Προτάσεις για την πυροπροστασία παλαιών πόλεων όπως η Καστοριά - OlaDeka

Προτάσεις για την πυροπροστασία παλαιών πόλεων όπως η Καστοριά

Από Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος με αφορμή τη φωτιά στη Λευκάδα

Mια σειρά από προτάσεις για την πυροπροστασία παλαιών πόλεων επαναφέρει η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε την Δευτέρα στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές πολλά ξύλινα σπίτια.

Με επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκη και τον Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Ι. Καρατζιά η ΕΑΠΣ αναφέρει ότι «χθες ο επαγγελματισμός και η αυταπάρνηση των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, απέτρεψαν τα χειρότερα, στην πύρινη επέλαση στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας. Η αντιμετώπιση τέτοιων πυρκαγιών, εξ ορισμού, είναι υψηλής επικινδυνότητας με άγνωστο το αποτέλεσμα της επιχειρησιακής τους εξέλιξης.»
Και προσθέτει «η Ένωσή μας, εδώ και χρόνια, επεσήμανε τα παρπάνω και το 2009, η ΕΑΠΣ, υλοποιώντας μιας πρωτοποριακή ιδέα, του συναδέλφου Νίκου Κολοβού, περιφερειακού εκπροσώπου της ΕΑΠΣ στην ΠΕΠΥΔ Ιονίων Νήσων, προχώρησε με συγκροτημένο τρόπο στην μελέτη και αποτίμηση της πυροπροστασίας στα ιστορικά κέντρα ελληνικών πόλεων, με «οδηγό» το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας. Τον Ιανουάριο του 2010, στην Κέρκυρα, πραγματοποιήσαμε ανοικτή ημερίδα, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας. Στα συμπεράσματα της μελέτης, που όπως σημειωνόταν, αφορούσαν και στην περίπτωση «τμημάτων παλαιών πόλεων στην πατρίδα μας, όπως είναι στην Καστοριά, στα Χανιά, στην Κομοτηνή, στη Ρόδο και, για τα Επτάνησα, στη Λευκάδα» υπήρχε και μια σειρά από προτάσεις»
Όπως λέει στην ανακοίνωση οι προτάσεις είναι: «Ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου εντός του ιστού της παλαιάς πόλης, εγκατάσταση Διευθυνσιοδοτούμενου συστήματος πυρανίχνευσης με ξεχωριστούς βρόγχους που θα συνδέεται άμεσα με το ενιαίο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, εγκατάσταση τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης (κόκκινο τηλέφωνο) συνδεδεμένο με το κέντρο διαχείρισης κρίσεων, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς το σημείο έναρξης πυρκαγιάς, κατασκευή μόνιμου υδροδοτικού δικτύου πυρόσβεσης, με αυτόνομες υπόγειες δεξαμενές, έτσι ώστε η κατάσβεση να γίνεται απευθείας από τους πυρ/κούς κρουνούς, πυροσβεστικές αντλίες φορητές για απευθείας πυροσβεστικές εγκαταστάσεις καθώς και πυροσβεστικά ερμάρια με φορητούς πυροσβεστήρες σε κάθε κτήριο, ειδικά πυρ/κά οχήματα και ειδικές κλίμακες διάσωσης, νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση υγρών – αέριων καυσίμων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνεχείς ενημερώσεις των κατοίκων με φυλλάδια και ημερίδες σε θέματα αυτοπροστασίας από πυρκαγιά.»
 
Απευθυνόμενη στον Ν.Τόσκα η ΕΑΠΣ τονίζει ότι «μετά και την τελευταία μεγάλη πυρκαγιά, το ζήτημα της πυρασφάλειας των ιστορικών κέντρων θα πρέπει να τεθεί στο ειδικό ενδιαφέρον της οργανωμένης πολιτικής προστασίας της χώρας. Πρωτίστως για την ασφάλεια των πολιτών που διαμένουν και διέρχονται από αυτά και παράλληλα για την διαφύλαξη των ζωντανών αυτών μνημείων της πατρίδας μας.»

 

Φωτογραφία: Νίκος Τσαβαλας – Στιγμιότυπο από τη φωτιά σε κατοικίες στη παλιά πόλη της Λευκάδας

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria