Για κακούργημα παραπέμπεται ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ - OlaDeka

Για κακούργημα παραπέμπεται ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Έπειτα από την απόφαση του ποινικού τμήματος Αρείου Πάγου να κάνει δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, τον Σεπτέμβριου του 2015, ως αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών παραπέμπεται και πάλι για τα «πειραγμένα νούμερα» του ελλείμματος της Ελλάδας, προκειμένου να δικαστεί ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου.

Ο Γεωργίου, παραπέμπεται για κακούργημα έπειτα από την απόφαση του ποινικού τμήματος Αρείου Πάγου να κάνει δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, τον Σεπτέμβριου του 2015, ως αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε εν μέρει το υπ. αριθμ. 1149/2015 βούλευμα σύμφωνα με το οποίο, ο κ. Γεωργίου απαλλάχθηκε για το κακούργημα της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης και είχε παραπεμφθεί να δικαστεί μόνο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Η ψευδής βεβαίωση χρησιμοποιήθηκε το 2009 προκειμένου να εισαχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος.

Η υπόθεση για την εμπλοκή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στην παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας, ξεκίνησε έπειτα από τις καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλους της Στατιστικής Αρχής Ζωής Γεωργαντά, σύμφωνα με τις οποίες το έλλειμμα της Ελλάδας διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4%, ώστε να είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας και να επιβληθούν οι σκληροί όροι του μνημονίου στη χώρα.

Τους ισχυρισμούς της κ. Γεωργαντά είχε επιβεβαιώσει και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης.

Ο κ. Λογοθέτης τον Ιανουάριο του 2010, οπότε υπέβαλε υπόμνημα καθώς είχε κληθεί ως ύποπτος για κακούργημα, φέρεται να υποστήριζε πως τα στοιχεία του ελλείμματος παραποιήθηκαν ώστε να εμφανίζονται ότι αγγίζουν το 15,5%, προκειμένου να ληφθούν επιπλέον μέτρα ενώ ουσιαστικά το έλλειμμα ήταν πολύ μικρότερο. Στο υπόμνημά του, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αρνήθηκε την κατηγορία και απέδωσε την ποινική εμπλοκή του στη διαφωνία του με τη διόγκωση των στοιχείων του ελλείμματος.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria