Καστοριά - Με λαμπρότητα οι επετειακές εκδηλώσεις προς τον εθνομάρτυρα Παύλο Μελά - OlaDeka

Καστοριά – Με λαμπρότητα οι επετειακές εκδηλώσεις προς τον εθνομάρτυρα Παύλο Μελά

Με λαμπρότητα οι επετειακές εκδηλώσεις προς τον εθνομάρτυρα Παύλο Μελά

Mε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 14 Οκτώβρη οι επετειακές  εκδηλώσεις για την ημέρα εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα στο χωριό Μελά, εκεί όπου πριν από 112  χρόνια  έπεσε ηρωικά μαχόμενος ο εθνομάρτυρας Παύλος Μελάς.

Το πρωί τελέστηκε  αρχιερατική θεία λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Σεραφείμ στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου, του οικισμού Μελάς. Ακολούθησε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του Ήρωα και των θυσιασθέντων μαρτύρων κατά του Μακεδονικού Αγώνα και μνεία από τον Σεβασμιώτατο προς  το Παλικάρι της Μακεδονίας,  ο οποίος, όπως ο ίδιος μαρτυρεί σε γράμματά του, πίστευε   στο Θεό και ζούσε μυστηριακά.

Έπειτα, στην προτομή του Παύλου Μελά  έγινε  επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία για τον εορτασμό της ημέρας από τον Διευθυντή του Γυμνασίου Μαυροχωρίου και   Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου «Η ΟΡΕΣΤΙΣ» Άργους Ορεστικού, κ. Κωνσταντίνο Αδάμ. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των πολιτικών, στρατιωτικών και λοιπών αρχών, μακεδονικών σωματείων και μαθητών, με τμήμα του στρατού να αποδίδει τις δέουσες τιμές, ενώ απόγονοι Μακεδονομάχοι ντυμένοι με την παραδοσιακή στολή βρισκόταν παρατεταγμένοι πλάι της προτομής του ηρώου.

Οι  επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την Ωδή στον Ήρωα από την Πολυφωνική Χορωδία Ενηλίκων «Καστοριανή Συμφωνία», περιήγηση στο σπίτι όπου στις 13 Οκτώβρη 1904 εφονεύθη ο Παύλος Μελάς καθώς καθώς και στο κενοτάφιο, όπου αρχικώς ετάφη μυστικά ο ήρωας.

DSCF4436

DSCF4444

DSCF4445

DSCF4447

DSCF4462

DSCF4470

DSCF4475

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria