Πυρετός στο Μαξίμου για ΔΕΘ και σύνοδο των Νοτίων - OlaDeka

Πυρετός στο Μαξίμου για ΔΕΘ και σύνοδο των Νοτίων

ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΜΩΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ

«Ραβασάκια» από όλα τα υπουργεία έχει ζητήσει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς σε δύο εβδομάδες θα γίνει η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να συγκεντρωθεί μια δέσμη μέτρων που μπορούν να υλοποιηθούν το επόμενο δάστημα, χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Ωστόσο, στα σημειώματα αυτά των υπουργείων δεν θα γίνεται μόνο εκτενής αναφορά στο τι πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα. Θα υπάρχει και αναλυτική καταγραφή των όσων έχουν γίνει πράξη τον τελευταίο χρόνο, καθώς ο Αλ. Τσίπρας σκοπεύει να αναφερθεί στο κυβερνητικό έργο.

Φράση-κλειδί στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα είναι «η δίκαιη ανάπτυξη». Αυτό που θα επισημανθεί, πως δεν αρκεί μόνο να μεγαλώσει η «πίτα» αλλά θα πρέπει και να μοιραστεί δίκαια για να έχει αποτελέσματα.

Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης θα συνδυαστεί με την αναπτυξιακή, καθώς τα οικονομικά περιθώρια δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια. Στόχος είναι να περάσει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης μέχρι το τέλος του χρόνου και σταδιακά το ζεστό χρήμα που θα μπει στα ταμεία να αξιοποιηθεί για μια σειρά δράσεων. Σε αυτήν τη φάση προτεραιότητα θα δοθεί στη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και εκεί θα εστιάζουν και τα πρώτα μέτρα.

Παράλληλα το επόμενο διάστημα μια σειρά νομοσχεδίων θα πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή, ώστε να κλείσουν εκκρεμή ζητήματα. Η πρώτη κοινοβουλευτική μάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης -μετά τις καλοκαιρινές διακοπές- θα γίνει την Τρίτη και την Τετάρτη και θα αφορά το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Τον δρόμο για την Ολομέλεια θα πάρουν το επόμενο διάστημα τέσσερα ακόμα νομοσχέδια: για την κοινωνική οικονομία, για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, αλλά και για θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η συνάντηση
Πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα έχει πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η… σύνοδος των Νοτίων με τη συμμετοχή ηγετών από τις μεσογειακές χώρες. Στόχος είναι να αναζητηθούν σημεία επαφής εν όψει και της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου.

Σημεία προσέγγισης για θέματα που σχετίζονται με την οικονομία και το Προσφυγικό αναζητήθηκαν την Πέμπτη και στη Σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, στο Παρίσι, όπου για δεύτερη φορά έδωσε το «παρών» ο Αλ. Τσίπρας ως παρατηρητής. Εκεί πρότεινε και τη δημιουργία ενός φόρουμ μεταξύ των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας για να αναζητηθούν προοδευτικές λύσεις.

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας στην εισήγησή του αναφέρθηκε:

• Στον διπλασιασμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το πρόγραμμα Γιούνκερ και την υλοποίησή του κατά προτεραιότητα στις χώρες με χαμηλό ΑΕΠ, όσες έχουν κυρίως δοκιμαστεί από την κρίση και στις φτωχότερες περιοχές.

• Στη δυνατότητα εξαιρέσεων από το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της εθνικής συμμετοχής στα επενδυτικά σχέδια (που συγχρηματοδοτούνται από το ταμείο Γιούνκερ και το ΕΣΠΑ) ή και εθνικών δαπανών για την καταπολέμηση της ανεργίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria