Κρας τεστ για το χρέος στις 29 Αυγούστου - OlaDeka

Κρας τεστ για το χρέος στις 29 Αυγούστου

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROWORKING GROUP

Το πρώτο «κρας τεστ» για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους έρχεται στις 29 Αυγούστου με τη συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG), όπου θα παρουσιαστούν οι τελικές προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, στην πορεία προς την καθοριστική δοκιμασία του Eurogroup του Σεπτέμβρη.

Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» κάνει εκτενή αναφορά στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ελλάδα καθώς οι θερινές διακοπές φθίνουν, δρομολογώντας πολυεπίπεδες εξελίξεις. Στο τέλος του καλοκαιριού λοιπόν κρύβεται το κλειδί για τη μείωση των δημοσιονομικών βαρών και τη βελτίωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό που θα ανοίξει τον δρόμο για την πτώση του κόστους δανεισμού και την έξοδο στις αγορές.

Η κυβέρνηση θεωρεί ορόσημο τη συνεδρίαση της 29ης Αυγούστου αφού εκεί αναμένεται να αποτυπωθούν οι προθέσεις των Ευρωπαίων όσον αφορά την έκταση, το βάθος και το χρονοδιάγραμμα της διευθέτησης του χρέους.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, όσο πιο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα για τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση τόσο θα βελτιωθεί το προφίλ της διαχείρισης του χρέους και θα διευρυνθούν τα χρονικά περιθώρια για το ευρωπαϊκό στρατόπεδο των πιστωτών όσον αφορά τη λήψη δραστικότερων μέτρων με δεδομένους τους πολιτικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει στη φάση αυτή ειδικά η Γερμανία.

Ταυτόχρονα, εφόσον αποσαφηνιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, θα είναι πιο εύκολο και για την ΕΚΤ να συντάξει τη δική της ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διευκολύνοντας ενδεχομένως και την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως το τέλος του έτους.

Είναι σαφές ότι, πέραν των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά, το κύριο βάρος των αποφάσεων για το χρέος πέφτει στη διαπραγμάτευση που θα υπάρξει μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ. Καθώς το Ταμείο παραμένει εκτός ελληνικού προγράμματος, ζητά μεταρρυθμίσεις και γενναία μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους για να λάβει απόφαση συμμετοχής.

Σενάρια
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ESM, που έχει αναλάβει να διαμορφώσει τις προτάσεις για τα προς εφαρμογή μέτρα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 24ης Μαΐου, έχει καταρτίσει σενάρια για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης. Το πακέτο έχει ήδη παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των χωρών της Ευρωζώνης οι οποίοι έδωσαν εντολή στον μηχανισμό να διαμορφώσει τις τελικές του προτάσεις έως τις 29 τρέχοντος. Θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του EWG και θα τεθούν προς έγκριση στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσει η εφαρμογή τους αμέσως.

Και αυτό προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και στο ΔΝΤ να ετοιμάσουν τις νέες εκθέσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, το πλαίσιο για την εξομάλυνση του προφίλ του χρέους θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

• Την προσαρμογή της διάρκειας κάποιων αποπληρωμών ώστε να αποφευχθούν μεγάλες αυξήσεις τους σε ορισμένα χρόνια.

• Τη μείωση του κινδύνου των επιτοκίων για προστασία από μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.

• Την εξάλειψη μιας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το 2017 σε ένα μικρό μέρος του ελληνικού χρέους.

Αμεσα συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι και το θέμα της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων, με την ελληνική πλευρά να έχει βάλει στο τραπέζι το χαμήλωμα του πήχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, έναντι του 3,5%, προκειμένου να υπάρξουν περιθώρια χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας.

Πέραν του καυτού θέματος του χρέους, στο EWG της 29ης Αυγούστου θα γίνει και μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα, με αιχμή του δόρατος τη λίστα με τα 15 προαπαιτούμενα για την απελευθέρωση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Κυρίαρχα θέματα εν όψει των εξελίξεων αλλά και της ενδεχόμενης άφιξης των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα στις αρχές του επόμενου μήνα είναι οι παρεμβάσεις στον ενεργειακό κλάδο, η μετάβαση μεγάλων ΔΕΚΟ στο νέο υπερταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις και οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών.

Το «Spiegel»
Με τον τίτλο «Ελλάδα, η απατηλή ηρεμία του Αυγούστου» το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρεται στις άμεσες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο διάστημα η χώρα μας.

«Στην ελληνική πολιτική υπάρχει ένας χρυσός κανόνας: στα μέσα Αυγούστου τίποτα δεν πρέπει να διαταράσσει την ηρεμία» αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα που επιχειρεί να ερμηνεύσει τις αναφορές μέσων ενημέρωσης για πρόωρη επάνοδο του Ελληνα πρωθυπουργού από τις διακοπές του.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η χώρα μας βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με το Προσφυγικό, ενώ «ούτε το πεδίο της οικονομίας προσφέρει ιδιαίτερη παρηγοριά στον Τσίπρα» αφού, όπως γράφει, ο τουρισμός είναι ο μόνος κλάδος μέσω του οποίου φαίνεται μια αχτίδα ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να είναι αρκετός για αναστροφή του γενικότερου κλίματος.

Το «Spiegel» καταλήγει αναπαράγοντας σενάρια εκλογών στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αντέξει στις προκλήσεις που έχει μπροστά της και είναι πολύπλευρες και μεγάλες.

Απάντηση στα σενάρια αυτά πάντως είχε δώσει πριν από λίγες μέρες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη μέσω συνέντευξής της, στην οποία τόνιζε: «Το θεατρικό έργο με τίτλο ?αριστερή παρένθεση? έχει παίξει σε τόσες εκδοχές, ώστε πλέον, δύο χρόνια μετά την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπαψε να πουλάει εισιτήρια».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria