Φωτογραφίες που σοκαρουν – Γυμνοί πεταμένοι σε στάβλους οι πραξικοπηματίες - OlaDeka

Φωτογραφίες που σοκαρουν – Γυμνοί πεταμένοι σε στάβλους οι πραξικοπηματίες

Νέες συγκλονιστικές φωτογραφίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την μεταχείριση των κρατούμενων που κατηγορούνται για τη συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Οι επιχειρήσεις συλλήψεων που από πολλούς χαρακτηρίζονται ως προσπάθεια μαζικών εκκαθαρίσεων έχουν οδηγήσει στη σύλληψη σχεδόν 6.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους και πολλοί στρατηγοί και οι συλλήψεις θα συνεχιστούν σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι συλλήψεις και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι κρατούμενοι έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι η μακρά ιστορία των πραξικοπημάτων στην Τουρκία έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τονίζει σε ανακοίνωσή ότι οι συνθήκες για την προσπάθεια επιβολής στρατιωτικού νόμου και η βία που ακολούθησε πρέπει να διερευνηθούν και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Το CNN δημοσιεύει φωτογραφία που δείχνει δεκάδες στρατιώτες να είναι γυμνοί, καθισμένοι με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη μέσα σε ένα μεγάλο στάβλο, αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο.

Άλλες φωτογραφίες συμπληρώνει το CCN, που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τον πρώην αρχηγό της τουρκικής αεροπορίας Akin Ozturk, με επίδεσμο στο αυτί και μελανιές στο λαιμό, ο Ozturk έχει κατηγορηθεί ως ο βασικός υπαίτιος του πραξικοπήματος.

Αίσθηση στην παγκόσμια κοινή γνώμη έχει προκαλέσει και το λιντσάρισμα στρατιωτών από τους πολίτες. ¨Όπως γράφει ο Independent φωτογραφίες που προκαλούν σοκ, αποκαλύπτουν τη βιαιότητα των επιθέσεων των πολιτών απέναντι σε στρατιώτες που μετείχαν στην αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος. Οι στρατιώτες που παραδόθηκαν λέει η βρετανική εφημερίδα, περικυκλώθηκαν από το πλήθος και σε πολλές περιπτώσεις προχώρησαν σε λιντσάρισμα.

Οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να συλλαμβάνουν κατά δεκάδες, στρατιωτικούς, ανάμεσά τους πολλοί υψηλόβαθμοι για τον υποτιθέμενο ρόλο τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής αναφέρει δημοσίευμα του BBC. Νωρίς το πρωί της Κυριακής συνελήφθη διοικητής μιας ταξιαρχίας και δεκάδες στρατιώτες στη δυτική επαρχία του Ντενιζλί, ανέφεραν τουρκικά ΜΜΕ.

Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφάλειας ερευνούν σε πόλεις, αλλά και απομακρυσμένες περιοχές, προκειμένου να εντοπίσουν αξιωματικούς και στρατιώτες που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα και τον οπλισμό τους. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δηλώνει επίσης ότι μερικοί αξιωματικοί που συμμετείχαν στην προσπάθεια του πραξικοπήματος έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, ενώ δε φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες που θα επιτρέψουν μία νέα προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας από το στρατό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 6.000 και περίπου 2.700 δικαστές έχουν απολυθεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο κοινοβούλιο, είπε ότι το κοινοβούλιο μπορεί να σκεφτεί την επαναφορά της θανατικής ποινής στη χώρα, την ώρα που κατηγόρησε τονκληρικό Γκιουλέν ότι είναι πίσω από το σχέδιο για την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Ήδη πολλά ΜΜΕ στον κόσμο έχουν αρχίσει να γράφουν ότι ο Ερντογάν θα αξιοποιήσει την ευκαιρία του πραξικοπήματος για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εξουσία του.

trelokouneli.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria