κατοικίας).

Μετά το περσινό «ψαλίδισμα» στο επίδομα θέρμανσης, τα κριτήρια χορήγησής του έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

Για τον άγαμο, το εισοδηματικό κριτήριο έχει περιοριστεί στις 12.000 ευρώ

Για τον παντρεμένο έχει πέσει στις 20.000 ευρώ

Για τον παντρεμένο με ένα παιδί, στις 22.000 ευρώ

Για τον παντρεμένο με δύο παιδιά, στις 24.000 ευρώ

Για τον παντρεμένο με τρία παιδιά στις 26.000 ευρώ

Το περιουσιακό κριτήριο, ανέρχεται πλέον στις 100.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο.

Τις ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο είναι δεδομένο ότι θα πωλείται ακριβότερα σε σχέση με το κλείσιμο της περυσινής χρονιάς θέλουν να εκμεταλλευτούν οι εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου καθώς, αντίθετα με το πετρέλαιο θέρμανσης, στο φυσικό αέριο υπήρξε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria