Ο ανασχηματισμός... κατευνάζει τα πνεύματα - OlaDeka

Ο ανασχηματισμός… κατευνάζει τα πνεύματα

Ο Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΗΡΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Βαλβίδα αποσυμπίεσης της ενδοκυβερνητικής έντασης, που έχει δημιουργηθεί μετά και τις πρόσφατες κομματικές εκλογικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου, που βρίσκεται σε τροχιά προετοιμασίας του ανασχηματισμού.

Το πρώτο βήμα έγινε χθες το απόγευμα με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Πάνου Σκουρλέτη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό – λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε Συνέδριο για την Ενέργεια επέμεινε στις θέσεις του τροφοδοτώντας τα σενάρια για σύγκρουση… διαρκείας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Βέβαια μετά το τετ α τετ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σκουρλέτης προέβη σε δήλωση με την οποία έκανε πασιφανώς προσπάθεια να ρίξει τους τόνους και να αποδώσει την «εικόνα» της κόντρας σε «ανακρίβειες και κατασκευασμένες διαρροές από αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης που επιθυμούν να δημιουργήσουν εικόνα κρίσης».

Μάλιστα ο υπουργός επεδίωξε με τη δήλωσή του να αναδείξει την ανάγκη συλλογικότητας και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης λέγοντας: «Είμαι απόλυτα πεισμένος πως αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει τη δράση μας είναι η συλλογικότητα, το ηθικό πλεονέκτημα και ο επαγγελματισμός με την έννοια της τεκμηριωμένης ανάλυσης της πραγματικότητας και της κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων».

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των κ. Τσίπρα – Σκουρλέτη έγιναν βήματα που οδηγούν στο πεδίο της ανακωχής – όμως οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ο πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά «ενέδωσε» στη συζήτηση που αφορά στον επικείμενο ανασχηματισμό με αφορμή προηγούμενες επισημάνσεις του υπουργού Περιβάλλοντος σε δημοσιογράφους ότι τον ενδιαφέρει η συνέχεια της προσπάθειας στον τομέα της Ενέργειας.

«Kαυτά μέτωπα»

Χθες και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας είπε «ναι» στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά «όχι» με όρους αποικίας
Χθες και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας είπε «ναι» στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά «όχι» με όρους αποικίας

 

Το θέμα είναι ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η Ενέργεια αποτελούν τα δύο «καυτά μέτωπα» αυτής και της επόμενης περιόδου, καθώς δεν είναι μόνο ο Πάνος Σκουρλέτης που με τεκμηριωμένη άποψη διαφοροποιείται σε σχέση με τις προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ, τη στιγμή μάλιστα που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο πλέον κρίσιμο σημείο. Χθες για παράδειγμα τη σκυτάλη των προειδοποιητικών βολών πήρε και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος είπε «ναι» στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν με όρους αποικίας.

Να σημειωθεί ότι οι κ. Σκουρλέτης και Δρίτσας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν ήταν στην προεδρική πρόταση και όταν προτάθηκαν από άλλα στελέχη για το Πολιτικό Συμβούλιο απάντησαν αρνητικά. Μία ημέρα μετά, την περασμένη Δευτέρα η τάση των «53+» με κείμενο στην επίσημη ιστοσελίδα τους τάχθηκαν σαφέστατα υπέρ του Πάνου Σκουρλέτη για την πολιτική που ακολουθεί σχετικά με τη ΔΕΗ και όχι μόνο ως πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Το γεγονός ότι άτυπος επικεφαλής των «53+» είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχει την μπαγκέτα του συντονισμού του οικονομικού επιτελείου για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους θολώνει τη γενικότερη εικόνα των κυβερνητικών διαδρομών.

Κάποια κυβερνητικά στελέχη στην προσπάθειά τους να χαμηλώσουν τους τόνους υπενθυμίζουν την «κοινή κουλτούρα όλων όσοι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ» – φράση που χρησιμοποίησε και ο κ. Σκουρλέτης για να χαρακτηρίσει βασικό όπλο τον διάλογο στο εσωτερικό του κόμματος.

Την ώρα που αποχωρούσε από το Μαξίμου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέβαιναν τις σκάλες ένα ένα τα στελέχη του νέου Πολιτικού Συμβουλίου (ΠΣ) και ο γραμματέας του κόμματος, Παναγιώτης Ρήγας. Ηταν η πρώτη συνεδρίαση του 11μελούς οργάνου, που αποτελείται από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τους κ. Νίκο Παππά, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Νίκο Φίλη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιάννη Μπαλάφα και τις κυρίες Ράνια Σβίγκου, Ρένα Δούρου και Φωτεινή Βάκη.

Πλήρης ενημέρωση
Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση (η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη δεν εκλέχτηκε στο ΠΣ αλλά συμμετέχει λόγω της αρμοδιότητάς της) ζήτησε πλήρη ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για τα δύσκολα μονοπάτια της αξιολόγησης καθώς και τις απόψεις των στελεχών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επικράτησε η αίσθηση πως προς το παρόν δεν παρουσιάζονται περαιτέρω και μη αναμενόμενες δυσκολίες (π.χ. στα εργασιακά) αλλά ότι υπάρχουν βασικές παράμετροι που επηρεάζουν και μεταβάλλουν το κλίμα και το χρονοδιάγραμμα. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν και για το ενδεχόμενο να υπάρξει σήμερα απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες και για τη στάση της κυβέρνησης αναλόγως του σεναρίου που θα επικρατήσει.

Οσον αφορά στον επικείμενο ανασχηματισμό και στους λόγους που τον φρενάρουν, έγκυρες κυβερνητικές πηγές λένε ότι το Μαξίμου αναμένει αφενός την απόφαση του ΣτΕ και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και αφετέρου την αποχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών, που θα γίνει εκτός απροόπτου αύριο.

Κι αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να έχει καθαρή εικόνα επί όλων των κορυφαίων ζητημάτων για να προχωρήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα στον δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης που όπως έγραψε το «Εθνος της Κυριακής» θα συμπεριλαμβάνει «καμικάζι» υπουργούς που θα προχωρήσουν με γνώση και ταχύτητα στο φινάλε της αξιολόγησης φέρνοντας την κυβέρνηση πιο κοντά στον στόχο της απομείωσης του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης…

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria