Οι Κλεισουριώτες γιόρτασαν τον βλάχικο δεκαπενταύγουστο - Σήμερα ο "Βαλμάς" - OlaDeka

Οι Κλεισουριώτες γιόρτασαν τον βλάχικο δεκαπενταύγουστο – Σήμερα ο “Βαλμάς”

Σήμερα το δρώμενο του «Βαλμά» και ο «Τρανός Χορός»

“Κράτησε” ο καιρός και έκανε τη χάρη στους πολλούς Κλεισουριώτες που επισκέφθηκαν και φέτος την ιδιαίτερη πατρίδα τους για τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου!

Νέοι, παιδιά και πρεσβύτεροι Κλεισουριώτες  από κάθε γωνιά του πλανήτη, συγκεντρώθηκαν και φέτος στην ιστορική Κλεισούρα και χόρεψαν μαζί λεβέντικους βλάχικους χορούς στην πανέμορφη πλατεία του χωριού κάτω από την δροσερή Καστανιά.

Και φέτος η Κλεισούρα προσέφερε ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων με μουσικά λαϊκά γλέντια (φέτος είχαμε πολλά) τουρνουά ποδοσφαίρου, παραδοσιακά δρώμενα και όπως πάντα αφορμές και ευκαιρίες για περιπάτους και εξορμήσεις στη μαγευτική και καθάρια επιβλητική φύση.

Σήμερα 16 Αυγούστου οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με το περίφημο παραδοσιακό δρώμενο του Βαλμά.

Το δρώμενο του Βαλμά είναι  θεατρικό δρώμενο σε συνδυασμό με μια στιχομυθία μεταξύ ενός αφεντικού και ενός αλογοβοσκού, του βαλμά, και αναπαριστάται μετά το τέλος του τρανού χορού, ενός βλάχικου χορευτικού τραγουδιού. Το βλάχικο αυτό δρώμενο εξιστορείται επίσης στο έργο του συγγραφέα Αριστοτέλη Βαλαωρίτη “Δημώδης περί βαλμά θρύλος” που συνέγραψε το 1878.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria