ΕΕ: Η TTIP δεν είναι νεκρή, αλλά δεν είναι ακόμη συμφωνία - OlaDeka

ΕΕ: Η TTIP δεν είναι νεκρή, αλλά δεν είναι ακόμη συμφωνία

Η πολυσυζητημένη εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν είναι «νεκρή» και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση η οποία θα αναδειχθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου, δήλωσε το Σάββατο η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρεμ.

Μια παρόμοια συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά θα υπογραφεί τελικά σήμερα, αφού ξεπεράστηκε η αντίσταση που πρόβαλαν τοπικές κυβερνήσεις του Βελγίουτην τελευταία στιγμή, έπειτα από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων.

Ο Πολ Μανιέτ, ο πρωθυπουργός της Βαλονίας, ο οποίος πρωτοστάτησε στην αντίσταση εναντίον της συμφωνίας με τον Καναδά, είπε μιλώντας στην τοπική Βουλή του προχθές Παρασκευή ότι με τις παραχωρήσεις που μπόρεσε να εξασφαλίσει, η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) είναι «νεκρή και θαμμένη».

Η Μάλστρεμ αντέτεινε πως διαφωνεί με αυτή την εκτίμηση και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Η TTIP δεν είναι νεκρή, αλλά δεν είναι ακόμη συμφωνία», είπε στους δημοσιογράφους έπειτα από μια τελετή στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη το βελγικό συμπλήρωμα στη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (ΣΟΕΣ) με τον Καναδά.

«Οι εκλογές στις ΗΠΑ φυσικά θα οδηγήσουν σε παύση των διαπραγματεύσεων και θα τις ξαναρχίσουμε κατόπιν με τη νέα κυβέρνηση», διαβεβαίωσε η ίδια.

Τόσο η TTIP όσο και η ΣΟΕΣ πυροδότησαν αντιδράσεις και διαδηλώσεις συνδικάτωνκαι οργανώσεων διαμαρτυρίας, που καταγγέλλουν ότι οι συμφωνίες αυτές θα επιδεινώσουν την κατάσταση στην αγορά εργασίας, όσον αφορά το περιβάλλον και τους κανόνες δημόσιας υγείας, ενώ θα επιτρέψουν σε μεγάλες επιχειρήσεις να θέτουν υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη.

Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες είχαν δεσμευθεί να υπογραφεί η TTIP πριν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, αλλά και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν πλέον ότι αυτό είναι ανέφικτο.

Αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν καλέσει οι συνομιλίες να τερματιστούν και να αρχίσουν καινούργιες με περισσότερη διαφάνεια και σαφέστερους στόχους.

Για τη Μάλστρεμ, τα μαθήματα που αντλήθηκαν από τις διαπραγματεύσεις για τη ΣΟΕΣ θα βοηθήσουν στη διαδικασία για την σύναψη της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

«Ορισμένες από τις εμπειρίες και τις διαδικασίες που δοκιμάσαμε στις διαπραγματεύσεις για τη ΣΟΕΣ θα αντανακλαστούν στις προσπάθειές μας για την TTIP», έκρινε η επίτροπος.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria