Η ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας στη ΔΕΘ - OlaDeka

Η ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας στη ΔΕΘ

Πρώτα από όλα ,  θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπ. Εξωτερικών για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να πραγματοποιηθεί η σημερινή εκδήλωση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια του έτους Ελλάδας Ρωσίας όπου τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία ,   καθώς επίσης και όλους τους συνεργάτες μου που βοήθησαν για την επιτυχή διεκπεραίωση αυτής της εκδήλωσης .

Κύριε Υπουργέ ,  Κύριε Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας  , Κύρίες &  Κύριοι  Βουλευτές , Κύριοι Δήμαρχοι Καστοριάς & Σερβίων Βελβεντού , Κυρίες & Κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι     , Επίσημοι προσκεκλημένοι ,      Κυρίες και Κύριοι,   Αγαπητοί συνάδελφοι ,

Η σημερινή εκδήλωση  αποτελεί μια ιδιαίτερα αξιέπαινη πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να αναδείξει το νέο επενδυτικό/επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στη χώρα και ειδικά στις σχέσεις μας με τη Ρωσία.

 

Οι Εξαγωγικές Επιχειρήσεις της Χώρας μας  κάνουν πράξη την αξιοποίηση του Γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στο Διεθνές Εμπόριο  και έχουν συνεισφέρει  στην Ελληνική οικονομία περισσότερα από 16,5 δις ευρώ το τελευταίο έτος.

 

Η στήριξη της Εξωστρεφούς Επιχειρηματικότητας θα πρέπει να αποτελέσει αταλάντευτη επιλογή και πυρήνα της αναπτυξιακής πολιτικής της Χώρας μας.

 

 

Παρ’όλες τις αντίξοες  συνθήκες, υπάρχει μια ζωηρή επιχειρηματική κοινότητα που παράγει Ελληνικά προϊόντα,    απασχολεί ‘Έλληνες εργαζόμενους και εξάγει Ελληνικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο,  σημειώνοντας μια ανοδική πορεία εξαγωγών που κινδυνεύει να ανατραπεί.

 

Η Δυτική Μακεδονία είναι μια από αυτές τις περιοχές.

 Η Γουνοποιία είναι ένας από αυτούς τους κλάδους.

 

Στην Καστοριά και Σιάτιστα αναπτύσσεται μια κατεξοχήν παραδοσιακή τέχνη, με μακραίωνη παράδοση και στοιχεία μοναδικά.

Η παραγωγή και το εμπόριο ενδυμάτων γούνας αποτελεί την παραδοσιακή και σημαντικότερη  οικονομική δραστηριότητα σε όλη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας,    ιδιαίτερα σε όλο το Νομό Καστοριάς και τη Σιάτιστα .

 

Το 60% των επιχειρήσεων στην Καστοριά και τη Σιάτιστα είναι γουνοποιητικές επιχειρήσεις (περίπου 3000 ).

Το προσωπικό που απασχολείται άμεσα και έμμεσα από αυτές,   υπολογίζεται σε άνω των 10.000 χιλιάδων,  το 50% περίπου δηλαδή του πληθυσμού Νομού Καστοριάς και του Δήμου Βοίου.

 

 

Οι Έλληνες Γουνοποιοί κατορθώνουν να στέκονται στη διεθνή αγορά,

παρά τα πολλά και έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

Και το κατορθώνουν αυτό με τα προϊόντα τους αλλά και με τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει προκειμένου να αναδείξουν την Ελληνική Γουνοποιία στα μήκη και στα πλάτη της Γής.

 

Η Γουνοποιία για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας,   και ειδικότερα για την Καστοριά και τη Σιάτιστα αποτελεί ισχυρό αναπτυξιακό πυλώνα.

Μια μοναδική παραδοσιακή τέχνη,   με αρμονικό συνταίριασμα παραδοσιακών και σύγχρονων στοιχείων που αναδεικνύει το προϊόν,    τους τεχνίτες και την περιοχή σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

 

Η γουνοποιία αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά και για την Ελληνική οικονομία καθώς αποτελεί το μοναδικό παραγωγικό κέντρο στην Ευρώπη αλλά και ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα ανταγωνισμού έναντι των Κινεζικών επιχειρήσεων.

Είναι από τους ελάχιστους κλάδους πανευρωπαϊκά που στέκεται με επιτυχία έναντι του ανταγωνισμού από την Κίνα κατορθώνοντας μάλιστα να διοχετεύει προϊόντα και στην ίδια την Κινεζική αγορά.

Μια περιοχή 40.000 κατοίκων ανταγωνίζεται έναν κολοσσό που λέγεται Κίνα, με δυναμική οικονομία,    κρατική ενίσχυση-στήριξη των επιχειρήσεων κλπ.

Παράλληλα πάρα πολύ σημαντικές είναι και οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελληνικών και Ρωσικών επιχειρήσεων.

 

Ο κλάδος της γουνοποιίας κυριαρχεί εδώ και δυο δεκαετίες στις εμπορικές σχέσεις των δυο κρατών και κυρίως στις ελληνικές εξαγωγές.

 

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα μεγέθη αυτά έχουν σημειώσει δραματική πτώση,   και είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ που χρειάζεται το διμερές αυτό εμπόριο να ενισχυθεί.

 

Ήδη έγιναν προσπάθειες ώστε να αμβλυνθούν γραφειοκρατικά προβλήματα εξαγωγών.

Αυτά ζητούμε σήμερα,    να αμβλυνθούν εμπόδια,    τελωνειακά,    δασμολογικά κλπ  ,  που θα επιτρέψει το εμπόριο μεταξύ των δυο κρατών να ενισχυθεί και πάλι.

 

Ταυτόχρονα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε , να ενισχυθούν τα γουνοποιιητικά προιόντα ,     να ενταχθούν σε ειδικό δασμολογικό καθεστώς μεταξύ των δυο χωρών.

 Ειδικά μέτρα για την ανάπτυξη κοινών επιχειρηματικών σχημάτων μεταξύ ελληνικών και ρωσικών γουνοποιητικών επιχειρήσεων.

Πρωτοβουλίες που θα κρατήσουν ζωντανό ένα σημαντικό κλάδο για την περιοχή και τη χώρα μας.

 

Η εξωστρέφεια είναι συνώνυμο της περιοχής και του κλάδου.

Ο οποίος παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες κατόρθωσε να κυριαρχήσει.

 

Σήμερα ο κλάδος βρίσκεται στην πλέον δύσκολη φάση στην πιο κρίσιμη στιγμή που απαιτείται από όλους μας κινητοποίηση,   αποφασιστικότητα και προτάσεις.

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας θα είναι πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αυτή,   καθώς στις μέρες μας  δεν νοείται παραγωγή χωρίς τη δυνατότητα εξαγωγής ενώ ταυτόχρονα η εξαγωγή δεν μπορεί να καταστεί εφικτή χωρίς την ύπαρξη της απαραίτητης παραγωγής.

 

Σε αυτή  λοιπόν την κατεύθυνση η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας ,  σε συνεργασία με τα Πρωτοβάθμια της   ,  τα Επιμελητήρια Καστοριάς και Κοζάνης , τα  Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα  Κοζάνης και Καστοριάς  ,  11 φορείς μαζί , για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο , έχουν  καταρτίσει Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο για τον κλάδο  της Γουνοποιίας  στην Δυτική Μακεδονία.

 

 

Καθοριστική συμβολή στην πρωτοβουλία αυτή είχε και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δια του Περιφερειάρχη της  κ. Καρυπίδη Θεόδωρου, καθώς και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο το οποίο έχει υποβληθεί στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας ,   προβλέπονται οι ακόλουθοι  8 επιμέρους άξονες για τη στήριξη του Κλάδου.

 

  • ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ 500 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ & ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

  • ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΥΝΕΤΕΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 

  • ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΠΡΟΩΘΗΣΗ –  ΠΡΟΒΟΛΗ

 

  • ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΧΝΙΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ BRAND NAME

 

  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

 

  • ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

  • ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΖΩΩΝ

 

  • ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

 

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ,      ότι θεωρώ άκρως απαραίτητη την αποδοχή και την απαρέγκλιτη στήριξη και υλοποίηση του «Επιχειρηματικού Σχεδίου»  ,      ενίσχυσης του Κλάδου της Γουνοποιίας στη Δυτική Μακεδονία,    του οποίου όλες οι προτάσεις γίνονται με απόλυτη προτεραιότητα και έχουν ως  πρώτιστο ενδιαφέρον την διαφύλαξη,   τον εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής βάσης της γουνοποιίας  και ειδικότερα των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και όλων των λοιπών εμπλεκόμενων.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria