Το Ρίο καλωσόρισε τους Ολυμπιακούς: Χαμηλό κόστος, μεγάλη ουσία - OlaDeka

Το Ρίο καλωσόρισε τους Ολυμπιακούς: Χαμηλό κόστος, μεγάλη ουσία

ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΡΤΙ

Με μια φαντασμαγορική τελετή υπό τους ήχους της σάμπα και με μηνύματα για την σωτηρία του πλανήτη «καλωσόρισαν» τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι διοργανωτές του Ρίο.

Οι Βραζιλιάνοι έκαναν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα. Μετέτρεψαν την τελετή έναρξης σε ένα πολύχρωμο μουσικό πάρτι με πυροτεχνήματα, φώτα, ακροβατικά –ένα υπέροχο «καρναβάλι» που παρακολούθησαν 60.000 θεατές στο Μαρακανά και πάνω από τρία δισεκατομμύρια τηλεθεατές.

Με τη βοήθεια του καλλονής Ζιζέλ, εκατοντάδων καλλιτεχνών, μιας ομάδας προσφύγων και χιλιάδων… δενδρυλλίων οι διοργανωτές προσπάθησαν να κάνουν τον πλανήτη να ξεχάσει τις διαδηλώσεις και τα προβλήματα στο Ρίο και να στρέψει τον ενδιαφέρον του στο ζητήματα που έχουν ταλανίσει στο παρελθόν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η βραζιλιάνικη κουλτούρα και ο τρόπος με τον οποίο οι κάτοικοι της χώρας αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας –με χαμόγελο και σάμπα- βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο.

 

Η τελετή ήταν απόλυτα προσαρμοσμένη στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Βραζιλίας, με λιγότερα εφέ και έξυπνη χρήση της τεχνολογίας. Περίπου 4.800 άνθρωποι συμμετείχαν στην τελετή έναρξης, που μαζί με τους 8.000 εθελοντές και τους 11.000 αθλητές από 205 χώρες γέμισαν το γήπεδο-ορόσημο του Ρίο.

Ο σκηνοθέτης Φερνάντο Μεϊράλες ξεκίνησε την «αφήγηση» από τη δημιουργία των πρώτων μορίων του πλανήτη και την εμφάνιση των τροπικών δασών, στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Παρουσιάστηκαν και οι σκοτεινές πλευρές της ιστορίας του Ρίο, όπως τα χρόνια της σκλαβιάς. Οι Βραζιλιάνοι πάτησαν… φρένο στις υπερβολές και έβαλαν τη δική τους «σφραγίδα» στην τελετή έναρξης.

 

Οι ρυθμοί ήταν πιο χαλαροί και αυθεντικοί, με πηγή έμπνευσης τη φύση και το Βραζιλιάνικο τρόπο ζωής. Το Μαρακανά μετατράπηκε σε ζούγκλα με τη βοήθεια ηχητικών εφέ και εκατοντάδων πράσινων ελαστικών ελασμάτων…

Και μετά το κλίμα άλλαξε… «Εδώ στη Βραζιλία, μας αρέσει να γιορτάζουμε» είπε χαμογελώντας η γνωστή ηθοποιός Regina Casé, δίνοντας το «σήμα» για να γεμίσει το στάδιο από χορευτές με πολύχρωμες περούκες και υπέροχη μουσική. Εντυπωσιακή ήταν η είσοδος του παγκοσμίου φήμης μοντέλου, Ζιζέλ, υπό τους ήχους του τραγουδιού «The Girl from Ipanema», ενώ η μουσική αλλά και ο χορός είχαν αμέσως μετά την τιμητική τους.

 

Την παράσταση έκλεψε η 79χρονη Έλζα Σοάρες, μια από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες σάμπα στην Βραζιλία και παντρεμένη επί πολλά χρόνια με τον θρυλικό Γκαρίντσα, μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 1958 και το 1962.

Στο προσκήνιο ο πλανήτης Γη… 

Το δεύτερο σκέλος της τελετής επικεντρώθηκε στην κλιματική αλλαγή και τον κίνδυνο που διατρέχει ο πλανήτης μας. Οι ανησυχητικές εικόνες και οι μαύρες εικόνες έδωσαν τη θέση τους στην ελπίδα όταν ένα παιδί βρήκε ένα σπόρο… Το σπόρο της ελπίδας για έναν πράσινο πλανήτη στο μέλλον. Μια παγκόσμια κοινότητα που θα προστατεύει τα δάση και θα «πολεμήσει» το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Και μετά το πάρτι η… παρέλαση

Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτη στο στάδιο μπήκε η Ελλάδα, με σημαιοφόρο την Σοφία Μπεκατώρου, ενώ την παρέλαση των ομάδων που συμμετέχουν στους Αγώνες έκλεισε η διοργανώτρια Βραζιλία με την Γένι Μάκρες να βρίσκεται μπροστά από τους 462 αθλητές και αθλήτριες της χώρας της.

 

Συνολικά παρέλασαν 206 χώρες, με το Κουβέιτ να μετέχει υπό την Ολυμπιακή σημαία (τελεί υπό αποκλεισμό από τη ΔΟΕ), ενώ μία ξεχωριστή αποστολή ήταν αυτή της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων, που μπήκε στο στάδιο προτελευταία, αμέσως πριν την οικοδέσποινα Βραζιλία.

 

Τους πρόσφυγες φρόντισε να τους καλωσορίσει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ στην ομιλία του λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «με την παρουσία σας σε αυτούς τους Αγώνες στέλνετε μήνυμα ελπίδας στους πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο. Εγκαταλείψατε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους τις πατρίδες σας, χωρίς να είναι επιλογή σας αλλά λόγω των συνθηκών. Τώρα με το μεγάλο σας ταλέντο, συνεισφέρετε πάρα πολύ στην κοινωνία. Σε αυτόν τον Ολυμπιακό κόσμο ανεχόμαστε τη διαφορετικότητα».

Πράσινοι Ολυμπιακοί κύκλοι!

Oι εκπλήξεις των Βραζιλιάνων δεν είχαν, όμως, τελειώσει. Οι σπόροι που λίγο νωρίτερα είχαν φυτέψει στα ειδικά φιαλίδια οι αθλητές που συμμετείχαν στην παρέλαση, μετατράπηκαν σε δένδρα, σχηματίζοντας με περίτεχνο τρόπο τους Ολυμπιακούς Κύκλους στη μέση του σταδίου. Ολυμπιακοί κύκλοι, που για πρώτη φορά δεν είχαν τα γνωστά χρώματα, αλλά ήταν πράσινοι, στέλνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο το μήνυμα ότι ο πλανήτης Γη χρειάζεται προστασία, την οποία μόνο οι άνθρωποι, όλοι ενωμένοι, μπορούν να προσφέρουν.

 

Στις κερκίδες του ιστορικού σταδίου προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή έναρξης, βρέθηκαν 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων –αρκετά λιγότεροι από αυτούς που αναμένονταν- μεταξύ των οποίων οι Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν.

 
 
 

 

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria