Τέλος επιτηδεύματος στον πρώην Δήμο Ακριτών του νομού Καστοριάς - OlaDeka

Τέλος επιτηδεύματος στον πρώην Δήμο Ακριτών του νομού Καστοριάς

Απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση της Ολυμπίας Τελιγιορίδου

Απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση της Ολυμπίας Τελιγιορίδου

Έγγραφη απάντηση στη Βουλή έδωσε ο Αναπληρωτής υπ. Οικονομικών κος Τρ. Αλεξιάδης σχετικά με το θέμα της επιβολής τέλους επιτηδεύματος στον πρώην Δήμο Ακριτών του νομού Καστοριάς.

Η ερώτηση της βουλευτού:

Θέμα: «Τέλος επιτηδεύματος στον πρώην Δήμο Ακριτών του νομού Καστοριάς»
Με την Απόφαση Υπουργού Οικονομικών – ΠΟΛ.1167/2.8.2011 ορίστηκε για τον προσδιορισμό του πληθυσμού, προκειμένου να μην επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος, να λαμβάνονται υπόψη τα χωριά και νησιά όπως προβλέπονταν πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 2539/1997 (ΦΕΚ 244 Α’) για την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας», δηλαδή οι δήμοι και οι κοινότητες όπως ήταν πριν το 1997.
Με τα έγγραφά Δ12Α 1146052 ΕΞ2011 και Δ12Α1089202 ΕΞ 2012, καθώς και με την ερμηνευτική εγκύκλιο ΠΟΛ.1149/20.6.2013, διευκρινίστηκε ότι αν κάποιο χωριό δεν αποτελούσε, κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, από μόνο του κοινότητα και κατά συνέπεια άνηκε διοικητικά σε άλλη κοινότητα ή σε κάποιο δήμο, λαμβάνεται υπόψη για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, ο πληθυσμός της κοινότητας (ή αντίστοιχα του δήμου) που υπαγόταν.
Ο πρώην Δήμος Ακριτών που βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή με την Αλβανία, αποτελούνταν από τις κοινότητες Διποταμίας, Κομνηνάδων και Χιονάτου, συνεστήθη ως Δήμος πριν το σχέδιο Καποδίστρια , στο πιλοτικό πρόγραμμα της τότε πολιτικής ηγεσίας.
Αποτέλεσμα αυτού του πιλοτικού προγράμματος είναι σήμερα οι κάτοικοι αυτών των τριών Κοινοτήτων που ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία, να μην έχουν την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος , όπως συμβαίνει σε όλες τις κοινότητες της επικράτειας που έχουν κάτω από 500 κατοίκους και ενώ σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ η Διποταμία έχει 462 κατοίκους, οι Κομνηνάδες 78 , το Χιονάτο 118 και ο Πολυάνεμος 11.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Προτίθεται να επιληφθεί του θέματος ώστε, να αρθεί η αδικία που δικαίως νιώθουν οι κάτοικοι των Κοινοτήτων του πρώην Δήμου Ακριτών και να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος όπως συμβαίνει σε όλες τις πρώην Κοινότητες κάτω των 500 ατόμων;

Η ερωτώσα Βουλευτής Ολυμπία Τελιγιορίδου


Η απάντηση:

Με την Απόφαση Υπουργού Οικονομικών – ΠΟΛ.1167/2.8.2011 ορίστηκε για τον προσδιορισμό του πληθυσμού, προκειμένου να μην επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος, να λαμβάνονται υπόψη τα χωριά και νησιά όπως προβλέπονταν πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 2539/1997 (ΦΕΚ 244 Α’) για την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας», δηλαδή οι δήμοι και οι κοινότητες όπως ήταν πριν το 1997. Αυτό σημαίνει ότι εξετάζεται συνδυαστικά ο σημερινός πληθυσμός βάση της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και η νομική μορφή των χωριών ΠΡΙΝ το σχέδιο Καποδίστριας, δηλαδή απαιτείται το χωριό να είχε διοικητική αυτοτέλεια.

Με τα έγγραφα Δ12Α 1146052 ΕΞ2011 και Δ12Α1089202 ΕΞ 2012, καθώς και με την ερμηνευτική εγκύκλιο ΠΟΛ.1149/20.6.2013, διευκρινίστηκε ότι αν κάποιο χωριό δεν αποτελούσε, κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, από μόνο του κοινότητα και κατά συνέπεια άνηκε διοικητικά σε άλλη κοινότητα ή σε κάποιο δήμο, λαμβάνεται υπόψη για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, ο πληθυσμός της κοινότητας (ή αντίστοιχα του δήμου) που υπαγόταν.

Συνεπώς, για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος δεν εξετάζεται ο κάθε οικισμός χωριστά, αλλά η κοινότητα που αυτοί συνιστούσαν όλοι μαζί προ Καποδίστρια.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η Φορολογική Διοίκηση δεν διαθέτει στοιχεία για την ορθή επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, τότε οι υπόχρεοι φορολογούμενοι, εφόσον διαπιστώσουν λάθος, υποβάλλουν στην Δ.Ο.Υ. αίτηση για νέα εκκαθάριση, έτσι ώστε να ελεγθούν τα πραγματικά περιστατικά.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την αρμόδια Υπηρεσία του TAXIS, η οποία βεβαιώνει το Τέλος Επιτηδεύματος στις φορολογικές δηλώσεις με βάσει τα στοιχεία που της στέλνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, διαπιστώθηκε ότι τα παραπάνω έχουν εφαρμοστεί ορθά σε όλες τις πρώην Κοινότητες του Δήμου Ακριτών και απάλλαξε από τέλος επιτηδεύματος μόνο όσες Κοινότητες υπήρχαν προ «Καποδίστρια» και είχαν μόνιμο πληθυσμό κατά την απογραφή του 2011 κάτω από 500 κατοίκους. Συγκεκριμένα, ο οικισμός Πολυάνεμον που αναφέρετε, εξετάστηκε μαζί με τον οικισμό Αγίας Κυριακής, διότι πριν από το σχέδιο Καποδίστρια συνιστούσαν μαζί και οι δύο την Κοινότητα Αγίας Κυριακής. Κατά την τελευταία απογραφή είχαν και οι δύο μαζί πληθυσμό 274 κατοίκους (263 η Αγία Κυριακή και 11 το Πολυάνεμον) και απαλλάχτηκαν από το τέλος επιτηδεύματος. Αντιθέτως, ο οικισμός Διποταμίας δεν εξαιρέθηκε, διότι άνηκε διοικητικά στον Δήμο Ακριτών και σήμερα οι οικισμοί που συνιστούσαν τότε τον Δήμο, έχουν όλοι μαζί 658 κατοίκους.

Συνεπώς οι απαλλαγές για τις Κοινότητες που ερωτάτε, έχουν δοθεί με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που έχουν δοθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria