Σύντομα το “πράσινο φως” στο στρατηγικό σχέδιο του κλάδου της γούνας - Έως το τέλος του έτους η πρώτη δράση - OlaDeka

Σύντομα το “πράσινο φως” στο στρατηγικό σχέδιο του κλάδου της γούνας – Έως το τέλος του έτους η πρώτη δράση

Έλενα Αλεξιάδου

Τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να “τρέξει’ η πρώτη δράση του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου του κλάδου της γούνας, συνολικού προϋπολογισμού 34 εκατ. ευρώ και αφορά από την περιβαλλοντική διαχείριση αποβλήτων (10,6 εκατ. ευρώ) μέχρι και την ίδρυση ερευνητικού κέντρου εκτροφής γουνοφόρων ζώων (4 εκατ. ευρώ) και τη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου και ενέργειας (6,2 εκατ. ευρώ), όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, στο περιθώριο χθεσινοβραδινής σχετικής εκδήλωσης, που έγινε στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ.

Βέβαια, όπως ο ίδιος επισήμανε “το σχέδιο, που καταρτίστηκε από 11 φορείς μαζί, της ευρύτερης περιοχές, μεταξύ άλλων την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, τα πρωτοβάθμια της όργανα, τα επιμελητήρια και τα εργατοϋπαλληλικά κέντρα Καστοριάς και Κοζάνης, έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, γίνεται επεξεργασία του και στο προσεχές μέλλον θα οριστικοποιηθεί τόσο το ίδιο, όσο και οι δράσεις και τα ποσά του”.

Η πρώτη δράση του σχεδίου ύψους 1,529 εκατ. ευρώ, αφορά σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη την παροχή συμβουλευτικής σε 150 επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και 50 επιχειρήσεων του Δήμου Βοείου, την επαγγελματική κατάρτιση 500 ατόμων (300 αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων και 200 ανέργων) και την πιστοποίηση άλλων τόσων ισάριθμων.

Στο μεταξύ, από το βήμα της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης ο κ. Καρυπίδης έκανε μια ιστορική αναδρομή στον κλάδο της γούνας, επισημαίνοντας ότι τα τεχνογνωσία, ποιότητα και εξειδικευμένο προσωπικό, είναι στοιχεία που καθιστούν τη Δυτική Μακεδονία “μοναδικό παραγωγικό κέντρο στην ΕΕ”, ενώ υπογράμμισε ότι η γουνοποιοία είναι από τους ελάχιστους κλάδους έντασης εργασίας που έχουν απομείνει στην Ελλάδα, με το 85% της επεξεργασίας του προϊόντος να γίνεται με το χέρι. Υπογράμμισε δε ότι ο κλάδος της γούνας είναι εξωστρεφής και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι το 2007 οι ελληνικές εξαγωγές ανερχόταν σε 268 εκατ. ευρώ και με εξαίρεση το 2009, οπότε και η αξία τους σημείωσε κάμψη στα 180 εκατ. ευρώ “έκτοτε ακολουθείται ανοδική πορεία, με ελαφρές διακυμάνσεις”

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria