Έτσι θα μετατραπεί το επίδομα ανεργίας σε 10.000 προσλήψεις -Ποιες επιχειρήσεις αφορά - OlaDeka

Έτσι θα μετατραπεί το επίδομα ανεργίας σε 10.000 προσλήψεις -Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Toν τρόπο με τον οποίο θα μετατραπεί το επίδομα ανεργίας σε επιδότηση εργασίας προκειμένου να δημιουργηθούν σε πρώτη φάση 10.000 νέες θέσεις απασχόλησης περιέγραψε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου μετά τη συνάντησή της παρουσία και του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, με προέδρους Επιμελητηρίων.

Όπως είπε η κ. Αντωνοπούλου με το πρόγραμμα που θα ανακοινωθει στο τέλος του μήνα “κάνουμε μία ακόμη βελτίωση στο ταμείο ανεργίας, προκειμένου να μπορούν τα χρήματα που παίρνουν οι άνεργοι σαν επιδότηση να χρησιμοποιούνται για να γίνονται καινούργιες προσλήψεις. Αυτό  σημαίνει  ότι ο άνεργος έχει την επιλογή είτε να παίρνει το επίδομα ανεργίας είτε  να το χρησιμοποιήσει σαν μία επιταγή που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τον προσλάβει. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διότι αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζόμενους, όπως επίσης και σε αυτοαπασχολούμενους που μπορούν να προσλάβουν έστω και έναν εργαζόμενο. Το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι για 12 μήνες θα υπάρχει μερική χρηματοδότηση καθώς το επίδομα ανεργίας γίνεται επίδομα εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες που θα απομένουν θα χρηματοδοτείται από πόρους του ΟΑΕΔ. Οι επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση να συνεχίσουν την πρόσληψη για 3 μήνες . Πρόκειται για ακόμα ένα βήμα που κάνουμε προς την κατεύθυνση να υποστηρίξουμε τον χώρο της εργασίας”, κατέληξε η κ. Αντωνοπούλου.

Συγκεκριμένα, οι μικρές επιχειρήσεις εάν προσλάβουν έναν άνεργο ο οποίος λαμβάνει επίδομα ανεργίας μπορούν να επιδοτηθούν για τη θέση απασχόλησης με ποσό ίσο με το ύψος του επιδόματος ανεργίας για διάρκεια 12 μηνών. Οι προϋποθέσεις για να είναι σε θέση μια επιχείρηση να ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι:

Να μην έχει προχωρήσει σε απόλυση προσωπικού 3 μήνες πριν την έναρξη του προγράμματος

Να διατηρήσει το άνεργο άτομο που προσέλαβε για διάστημα 3 μηνών μετά τη λήξη της επιδότησης.

Το πρόγραμμα σε πρώτη φάση θα υλοποιηθεί πιλοτικά και για ένα αριθμό 10.0000 ανέργων.

Κατρούγκαλος: Προσπάθεια μας να επιδοτήσουμε την απασχόληση

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «ο στόχος μας  είναι διττός, όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε το μείζον για την Ελλάδα πρόβλημα της ανεργίας, αλλά να βρούμε τρόπους ενίσχυσης της απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αυτές είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Τις επιχειρήσεις αυτές έπληξαν ιδιαίτερα οι μνημονιακές πολιτικές οι οποίες δεν ήταν τίποτα παραπάνω από συμπυκνωμένος νεοφιλελευθερισμός που ευνοούσε την συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγα μονοπώλια, οδηγώντας στο ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων, καθώς η προσπάθεια μας είναι να επιδοτήσουμε κυρίως την απασχόληση και όχι παθητικά την ανεργία. Παρουσιάσαμε προτάσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα, τα οποία θα επιδοτούν την δυνατότητα ανέργων να απασχολούνται σε αυτές. Έγινε μία πλήρης εισαγωγική συζήτηση, η οποία ήταν η πρώτη και όχι η τελευταία με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρόκειται να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

 Στη συνάντηση συμμετείχαν τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ. Πλην των κ.κ. Κατρούγκαλου και Αντωνοπούλου πατρόντες ήταν ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μ. Καραμεσίνη και οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης,  Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών, με θέμα την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

aftodioikisi.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria