Kατασχέσεις τέλος στη μισθοδοσία των επιχειρήσεων - OlaDeka

Kατασχέσεις τέλος στη μισθοδοσία των επιχειρήσεων

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ρύθμιση-ανάσα για εταιρείες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Το ακατάσχετο θα ισχύσει επίσης για ασφαλιστικές εισφορές και ανα-γκαίες προμήθειες. Ερχεται ο νόμος για συναλλαγές υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα. Πακέτο 900 εκατ. για στήριξη των αδυνάμων

Τα κονδύλια για τις βασικές τρέχουσες υποχρεώσεις μιας επιχείρησης, όπως οι μισθοδοσίες, οι αναγκαίες προμήθειες και οι εργοδοτικές, θα εξαιρεθούν -με τη θεσμοθέτηση ειδικού τραπεζικού λογαριασμού της εταιρείας- από την κατάσχεση λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Η σχετική εξαγγελία από τον Αλέξη Τσίπρα -που αναμένεται να δώσει «φιλί ζωής» σε πολλές επιχειρήσεις- κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 81ης Διεθνούς Eκθεσης Θεσσαλονίκης προετοιμαζόταν επί μέρες σε κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ζυγίζοντας τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις και τα αιτήματα των μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων προσπάθησαν με εντολή του πρωθυπουργού να φτάσουν σε ένα ισχυρό «διά ταύτα».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μετά τις ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και θα συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις για «λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης συναλλαγών με το Δημόσιο» ώστε να περιορίζεται το εύρος των κατασχέσεων, όπως και μέτρα που θα οδηγήσουν στο να γίνονται άμεσα υποχρεωτικές κάθε είδους συναλλαγές (με POS) ώστε πελάτες και επιχειρήσεις να «ξεχάσουν» πια τη «συνταγή» του «πληρώνω με μετρητά» -κάτι που εκ των πραγμάτων ζημιώνει το κράτος λόγω της εκτεταμένης μη απόδοσης του ΦΠΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ομιλία του την οποία έγραφε συμπληρώνοντας παραγράφους μέχρι την τελευταία ώρα, ο κ. Τσίπρας είχε αποφασίσει να εντάξει αρκετά «κεφάλαια» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα αιτήματα των οποίων είχαν αποσταλεί προ μηνός στο αρμόδιο οικονομικό επιτελείο από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου.

Οι επιχειρήσεις από έναν λογαριασμό τους σε πιστωτικό ίδρυμα, τον οποίο θα έχουν δηλώσει, θα μπορούν, ακόμη κι αν έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, χωρίς τον φόβο της κατάσχεσης, να πληρώνουν μισθούς, εισφορές και άλλες οφειλές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και προμήθειες για τη λειτουργία τους.Επίσης στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Οι επιχειρήσεις από έναν λογαριασμό τους σε πιστωτικό ίδρυμα, τον οποίο θα έχουν δηλώσει, θα μπορούν, ακόμη κι αν έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, χωρίς τον φόβο της κατάσχεσης, να πληρώνουν μισθο

Ενα από τα βασικά αιτήματα λοιπόν αφορούσε στην παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα ο οποίος θα μπορεί ακόμη και με την εντολή κατάσχεσης να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (π.χ. πληρωμή μισθοδοσίας, εργοδοτικών εισφορών και άλλων οφειλών προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και προμήθειες για τη λειτουργία της).

Είναι πασιφανές ότι η εν λόγω ρύθμιση έρχεται για να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα που βρίσκουν μπροστά τους πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με άλλες πληροφορίες θα ενημερωθούν για κίνητρα προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το μεταβατικό διάστημα -εφόσον, για παράδειγμα, τεθεί σε εφαρμογή η σκέψη να υπάρξει η λοταρία για όσους πληρώνουν με κάρτα και έχουν την απόδειξη για να συμμετάσχουν προκειμένου να κερδίσουν στον σχετικό διαγωνισμό.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι ιδιαίτερο στοιχείο προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών για έναν καταστηματάρχη θα αποτελέσει το ποσοστό προμήθειας στις τράπεζες -το οικονομικό επιτελείο προσεγγίζει στους υπολογισμούς του όρους μείωσης από το περίπου 2 – 2,5% σε ποσοστό γύρω στη μονάδα.

Η εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων χρημάτων είναι ένας ακόμη στόχος της κυβέρνησης. Βάσει του σχεδιασμού θα δίνεται μια… τελευταία ευκαιρία στους άμεσα ενδιαφερόμενους να κάνουν χρήση της ρύθμισης και να δικαιολογήσουν τα αποκτηθέντα από κρυφές πηγές. Οι πληροφορίες λένε ότι ο νομοθέτης θα προβλέψει ρυθμίσεις για τον φόρο ανάλογα με τη χρονιά απόκτησης και κάποιες προσαυξήσεις οι οποίες όμως θα παραμένουν ελκυστικές για τη δήλωση από την πλευρά των κατόχων αδήλωτου χρήματος.

 
Kατασχέσεις τέλος στη μισθοδοσία των επιχειρήσεων

Κοινωνικό μέρισμα από τις τηλεοπτικές άδειες

Από το «απροσδόκητα υψηλό τίμημα» για την απόκτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κάνει πράξη τη δέσμευσή του για την παροχή στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ετσι κατέληξε με τους συνεργάτες του κατ’ αρχάς στο να «ανοίξει» η δυνατότητα για 15.000 επιπλέον παιδιά που έμειναν εκτός (από το ΕΣΠΑ) να απορροφηθούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ώστε να λειτουργήσει σε κανονικούς ρυθμούς η χρονιά αξιοποιώντας τα παραπάνω κονδύλια. Από τον ίδιο κορβανά θα αυξηθούν κατά 60.000 τα σχολικά γεύματα, κάτι που ζητούν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο.

Το πρόγραμμα «Γυρίζουμε Ελλάδα»

Ως καθοριστικής σημασίας για την επιστροφή στη χώρα χιλιάδων νέων επιστημόνων που ξενιτεύτηκαν την περίοδο της κρίσης θεωρούνται τα σχέδια για έρευνα και καινοτομία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα». Οπως προγραμμάτιζε να εξηγήσει ο πρωθυπουργός, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και την υλοποίησή του θα δημιουργηθεί ένα νέο ταμείο, όπου πέραν των προβλέψεων από το αρμόδιο υπουργείο (με την επίβλεψη του κ. Φωτάκη) θα μπορούν να συμβάλουν ενισχύοντάς το και ιδιώτες. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο με στόχο την επιστροφή πολλών από τους περίπου 300 χιλιάδες νέους, κυρίως, επιστήμονες που παραμένουν λόγω οικονομικής κρίσης σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.

Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών

Στα σκαριά είναι και η προώθηση των διαδικασιών για την πρόσληψη άμεσα και σταδιακά περίπου 10.000 για τις ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, υπολογίζεται ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα αρχίσει η ροή της διαδικασίας για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού πανελλαδικά, σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, ώστε να συμπληρωθούν τα κενά και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα λειτουργίας σε βασικές νοσοκομειακές μονάδες. Ο «οδικός χάρτης» περιγράφεται σε πρόγραμμα με ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου και της Ράνιας Αντωνοπούλου.

Πακέτο 900 εκατ. για τους αδύναμους

Ειδική μνεία από τον πρωθυπουργό κατά τη σύνταξη της ομιλίας επιχειρήθηκε για το σύνολο των προγραμμάτων, που παραπέμπει στην κοινωνική πολιτική, με την απόφαση-πρόβλεψη ώστε να υπάρξει στον προϋπολογισμό του 2017 το ποσό των 900 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον για τις παροχές αλληλεγγύης.

Η ίδια προσοχή δόθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στο να προετοιμαστεί με άρτιο τρόπο και να δημοσιοποιηθεί ο σχεδιασμός για την κατάθεση ενός μπαράζ νομοσχεδίων στη Βουλή για την κοινωνική οικονομία -το δύσκολο έργο της επεξεργασίας ανέλαβαν να συγκεντρώσουν δύο εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού, οι κ. Δ. Τζανακόπουλος και Δ. Λιάκος, που γνώριζαν από πρώτο χέρι τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας

«Από τη δέσμευση στην πράξη μέσα στη διετία» θα μπορούσε να είναι δε ένας από τους τίτλους της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιδιώκει μέσα από τον απολογισμό και την υπενθύμιση συγκεκριμένων πινάκων να αποδείξει τα όσα έχουν δρομολογηθεί ή υλοποιηθεί στο ίδιο διάστημα παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο του Νότου στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας προσανατολιζόταν στο να αναλύσει το όραμα για δίκαιη ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης.

Το σχετικό κεφάλαιο της ομιλίας του αφορά στην περιγραφή του κοινωνικού προτύπου για την αξιοπρεπή εργασία, την εκμετάλλευση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας, την πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, την επένδυση σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι κατασκευές, η νέα τεχνολογία και ο αγροτουρισμός (με ειδική αναφορά από τον πρωθυπουργό και στα προς υλοποίηση δημόσια έργα και κυρίως αυτά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα).

«Η χώρα δίνει μάχη για να ανακάμψει -και ήδη βλέπουμε τα πρώτα σημάδια- την ίδια στιγμή που το σκοτεινό παρελθόν της χώρας ενδιαφέρεται μόνο για την παλινόρθωσή του. Με προεξάρχουσα την αξιωματική αντιπολίτευση,επιχειρείται μια προσπάθεια αλλοίωσης όχι μόνο της πραγματικότητας αλλά και του πολύ πρόσφατου παρελθόντος» έλεγαν στο «Εθνος της Κυριακής» κυβερνητικά στελέχη.

Το μπρα ντε φερ με τους θεσμούς

Είναι πασιφανές ότι από την πρωθυπουργική ομιλία, όπως και από τη γενικότερη εμφάνιση του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το κεφάλαιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους εν όψει του κλειδώματος της διαδικασίας με τα προαπαιτούμενα και της δεύτερης αξιολόγησης που εκτιμάται ότι θα συμβεί μέσα στον Οκτώβρη.

Η «κόκκινη γραμμή» που θα θέσει ο πρωθυπουργός και στους Ευρωπαίους συνομιλητές του σε κάθε ευκαιρία παραπέμπει στα εργασιακά, τονίζοντας ότι πυξίδα αποτελεί για την κυβέρνησή του το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Που σημαίνει ότι θα επιμείνει στις συλλογικές συμβάσεις, στο όχι στις ομαδικές απολύσεις και σε άλλα κορυφαία ζητήματα που θα ακουστούν κατά τη διαπραγμάτευση.

Η απομείωση του χρέους, που θα δώσει εκ των πραγμάτων τη σκυτάλη στην κυβέρνηση για την ένταξη της χώρας στα της ποσοτικής χαλάρωσης, είναι το βασικό στοίχημα στο οποίο αναφέρθηκε μία ημέρα πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές για τη δρομολόγηση αποφάσεων το συντομότερο δυνατό. Ομως ο κ. Τσίπρας είχε επιλέξει πριν φτάσει στη ΔΕΘ να υπογραμμίσει με την ομιλία του την εισήγηση προς τους δανειστές για μείωση του πλεονάσματος στο 2,5% και 2% για το 2019 και το 2020 αντίστοιχα, ώστε να προσεγγίσει την εξοικονόμηση τριών δισ. ευρώ περίπου υπέρ της κοινωνικής πολιτικής.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος

Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ο «χάρτης της αναθεώρησης του Συντάγματος», η ανακοίνωση της επιτροπής που θα αναλάβει την οργάνωση της συζήτησης καθώς και το κάλεσμα στα άλλα κόμματα να συμμετάσχουν στο εγχείρημα μπορούν να αναλυθούν περαιτέρω και κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις να τεθεί επικεφαλής στην επιτροπή για το Σύνταγμα ο πρώην υπουργός και πρύτανης Μιχάλης Σταθόπουλος.

Σαφείς απαντήσεις για τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό προτίθεται να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υπενθυμίζοντας τα όσα είχε υποστηρίξει έναν χρόνο πριν για την πιθανότητα ανασχηματισμού της κυβέρνησης και υποστηρίζοντας μέχρι κεραίας τη μακρά διαδικασία για την απόκτηση των νέων τηλεοπτικών αδειών.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig @pegasus.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria